Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Improvizáció a Zeneakadémián

MVM Koncertek – A Zongora 1-ben – „Improvizáció” a Zeneakadémia Nagytermében

Nem mindennapi élményre számíthatnak azok a résztvevők, akik november 22-én a Zeneakadémiára látogatnak. Egy különleges zongoraesttel lepi meg Az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét. A koncert az Improvizáció címet viseli, de mit rejt ez valójában?

Balázs János nevét nem kell bemutatni a klasszikus zene kedvelőinek, egy ország ismeri és rajong a fiatal Kossuth-díjas zongoraművészért.

Balazs-Szakcsi

 

Ugyanilyen emblematikus alakja a magyar jazznek Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, aki idén ünnepelte 76. születésnapját. Ő a magyar jazz emblematikus alakja, élő legenda, akinek pályája már lassan 60 éve tart, s akinek játékán nemzedékek nőttek fel. Ő is Kossuth-díjas zongoraművész amellett, hogy „anyanyelvi szinten beszéli” a jazzt, számos egyéb műfajban is kamatoztatja zenei érzékenységét és virtuozitását, így nem egy színpadi mű és zenei gyűjtemény is fűződik a nevéhez. Zenekarai világhírűek és legendásak, lemezeit csaknem a világ minden táján hallgatják. Legkedveltebb terepe mégis az improvizáció: játékában az amerikai bebop világa ötvöződik a roma zene sajátosságaival, a könnyűzene a klasszikus zenével, s mindezt a szintézist átitatja az az utánozhatatlan szenvedély, az a gyermeki játékosság és az a tudós attitűd, amit csakis egy szóval lehet jellemezni: Szakcsi

Milyen kapocs lehet a két művész között a zenén és a zongorán túl? Nos, éppen a címben szereplő improvizáció.

Mindkét művész, a saját maga műfajában – Balázs János a klasszikus zene keretei között, Szakcsi Lakatos Béla a jazz műfajában. E két, első látszatra merőben ellentétes műfaj két egészen különleges zongoristája lesz ennek az estnek a főszereplője. De aki versenyre számít, csalódni fog. Aki viszont arra kíváncsi, hogyan hat egymásra a klasszikus zene és a jazz a két kitűnően improvizáló muzsikus kezében, az egyedülálló koncertélményre számíthat a Zeneakadémián.

És ne feledjük – az improvizáció megismételhetetlen, exkluzív élményt tartogat számunkra!

BEHARANGOZÓ

A következő MVM Koncert A Zongora-sorozat vendége a világhírű orosz zongoraművész, a Grammy-díjas Arkagyij Volodosz lesz a Müpában december 11-én. A nagy érdeklődéssel várt hangversenyen Liszt és Schumann műveket hallhat majd a sorozat rajongótábora.

A koncertek társrendezője a Besszer Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu oldalon vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.