Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Arvo Pärt

ARVO PÄRT

Válogatott beszélgetések és írások –  Rózsavölgyi és Társa Kiadó

ArvokepArvo Pärt (1935) korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb zeneszerzője, aki saját maga alkotta kompozíciós technikájával, a tintinnabulival meghódította a világ zeneszerető közönségét. Ez a válogatás az észt zeneszerző saját írásait, köszönőbeszédeit, illetve a vele készült legfontosabb interjúkat és beszélgetéseket tartalmazza. Kedvcsinálóként szemelgettünk belőle …

Tintinnabuli – amikor válaszokat keresek az életemben, a zenémben, a munkámban, sétálok egyet ezen a vidéken. Nehéz időkben pontosan érzem, hogy mindannak, ami külsődleges, nincs jelentősége. A dolgok sokfélesége csak megzavar, nekem az Egyet kell keresnem. Mi ez az Egy, és hogyan találok el hozzá? A tökéletességnek sokféle formája létezik: mindaz, ami lényegtelen, alásüllyed. Valami ilyesmi a tintinnabuli is. Ott egyedül vagyok a némasággal.

ArvoOlyan zenét szeretnék írni, amely a meditáció ellentéte – koncentráció, hívjuk így. A kereszténységben ez a koncentráció egy személyben összpontosul, Krisztusban. Ő a koncentrátum. Az én zeném nem a nagy kozmoszról, hanem a mikrokozmoszról szól. A lét őskoncentrációját keresem, az ősrobbanást, azt, ami már formát öltött. Míg a nyugati hagyományban  gyakran elragadtatva, valamiféle fantasztikumként beszélnek Istenről, a keleti kereszténység a mikrokozmoszra fókuszál. A bennünk lakozó szentségre.

A tintinnabuli- meglepő esemény, menekülés az önkéntes szegénységbe: a szentéletűek hátrahagyták minden vagyonukat, és a pusztába mentek. Így szeretné a zeneszerző is hátrahagyni a teljes arzenált, és a csupasz egyszólamúság által megmenteni magát, csak a legszükségesebbet megtartva – egyes-egyedül a hármashangzatot.

Tintinnabuli annyit tesz: engedelmesség. Lemondás saját akaratomról.

Az örökkévalóság azt jelenti, hogy a kezdet mindig van, mindig létezik. A teremtés csodája abban áll, hogy soha nem ér véget, tehát szüntelenül újjászületik. A kezdet örök.

Az ideális polifónia a szüntelen imádság (vagy a Jézus-ima). Ez az „eszményi” kontrapunkt mindenben és mindenütt eszményi kapcsolatokat teremthet.

Számomra a zene legnagyobb értéke túl van a hangszínén. A hangszerek keltette rendkívüli árnyalatok a zene részét képezik, de nem a legfontosabb részét. Ez lenne az én kapitulációm a zene titka előtt. A zenének önmagánál fogva kell léteznie … két-három hangjegy. Ott kell lennie a titoknak, minden hangszertől függetlenül. A gregorián ének megmutatta számomra, hogy két-három hang ötvözésének művészete mögött kozmikus titok rejtőzik.

Amikor nem megy az írás, tudd, hol a helyed … Nem vagy senki … és írj.

A könyvet Arvo Pärt életútját és gazdag életművét bemutató, részletes kísérőtanulmány teszi teljessé.

Istenfélelem nélkül nincs zene – sem valódi alkotótevékenység.

A sorozat eddig megjelent kötetei:

Wolfgang Amadé Mozart – Válogatott levelek és dokumentumok

Claude Debussy – Összegyűjtött írások és elbeszélések

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.