Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Zarándokvonatok 2020

Zarándokvonatok a Misszió Tours és a Máv-Start együttműködésében

Idén három nemzetközi és több belföldi vonattal is utazhatnak a zarándokok, jelentették be sajtótájékoztatón január 23-án Budapesten a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében.

Az eseményen részt vett dr. Veres András püspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Kormányos László a MÁV-START vezérigazgató-helyettese, Puskás Antal pálos atya, Főcze Bonaventura ferences szerzetes és a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója Budai László.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország Kormánya támogatásával, a Rákóczi Szövetség közreműködésével és más szervezések keretében sok száz fiatal is részt vesz majd ezeken a határokon átívelő, a nemzeti összetartozást és a nemzetek közötti összefogást erősítő zarándokvonatos eseményeken.

Dr. Kormányos László a MÁV-START vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, hogy 2019-ben a MÁV-START 61 db különvonatot közlekedtetett, 11 543 belföldi és 241 nemzetközi csoport utazásában közreműködött, az így elszállított utasok száma meghaladta a 1,2 millió főt. Azt is elmondta, hogy 2020-ban is jelentős a csoportos utazás iránti érdeklődés. Nemzetközi forgalomban elsősorban a kormány külföldi nyelvtanulási programjához kapcsolódóan, belföldi forgalomban pedig az Erzsébet-táborok és az Eucharisztikus Kongresszus idején számít jelentős csoportos utazási igényre a vasúttársaság.

Idén kilencedszer indul útjára Erdélybe a Boldogasszony zarándokvonat május 28-31 Csiksomlyóra, és nyolcadszor a lengyelországi Fekete Madonna zarándokvonat június 22-25 Czestochowába.

A Boldogasszony, valamint a Fekete Madonna zarándokvonatok fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A lengyelországi zarándoklat lelki vezetője dr. Veres András püspök lesz, aki elmondta, hogy mindenkit arra biztat, legalább egyszer vegyenek részt ezen a lélekemelő utazáson …

Medjugorjéba vonatos zarándoklatot október 14-18 -án indítanak, és ebben az évben is dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök vezeti.

Az Erdélybe, Lengyelországba és Bosznia-Hercegovinába induló különvonatokon utazóknak a szervezők különleges élményeket, rendhagyó programokat ígérnek. Budai László a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója elmondta, hogy vonatrádióval, közös programokkal és éttermi-, mozgóbüfé szolgáltatásokkal is várják majd a résztvevőket.

Puskás Antal, pálos atya …

Főcze Bonaventura, ferences szerzetes …

Bővebb információ: www.missziotours.hu honlapon található.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.