Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

14. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja „A világ csodái – Felfedezések kora”

A 2019. szeptember 23-án indult és november 10-ig tartó 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja félidejéhez érkezve a rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség tanulmányutat szervezett Székesfehérvárra és Veszprémbe kulturális és turisztikai újságírók részére.  „A világ csodái – Felfedezések kora”, azaz a Fesztivál idei koncepciójába nyerhettünk betekintést.

Székesfehérvárra érkezve a Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettes Pokrovenszki Krisztián és Székesfehérvár város képviseletében F.Szegő Krisztina Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelent újságírókat.

Először az Oskola utcában lévő Hetedhét Jatékmúzeumot tekintettük meg, amely teljesen elvarázsolt bennünket ötletességével, kreatívitásával és szépségével. Mint mondták, ide nem csak a gyerekek, a felnőttek is szívesen jönnek.

A délelőtt folyamán még a Múzeumpedagógiai Nívódíjas Szent István Király Múzeumban megnéztük az „Év kiállítása” díjat elnyert „Vonalba zárt történetek” című, Réber László grafikusművészt bemutató állandó tárlatot Gärtner Petra a kiállítás kurátora tárlatvezetésével. Mindenkinek szívből ajánlom, aki teheti nézze meg!

Majd tovább utaztunk Veszprémbe, ahol az Érseki Palotát tekintettük meg. Megtudtuk, hogy az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján és a mecénás Koller Ignác püspök megrendelésére 1765-1776 között épült, a magyar barokk építészet egyik remekműve. A Palota a mindenkori veszprémi püspök, jelenleg Udvardy György érsek lakóhelye. A páratlan szépségű palotát egy éve újították fel.

Megnéztük a Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada című kiállítást, a Kiegyezés és koronázás 1867 – Megújított enteriőr kiállítást is – melyet Udvarhelyi Erzsébet igazgató mutatott be.

Itt található a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is, amely négy kiemelkedő itáliai központ: Róma, Nápolyi Királyság, Bologna és a Velencei Köztársaság – 17‒18. századi barokk grafikai és festészeti anyagát mutatja be.

Válogatást láthattunk a budapesti Szépművészeti Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, valamint a Budapesti Történeti Múzeum gazdag itáliai barokk festészeti gyűjteményéből. Az esztergomi Keresztény Múzeum gyűjteményéből Antiveduto Gramatica és Paolo Fignolio alkotásait láttuk, a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának gyűjteményéből Andrea Pozzónak a budavári jezsuita templom számára készített oltárképében gyönyörködtünk. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a bolognai Guido Reni és Bertuzzi, valamint a velencei Carpioni alkotásai voltak láthatók. A Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteményéből egy kőre festett olajfestmény, egy Angyali üdvözlet témájú ábrázolás gazdagítja a kiállítás velencei tematikai egységét, valamint római caravaggista alkotók remekműveit is megtekinthettük.

Veszprémben, az „Év tájháza” elismerésben részesült Bakonyi házban a házi tésztakészítés fortélyaival ismerkedtünk meg, majd a Laczkó Dezső Múzeum Pincétől a padlásig tematika alá tartozó Fenn az égben, lenn a mélyben, Veszprémben! címet viselő programja során, felfedezhettük a veszprémi vár legmélyebb pontját, a Várbörtön mínusz harmadik szintjét, ahol Mindszenty József is raboskodott, a 37. cellában. Megtudtuk, hogy Mindszenty Józsefet 1944. március 15-én szentelték fel veszprémi püspöknek, és a nyilasok 1944. november 27-én tartóztatták le, mert nem engedélyezte, hogy a püspöki palotába szállásoljanak el katonaságot.

Fellépcsőztünk a Tűztorony panoráma teraszára is, onnan csodáltuk meg az elénk táruló veszprémi panorámát.

1Hosok

Végül a tanulmányút részeként, a Hősök Kapuja Látogatóközpontban sajtótájékoztatót tartottak a szervezők és bemutatták mindazt, amelyben része lehet a múzeum kedvelő látogatóknak Székesfehérváron és Veszprémben.

A két házigazda, Péterváry-Szanyi Brigitta a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója

Udvarhelyi Erzsébet a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója bemutatták az idei programkínálatukat, kapcsolódásukat a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, és megismerhettük a már lezajlott sikeres fesztiválprogramokat is.

A rendezvény főszervezője képviseletében Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ mb. igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, illetve 2019-ben kialakított koncepciójáról és „A világ csodái – Felfedezések kora” jelmondat jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat amely 150 muzeális intézményben, közel 60 településen, 10 tematika köré csoportosulva nagyjából 1500 eseménnyel várja november 10-ig az érdeklődőket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviseletében Dr. Fazekas Márta PhD vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira, és egymást erősítő stratégiájára. Mint mondta, az MTÜ hosszabb távú célja egy adott országrész, vagy egy város revitalizációja, a nemzeti identitás erősítése, melyhez a művészetek és az építészet összekapcsolása és bemutatása kézzelfogható eszközként nyújtanak segítséget.

Egy ilyen nagyszabású kulturális fesztivál minden programjával alkalmas arra, hogy ezt a nemes célt szolgálja és arra biztasson mindenkit, hogy útra keljen az ország bármely városába, benézzen egy-egy múzeumba, felkutasson valami rejtett kincset és így számára is bizonyossággá váljon ügynökségük jelmondata: Magyarország a csodák forrása!

1Logo

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.