Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Boris Vian revü

Tajtékos dalok – Boris Vian revü

A Budapesti Operettszínház rendhagyó, igazi francia hangulatú sajtótájékoztatót tartott február 4-én a Café Vian-ban! A helyszín választás stílszerű volt, hiszen Boris Vian revű bemutatására készülnek.

Elsőként Kiss-B. Atilla, főigazgató köszöntötte a vendégeket – Önök előtt most megszületett a Viani életérzés, amelyet szeretnénk átadni előadásunkkal. Mi így tisztelgünk a 100 éve született szerző előtt, aki a 20. század egyik legragyogóbb csillaga. Amikor a rendező, Kiss Csaba megkeresett az ötlettel, hogy Boris Vian több mint ötszáz dala közül 11 sanzont szeretne bemutatni, azt gondoltam, hogy ez az előadás tökéletesen illik a Kálmán Imre Teátrumba, amely egy különleges adottságú színpadi tér.

Ennek a helynek szelleme van! Ezért bízunk benne, hogy a Tajtékos dalok című produkció ugyanolyan nagy sikernek örvend majd nézőink körében, mint a Párizsi randevú című dinner show, melyet tavaly ősszel mutattunk be.

2Tajtekos

Megtudtuk, hogy Tajtékos dalok Vian mozgalmas életét, sorsának főbb fordulatait, lassan születő sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg sanzonjai, regényeinek szereplői és a kortársak emlékei  alapján.  A születésének 100. évfordulójához közeledve a Tajtékos dalok lázas előkészületei a Kálmán Imre Teátrumban már folynak. Egy szertelenül csapongó, színpadi mese lesz, amelyben a négy színészre és kis -zenekarra komponált előadás számos ismert színészt vonultat fel.

A sajtótájékoztatón lejátszottak egy rövid filmrészletet Boris Vian életéből, majd  elhangzott a Panaszdal a fejlődésről –  Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Kocsis Dénes és Cseh Dávid Péter előadásában.

Ezt követte az Üss meg, Dzsoni című dal, melyet Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Gubik Petra és Széles Flóra énekeltek, zongorán kísért Kovács Adrián. A fordításokat Takács M. József és Kiss Judit Ágnes készítette.

Az eseményen tiszteletét tette Frédéric Rauser, a Francia Intézet igazgatója is.

Kiss Csaba, Jászai Mari- és József Attila-díjas alkotó szintén nyilatkozott, kiderült, hogy tíz évesen olvasta először Boris Vian talán legismertebb könyvét, a Tajtékos napokat, amely már akkor magával ragadta. Mint mondta, a Tajtékos dalok című revüben fog először megszólalni magyarul 11 Boris Vian-sanzon, neves költők, műfordítók előadásában.

A rendezvény végén Müller Péter Sziámi költő és énekes – a sanzonok egyik fordítója – mesélt a Dezertőr című dalról, mely ezt követően fel is csendült. Az összejövetel zárásaként Kiss Csaba rendező alkotását, a Mozart legyen velünk című dal videóklipjét vetítették le első alkalommal, majd minden jelenlévőtől pompás Vian koktéllal búcsúzott a Budapesti Operettszínház.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.