Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

CheckINN

CheckINN

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány CheckINN elnevezéssel, fél éven át tartó, három fordulós turisztikai innovációs ötletversenyt hirdetett meg szeptember 16-án a turisztikai felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatók számára, szállodaipari innovációk felkutatására, elismertetésére.

Az eseményen köszöntőt mondott Somlyai Zoltán a BDPST Zrt. hotel divíziójának vezetője és dr. Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZA) elnöke. Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója más esemény miatt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a kampány célja a Magyarországon turisztikai képzésben érdekelt, valamennyi felsőoktatási intézmény hallgatóinak megszólítása, ösztönözve őket a versenybe való részvételre, kreatív elképzeléseik bemutatására. A turisztikai piac állandóan változó igényei újszerű megoldások bevezetésére sarkallnak, melyben fontos szerepet játszik a feltörekvő generáció innovatív gondolkodásmódja.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány munkájának egyik fókusza a modern magyar turizmus megteremtésének elősegítése. A jelen turisztikai innovációs verseny célja a turizmus ágazat népszerűsítése, valamint az innovatív gondolkodásmód ösztönzése a felsőoktatásban résztvevő hallgatók körében, akik egyben a szakmai utánpótlást képviselik. A Pályázat kiírásával az MTSZA platformot kíván biztosítani az egyes ötletek bemutatására, elismerésére és a legkiválóbb koncepciók esetleges megvalósítására, ösztönözve az egyetemi, valamint a főiskolai hallgatók későbbi szakmában történő elhelyezkedését és innovációkra való fogékonyságát.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint 2018-ban a turizmus ágazat a világgazdaság növekedési ütemét meghaladó ütemben fejlődött. A Világszervezet kutatásai alapján 2019-ben további 3-4%-os növekedés várható a világgazdaság ezen területén, a turisztikai ágazat növekedési üteme egyértelműen a második leggyorsabb az iparágak között. A versenyelőny megőrzéséhez azonban elengedhetetlen az innovatív ötletek szakmai támogatása és piacra segítése – mondta dr. Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZA) elnöke.

A digitalizáció és a digitalizációhoz kapcsolható innovációk a turizmus ágazatát is teljes egészében áthatják, hiszen az utóbbi években történt gyors ütemű fejlődéshez jelentősen hozzájárult a digitális technológia átalakulása is. A mesterséges intelligencia, biometrikus azonosítás, valamint a virtuális és kiterjesztett valóság eszköztára egyre inkább beépül a szállodaipar mindennapi működésébe. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány hisz a magyar felsőoktatásban résztvevő hallgatók újszerű látásmódjában, valamint innovatív gondolkodásmódjában, melyet a Verseny által kíván ösztönözni és elismerni – mondta az MTSZA elnöke.

A Versenyt meghirdette: Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Székhely: 8380 Hévíz, Jókai utca 3., Képviselő: dr. Princzinger Péter, a kuratórium elnöke

Pályázók: A Versenyben mindazon nappali tagozaton tanuló magyar állampolgárságú hallgatók vehetnek részt, akik hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek valamely magyarországi egyetemen, illetve főiskolán turizmus-vendéglátás alapszakon (BA), valamint turizmus-menedzsment mesterszakon (MA) és hallgatói státuszuk a

Verseny meghirdetésekor aktív. A Versenyben résztvevők (a továbbiakban: Pályázók) kizárólag háromfős csapatot alkotva, nyújthatnak be pályamunkát (a továbbiakban: Pályamunka) a Pályázatban való részvételre. A Pályázók csak egy Csapatnak lehetnek tagjai, és az egy Csapatban Pályázók mindegyikének meg kell felelnie a fenti feltételeknek.

Választható témák: A Pályázók és így ennek megfelelően a Csapatok az alábbi három téma egyikében nyújthatnak be Pályamunkát:

  1. Közvetlenül szállodaiparhoz kapcsolódó innováció,
  2. Más szakmai területen kipróbált megoldás átültetése a szállodaiparba (pl.: IT digitalizáció),
  3. Szállodai vendéglátáshoz kapcsolódó innováció (F&B) terület.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.