Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

28. CAFe Budapest

28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – Töltsd fel magad! 28Cafekicsi

Budapest újra a kortárs művészet fővárosa lesz október 4 – 20 között. A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 17 napon át, több mint 150 programmal, közel 40 helyszínen várja az érdeklődőket.

Az összművészeti eseménysorozat a kortárs művészet nemzetközi és hazai sztárjaival, ősbemutatókkal és formabontó köztéri programokkal teszi emlékezetessé az októbert.

A fesztivál keretében olyan kivételes alkotók és formációk nyűgözik majd le a közönséget, mint Sascha Ring, azaz Apparat, Eötvös Péter és a Neue Oper Wien, Barabás Lőrinc, a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes, Sidi Larbi Cherkaoui, a FAMILIE FLÖZ, Jozef van Wissem vagy épp Olivier Grossetête.

28RIAS Kammerchor és az Amadinda

Minden műfajban történik valami különleges, valami olyan, amit csak itt, a fesztiválon tapasztalhat meg a közönség. Sascha Ring, művésznevén Apparat, a német elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője például a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem páratlan akusztikájú terében mutatja meg, hogy hol tart épp a techno tánczenétől az ambient irányába vezető úton. Eötvös Péter neve és a Neue Oper Wien társulata már önmagában garancia a felejthetetlen élményre: az idén 75 éves zeneszerző-karmester ez alkalommal legendás műve, az Angels in America magyarországi bemutatóját vezényli.

A RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara az Amadinda Ütőegyüttessel, James Wood karmesterrel és többek között az amerikai avantgárd zene egyik kultikus művével, a Rothko Chapel című kompozícióval készül elkápráztatni a fesztiválközönséget. A Budafoki Dohnányi Zenekar Kortárs romantikusok 3.0 koncertjén Orbán György Hegedűversenye mellett Gyöngyösi Levente Missa Vanitas vanitatum című, személyes hangvételű miséje és Kutrik Bence „trash-thriller” operája is helyet kap majd.

28CAFeOmer

A jazzimádóknak is lesz miből válogatniuk: Omer Klein világhírű triójával érkezik, a magyar felmenőkkel büszkélkedő világklasszis dobos, Gary Novak ezúttal a virtuóz skandináv basszusgitárossal, Per Mathisennel, Mogyoró Kornéllal, Nagy „Yancha” Jánossal és Mike Gottharddal lép színpadra. Barabás Lőrinc vadonatúj kompozícióját, a Metamorfózist a Budapest Chamber Sinfonietta mutatja be a Várkert Bazárban, sőt, az ősbemutató mellett a trombitaművész-zeneszerző legutóbbi szólólemezéből is ad egy kis ízelítőt. A filmrajongókat pedig Jim Jarmusch kedvenc zenésztársa, Jozef van Wissem az Only Lovers Left Alive (Halhatatlan szeretők) című film zenéjével varázsolja el az A38 Hajón.

A Közép-Európa Táncszínház társulata arra keresi a választ, mi történik, ha egymás számára ismeretlen embereket zárunk egy térbe? Hogyan alakulnak ki kapcsolatok, és ezek miként hatnak a többi jelenlévőre két nemzetközi sikereket arató fiatal magyar táncművész-koreográfus, Mészáros Máté és Juhász Péter egy-egy vadonatúj előadásán keresztül.

28CAFebabszinhaz

Zombola Péter, Vizin Viktória és Gergye Krisztián zenét, báb- és mozgásművészetet lebilincselően ötvöző előadásában egy, a szerepei között elvesző operaénekesnő elméjébe pillanthatunk be. Feledi János koreográfus-táncművész Revenge (Élektra) című vadonatúj előadása megbékélésről, bosszúról és a háborgó lelkiismeret által szított őrületről mesél a kortárs tánc nyelvén. A fantasztikusan sokoldalú belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui a világ vezető balettegyütteseinek készít lélegzetelállító előadásokat, ő október 18–19-én saját társulatával, az Eastmannel és lenyűgöző látvány- és mozgásvilágú, Nomad című művével érkezik a fesztiválra.

A hamisítatlan „fesztivál a fesztiválban” hangulat idén sem hiányozhat: negyedszerre robban be a régió legnagyobb világzenei fesztiválja, a Hangvetővel közösen megálmodott Budapest Ritmo, olyan kiváló fellépőkkel, mint a Romano Drom, Boban Marković fia és zenekara, a Marko Marković Brass Band, Dresch Mihály, Borbély Mihály és a KROKE trió. A hazai zeneszerzés legfrissebb terméséből a négy koncertet felvonultató Mini-Fesztivál ad inspiráló ízelítőt.

28CAFeArtMarket

A képzőművészet rajongóinak az orosz művészeket felvonultató Art Market Budapest, a kortárs irodalom szerelmeseinek az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár ígér nagyszerű programokat, többek között az Ivan & The Parazol és Lovasi András különleges koncertjét.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor igen rendhagyó terekben bűvöli el vagy épp hökkenti meg a közönséget: a #kapucsengő sorozat keretében például öt izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a KuglerArt Szalon. A Willany Leó improvizációs táncszínháza a legforgalmasabb utcákat és tereket veszi birtokba, a francia Olivier Grossetête pedig Pestre költözteti Budát: a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége öt kontinens közel 200 városában építette már fel monumentális kartonépületeit milliónyi önkéntes aktív közreműködésével, a fesztiválon pedig a Halászbástya kartonmását építi meg az Erzsébet téren lelkes városlakók segítségével!

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál gazdag programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók további információk.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.