Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Év Gyógyszerésze – Kedvenc Patikám

Átadták az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” díjakat

A pályázatról sajtótájékoztató keretében számoltak be, melyen részt vettek: Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, Dr. Spiránszki Henrikné, a 2019. év Kedvenc Patikája díjazottja a debreceni Sas Patika képviseletében, Dr. Juhász Klaudia a 2019. Év Gyógyszerésze 1. helyezettje: a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet, és Baleseti Központ Gyógyszertára részéről. Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke – amerikai útja miatt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, ahogy Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság elnöke sem. A sajtótájékoztatót vezette: Torjai Gábor, a Nero Solution igazgatója.

Torjai Gábor elmondta, hogy az immár 9. alkalommal megrendezett Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre több patika csatlakozik a pályázathoz. Az Év Gyógyszerésze pályamunkák színvonala pedig tovább emelkedett, ezzel is megnehezítve a zsűri dolgát a döntésben, ezt mi sem jelzi jobban, minthogy az idén nem 3 hanem 6 főt részesített elismerésben a bizottság.

Dr. Mikola Bálint Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke tájékoztatta a sajtó résztvevőit, hogy a pályázatok elbírálása szokás szerint anonim módon történt. A díjazottak nevét borítékban kapta meg a zsűri a XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson Tihanyban az október 18-ai eredményhirdetésen.  Majd örömét fejezte ki, hogy az ország egyre több részéről érkeztek be pályázatok, szavazatok, hiszen nem titkolt céljuk, hogy a háziorvos hiányt a gyógyszerészek térnyerésével szeretnék kipótolni.

Megtudtuk azt is, hogy a bíráló bizottság összetételében történt némi változás az elmúlt időszakban. Dr. Mike László volt tiszti főgyógyszerész helyett Halmos Gábor professzor került a bizottságba, aki a debreceni egyetemen megalapította a bio-farmaciai tanszéket, előtte pedig több mint egy évtizedig Amerikában egy Nobel díjas professzor munkatársa volt.

Mint elhangzott, a pályázat létjogosultsága rendkívül fontos, mivel nem csak háziorvos hiány van, hanem hiány mutatkozik a közvetlen gyógyszer ellátásban is, hiszen a pályakezdő gyógyszerészek nagyon kevesen mennek a gyógyszertárba dolgozni. Ennek oka az, hogy szűkek a források, sok az adminisztráció, és nehéz megfelelő szakmai szintet teljesíteni a betegellátásban, mert nincs elég idő egy-egy betegre. Emiatt sokan vagy külföldre mennek, vagy gyógyszergyártásban, laboratóriumokban kezdenek dolgozni.

Elmondták, indítottak egy olyan projektet a XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson, ahová egyetemi hallgatókat hívtak meg Debrecenből és Szegedről, akiket kifaggattak, hol szeretnének majd dolgozni, mik az elképzeléseik. Majd csoportba rendezték őket a hasonló elképzeléseik alapján és összehozták őket a pályázatban már részt vett gyógyszerészekkel. Remélik, hogy a pályakezdőkre is hatással lehet a pályázókban lévő elkötelezettség és hivatásfejlesztési vágy.

Szóba került – újságírói kérdésre – milyen segítséget, támogatást várnak a Gyógyszertárak, a Patikusok az Önkormányzatoktól …

Torjai Gábor a Nero Solution ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy létrehozták immár 4. éve az Év Gyógyszerésze szemináriumot, ahol ezeknek a pályamunkáknak az utóélete zajlik. A kis csoportos workshop jellegű napon nem csak a gyógyszerészek tudnak egymástól tanulni, hanem azok is, akik későbbiekben szeretnének majd pályázatot készíteni, vagy akik a mások által készített pályamunkákra és azok mindennapokba való átültetésére kíváncsiak.

Kedvenc Patikám pályázat idei helyezettjei:

1. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest
2. Sas Patika, Debrecen
3. Viktória – Med., Budapest

Dr. Mikola Bálint elmondta, hogy ez egy különleges év, mert idén 2 budapesti patika is a helyezettek között volt, ugyanis eddig többnyire a vidéki gyógyszertárak voltak szavazattöbbségben. Nagyon örülnek, hogy ezek szerint Budapesten is kezdenek a szolgáltatások kicsit személyesebbek lenni, hiszen eddig az emberek nem kötődtek annyira egy patikához mint ahogy ez a vidékre jellemző.

Év gyógyszerésze idei helyezettek:

1. helyezett Dr. Juhász Klaudia, Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyógyszertára.
2. helyezett A. Ekésné Dr. Kretovics Júlia, Halmy telepi Patika B. és Dr. Csaba Miklós, Benu Gyógyszertár Kőszeg, Küttel.
3. helyezett Dr. Gyermán Anna, Szent György Gyógyszertár

Különdíjak:
Patakiné Dr. Karancsi Anna – Elixír Gyógyszertár
Dr. Dér Péter – Kígyó Gyógyszertár

Dr. Spiránszki Henrikné, a debreceni Sas Patika képviselője elmesélte, hogy a Sas Patika történelmi múltú, több mint 100 éves gyógyszertár, ami a II. világháború alatt is működött. A 100. évfordulójára 2013-ban Patika Múzeumot rendeztek be az officinában, amelyben az egyetem is közreműködött. A gyógyszertár két részből áll, van egy reformház rész, ahol a gyógytermékek, diabetikus, gluténmentes termékek vannak, valamint vércukor, vérnyomásméréssel is segítik a lakosság egészségmegőrzését, és számítógépes program van az után követésre. A másik fele az officina, ahol a prevenciós, homeopátiás rész van. Majd felolvasott a vendégkönyvükből, amelyben a betegek örömmel nyilatkoznak a patika munkájáról, és szépségéről.

Dr. Juhász Klaudia, az Év Gyógyszerésze pályázat 1. helyezettje arról beszélt, hogy szeretné pályázatával megmutatni, hogy ők, mint kórházi gyógyszerészek a gyógyszerellátás mellett, kimennek a betegekhez is, és osztályos munkát is végeznek. Pályamunkája az ehhez fűződő tapasztalatairól szólt. Másfél éve a kórházban azt a feladatot kapta, hogy a Krónikus belgyógyászati osztályon vezesse be a gyógyszerelést, ami az osztályos orvosoknak is nagy segítség a kezelésben. Ezzel már számtalan gyógyszerelési hibát megelőztek. Az idős betegek esetében ez azért fontos, mert több betegség és több gyógyszer szedés fordul elő, ez pedig a gyógyszerek kölcsönhatásainak kockázata. Örül, hogy az orvosokkal egyre jobb az együttműködés, annak ellenére, hogy kezdetben nehezen fogadták ezt az újfajta szimbiózist. Ma már egyre több kompetenciát kapnak náluk a kórházban a gyógyszerészek.

A Roche Magyarország Kft. képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta, hogy azért elkötelezett támogatói ennek az ügynek, mert hisznek a személyre szabott gyógyításban. Hosszú távon ez lesz a megoldás, mert ezzel remélhetőleg ki lehet majd küszöbölni azt, hogy a jelenlegi gyógyszerelés nagy része nem hatékony. Ha egy patika egy vízióért dolgozik, ott gazdasági fellendülés is várható, hiszen a betegek szívesen járnak vissza olyan helyre, ahol törődnek velük, mint ahogy ezt a díjazott debreceni patika vendégkönyvéből is megismerhettük. Ez a pályázat erre a vízióra mutat rá, és segít a gyógyszerészeknek utat mutatni, hogy a kihívásokkal teli hétköznapokban is lássák a helyes utat.

1Patika
A kiírók célja a gyógyszerész szakma támogatása, a díjat elnyert gyógyszerész munkájának elismerése és szakmai rang nyújtása a munkájához. Olyan gyógyszerészek jelentkezését várták, akik kreatív, innovatív megoldásaikkal, ötleteikkel példát mutatnak és segítik a szakma fejlődését.

Dr. Hodossy Lajos, a programokat anyagilag is támogató Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint minden nemes ügy részeseinek van egy vezérlő csillaga, amit követnek. A gyógyszerészek számára ez maga a beteg, akiért a napi munkájukat végzik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.