Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

NN Ultrabalaton

NN Ultrabalaton

A szervezők a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban jelentették be, hogy a 2020-as NN Ultrabalatont május 14. és 17. között rendezik meg. A mezőny Balatonfüredről indul, és megkerülve a Balatont oda tér vissza.  Az ultrafutók számára 22 szakasz lesz, míg a nagyobb csapatoknak 49 szakaszra osztották fel a 221 kilométeres távot. Mint mondták, a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, 15 ezer indulóval.

A sajtótájékoztatón részt vett Zelcsényi Miklós az NN Ultrabalaton főszervezője, Sárfalvi Péter Emmi helyettes államtitkár, Sztanó Imre az NN Biztosító Zrt. vezérigazgatója, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok, Balog Zoltán a Magyarvíz Kft ügyvezetője. A moderátor Bányász Árpád volt.

Zelcsényi Miklós elmondta, hogy elérkezett az a pont, amikor nem elég ott lenni az NN UB-n és nem elég futni, küzdeni, akarni, hanem zölden is kell versenyezni majd, mert a Balatont nem örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Mint mondta, Európában elsőként és egyedülálló módon száműzik az eddig használt műanyag poharakat és eszközöket, ennek eredményeképpen minden idők legzöldebb NN UB-jét szeretnék megrendezni, bizonyítva azt, hogy odafigyeléssel lehet olyan sporteseményt szervezni, mely abszolút környezetbarát. A versenyt megelőző tésztaparti során papírtányérokat és környezetbarát evőeszközöket használnak majd az eddigi műanyagok helyett. A frissítő- és váltópontokon felgyülemlő PET palackokat pedig szelektíven gyűjtik, így ezek újrahasznosítható alapanyaggá válnak.

Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2010 előtt Magyarországon 5 százalék volt a rendszeresen sportolók aránya, ez ma már 12-14 százalék lett. A cél azonban az, hogy ez a szám 20 százalék fölötti legyen. Ezért van szükség az NN Ultrabalatonra és a hasonló sportrendezvényekre, mert így lehet megszerettetni a futást minél több emberrel.

Sztanó Imre, a névadó szponzor NN Biztosító vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég világszerte 60 futóversenyt támogat, ezek között különleges helyet foglal el az Ultrabalaton, amelyen ha egyszer elindult valaki, akkor minden évben ott szeretne lenni a mezőnyben.

Balog Zoltán a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója üdvözölte a szervezők által bejelentett környezetbarát intézkedéseket. Mint mondta, cégüknél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem.

A szervezők csapatát erősítve Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos elmondta, nem először vesz részt az eseményen. Elsősorban a váltó és frissítő pontokon dolgozó kollégák motiválásával igyekezett segíteni a minél magasabb szintű lebonyolítást. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az első és az utolsó futó is ugyanolyan figyelmet, segítséget kapjon a frissítő pontokon, mert minden futó fontos!

2Balaton

Az NN Ultrabalaton 2020-ban 14. alkalommal rajtol. A Balatont megkerülő egykörös verseny Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye és Közép-Európa leghosszabb futóversenye. Teljesíthető egyéniben, váltóban, futva vagy bringával. Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret. 2020-ban 15 ezer lehet az indulók száma.

A szervezők a nevezéseket a megelőző év őszén nyitják meg; az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban 54 nap, 2017-ben 54 óra, 2018-ban összesen 37 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen az esemény. Köszönhetően a futók versenybe vetett bizalmának, 2019-ben 22 perc alatt telt házas a verseny, és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 800 csapat jelentkezett a várólistára.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.