Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Költők a kabaréban

Körner András: Költők a kabaréban – Pesti kabarédalok a 20.század elején

Nagy érdeklődés övezte Körner András: Költők a kabaréban című könyvét, amelyet a Corvina kiadó mutatott be a Rózsavölgyi Szalonban. A könyvről Nádasdy Ádám és Saly Noémi beszélgetett a szerzővel, aki elmondta, hogy a magas- és tömegkultúrának a keveredéséből született meg a pesti kabaré, amely fontos része a magyar irodalom történetének.

1KoltokA magyar kabaré fénykorát bemutató könyv egyszerre informál és szórakoztat. Megtudjuk, hogy a 20. század (első felében) legjelentősebb költőinek – Ady, Babits, Kosztolányi, Szép Ernő, Somlyó Zoltán, Gábor Andor, Emőd Tamás – megzenésített versei szerepeltek a kabarék műsorán.

És hogy mi a kabaré? Erről Nagy Endre egy 1927-es cikkében így vall …

„A kabaré, valami színházon túli, meghitt szórakozás akart lenni, afféle szalóntársalgás, amelyben az egyik fél, a közönség, csak látszólag passzív, mert hiszen tetszésével és nemtetszésével végzetesen tudta irányítani a pódiumot, amely szórakoztatására vállalkozott.

2KoltokEhhez a mulatsághoz kettő kellett: nem csak az intelligens, érett-szemű közönség, mely a régi időkben bőségesen meg volt, hanem a közönséghez méltóan intelligens színi-kultúra is. Attól kezdek félni, hogy ma mindkét tényező egy kicsit fogytán van”.

Körner András könyve bemutatja Nagy Endre és Medgyaszay Vilma költészet-népszerűsítő szerepét, valamint a francia Yvette Guilbert dizőzi munkásságát, ugyanis ő volt, aki Heltai és Medgyaszay érdeklődését felkeltette a kabarédal műfaja iránt. De részletesen foglalkozik azzal is, hogy miben különbözött a pesti kabaré a külföldiektől.

Az olvasmányos tanulmányt és a pesti kabarékban előadott szinte minden jelentős poétát magában foglaló antológiát több mint 350 kép illusztrálja.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.