Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

79. OMÉK

A 79. OMÉK a modern magyar agráriumot mutatja be

Szeptember 26-29 között várja az érdeklődőket a 79. OMÉK a Hungexpo területén. A kiállítás mintegy 40 ezer négyzetméteren, 680 kiállító részvételével mutatja be a Kárpát-medence agráriumának legjavát.

A vásárt megelőző sajtótájékoztatón Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta: az OMÉK Magyarország legnagyobb múltú agráreseménye, amely a termőföldtől az asztalig mutatja be a mezőgazdaság valamennyi szegmensét. Mint mondta, napjainkban az agrárium modernizációja és digitalizációja segítségével lehet kihasználni a magyarországi élelmiszer-termelésben rejlő lehetőségeket és egyben növelni a magyar mezőgazdaság versenyképességét. Majd hozzátette: az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a generációváltásra, fontos a gazdálkodói életforma népszerűsítése a fiatalok körében. A kiállításon szeretnék a fiatalok figyelmet felhívni arra, hogy minél többen találják meg a boldogulás, a tisztes gyarapodás lehetőségét az agráriumban.

Ondré Péter a vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a 79. OMÉK mind a szakmai, mind a közönségprogramok terén igyekszik valamennyi célcsoport igényeit kielégíteni. A vásár közönségprogramjaiból a Csík Zenekar, Király Viktor és a Magna Cum Laude egész estés koncertjét, illetve a DJ Dominique retro slágereit emelte ki. Majd a közönségnek szóló attrakciókat sorolta fel: az OMÉK Gasztropasszázson prémium minőségű étel és italkínálattal, a gyermekeknek szóló Élménygazdaságban pedig interaktív eszközökkel ismertetik meg a legkisebbeket a gazdálkodás csínjával-bínjával. Az Élménygazdaság olyan újdonság lesz az OMÉK történetében, amely számtalan módon igyekszik a gyermekek figyelmét felkelteni a mezőgazdaság iránt: főszerepet kap többek között egy magyar fejlesztésű drón szimulátor, de lesz Agro Gasztro foglalkozás is, ahol a résztvevők megismerhetik az ipari haszonnövények, a tojás, a zöldségek vagy a fűszernövények gyakorlati felhasználását.

79Omek

Az OMÉK másik újdonsága az ezer négyzetméteren elterülő közösségi élelmiszer stand, ahol már jól ismert hungarikumok és a vásáron debütáló reform-élelmiszerek is helyet kapnak. Megtudtuk azt is, hogy az OMÉK idén is figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ezért a vásáron megmaradt, még fogyasztható minőségű élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel. Az ily módon összegyűjtött élelmiszereket rászoruló családoknak, gyermek- vagy idős-otthonoknak juttatja el a szervezet.

A Hungexpo vásárközpont vezérigazgatója Ganczer Gábor pedig kitért arra, hogy a terület felújítása az esemény ideje alatt is folyik, ám ez a kiállítást nem befolyásolja. A következő OMÉK ugyanakkor már egy modernebb, minden igényt kielégítő környezetben várhatja a látogatókat. 2021-re ugyanis Európa egyik legmodernebb professzionális kongresszusi és kiállítási központja valósul meg a Hungexpo revitalizációja révén.

A kiállítás hivatalos megnyitóját szeptember 26-án, 14 órakor tartják, ahol átadják az OMÉK díjakat és fellép többek között Miklósa Erika, világhírű operaénekes is.

A rendezvény programjai elérhetők: https://omek.amc.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.