Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

21. Század Kiadó ajánlata

21Nyolc éve alapították a 21. Század Kiadót, azért, hogy egy újabb ablakot nyissanak a magyar olvasóknak Európára, Amerikára, a világra, a 21. századra. Egy-egy sikerkönyv megjelenése igazi esemény. Most három könyvet szeretnénk bemutatni: Tolvaly Ferenc: A kivándorló I – II. kötet, Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton és Kordos Szabolcs – Restaurant, Hungary.

21. Század Kiadó https://21.szazadkiado.hu

Tolvaly Ferenc: A kivándorló I – II. kötet

AkivandorloTolvaly Ferenc neve nem ismeretlen a magyar olvasók körében, így aztán nem csoda, hogy nagy érdeklődés övezte a L’ Emigrant – A kivándorló című kötet bemutatóját, amelyet Budapesten a Párbeszéd Házában tartottak. A házigazda Sajgó Szabocs SJ. beszélgetett az íróval, az eseményen közreműködött Denk Viktória énekművész és Kékesi Enikő, az Magyar Katolikus Rádió munkatársa.

Tolvaly Ferenc legújabb regénye egy újabb lélekutazás, amely a külső és belső szabadságról, az önazonosságról és a szeretetről szól. Hőse Katalónia lenyűgöző kulisszái között keresi önazonosságát, az öncsalás nélküli hitet, a megbékélést és a szeretet igaz útját.

A főszereplő Sándor, aki Budapesten él és alkot. Hatvanadik születésnapján úgy tűnik, minden adott a gondtalan élethez. De hirtelen minden megváltozik, váratlanul külföldre hívják vendégelőadónak.

Barcelonában kénytelen szembenézni a kételyekkel és fájdalmakkal, amelyeket gyerekkora óta magában hordoz és amelyekre korábbi zarándoklatai alatt nem talált választ. 2017 őszén a városban heves indulatokat gerjeszt a katalán elszakadási küzdelem, ami felerősíti Sándor belső szabadságharcát: cserélhet-e hazát őszülő fejjel, elhagyhatja-e családját egy szenvedélyes szerelemért, kezdhet-e tiszta lappal új életet – lemondva a hétköznapok rutinjáról.

A könyv a katalán vidék kulturális gazdagságának, sokszor meghökkentő szokásainak panorámája. Miközben gyönyörködünk benne, hangaláfestésként beszűrődik a L’Emigrant, a katalán kivándorlók honvággyal teli, szívfacsaró dala.

Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

BalatonA Balaton-felvidéki családregény az Édesvízi mediterrán regényfolyam immár 5. kötete. A szerző az emberi kapcsolatokra, az együttélés mulatságos buktatóira és a problémákon átsegítő, közös gasztronómiai tréningekre építi történetét, amelyet ezúttal is a csodás balatoni környezet elmaradhatatlan díszletébe helyez.

Egy kanadai magyar házaspár letelepedik Balatonszépén, felújítja a megörökölt romos kúriát és megpróbál beilleszkedni a Balaton-parti kis falu életébe. Ami ugyan sok munkával jár, de közben örömmel élik az életüket, új barátokat szereznek, és mindvégig arról ábrándoznak, hogy hamarosan újjászületik a ház, a kert, hogy a szőlőből, a borászkodásból, és a vendéglátásból fognak megélni…

Felfedezik a legjobb helyeket a környéken: hol lehet a legfinomabb kecskesajtot, mézet vagy éppen erdei gombát venni – és hát a vendéglősökkel is behatóbb kapcsolatra tesznek szert.

A hazatelepült kanadai magyar családjával egyre otthonosabban érzi magát az aprócska Balaton-felvidéki faluban. De amikor azzal szembesül, hogy Balatonszépe lakói nem kérnek a sikerből, amit felesége a történetük megírásával aratott, nagyon meglepődik.

Híre megy ugyanis, hogy egy kanadai stúdió filmet forgat a regényből, ráadásul éppen a faluban. A helybéliek és a nyaralók tiltakoznak, mert úgy érzik: a produkció áruba bocsátja az élményt, amelyet ők nap, mint nap átélnek.

BalatonCimA turistáktól érintetlen földi paradicsomok lakóinak örök dilemmája: mennyire támogassák a fejlődést hozó változásokat és a várható haszon érdekében milyen határok között mondjanak le hagyományaikról?

A történet sodrását hatásosan adagolt sok-sok humorral, gasztronómiai kalanddal és életszeretettel fűszerezi a szerző, így aztán nekünk, olvasóknak nem marad más dolgunk, mint ismételten megmerítkezni a semmi mással össze nem téveszthető „édesvízi mediterrán” magával ragadó hangulatában és életérzésében.

Tóth Gábor Ákost az Édesvízi mediterrán sorozat sikere után a Balaton irodalmi nagyköveteként emlegetik.

Kordos Szabolcs – Restaurant, Hungary

RestaurantAki nem csak a szaftos húsokat, de a szaftos történeteket is szereti, csak süppedjen bele a székbe, terítse az ölébe a damasztszalvétát és fogyassza egészséggel a vendéglős történetek legjavát, a Restaurant, Hungary-t!

Az elmúlt években és napjainkban valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon, egyre több a Michelin-csillag a hazai konyhaművészet egén. Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró ebben a könyvben „kitálal” mindent, amit megtudott a vendéglátásról. Már a könyv alcíme is jelzi – Minden, ami a vendég előtt titok marad.

Úgy tűnik, a vendéglősök nemes harcot vívnak a vendégért és a jó minősítésekért a TripAdvisor-on, fegyverük a minőség. A felszín alatt azonban egy különleges világ rejtőzik, tele fényűzéssel és szemfényvesztéssel, szenvedéllyel és pénzéhséggel, titkokkal és sztorikkal.

A csúcsgasztronómiában utazó fine-dining éttermeken, a felkapott belvárosi bisztrókon át az ázsiai falatozókig és privát szakácsokig minden helynek, így minden séfnek, pincérnek, tulajdonosnak megvannak azok a történetei, amelyekről inkább hallgatnának.

Hallgatnának, ha nem faggatta volna ki őket Kordos Szabolcs, akinek már számos szakma féltve őrzött titkaihoz sikerült közel férkőznie, hogy elmesélje ezeket a hol fájón, hol szórakoztatóan igaz történeteket azoknak, akik kíváncsiak a papírmasé világ másik oldalára.

Az Eszem-iszom, Hungary után a szerző azért tért vissza a vendéglátóipar kulisszái mögé, hogy megváltozott közegében az eddigieknél is meglepőbb esetekre és páratlan emberi sorsokra leljen.

A könyvajánlást készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.