Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Össznemzeti Zarándokvonat 2020

Össznemzeti zarándokvonat indul a történelmi Magyarország ezeréves határára.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START közös sajtótájékoztatót tartottak abból az alkalomból, hogy 2020 pünkösdjén, Trianon 100. évfordulóján tizenharmadik alkalommal indul május 29. és június 1. között az össznemzeti zarándokvonat, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz, amelynek utasai, zarándokai részt vesznek a Csíksomlyói Pünkösdi búcsún és ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára.

Köszöntő beszédet mondtak: Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója, Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője, Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője.

Megtudtuk Mező Tibortól, Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetőjétől, hogy az „össznemzeti zarándokvonat” csaknem fél kilométer hosszú. A szerelvényt a Szent István grafikával díszített modern, 480 sorozatú Bombardier Traxx mozdony vontatja majd.

A Csíksomlyó expressz idén Dunántúlról, Szombathelyről indul május 29-én, 0:10-kor, 8 kocsival, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt összekapcsolják a Székely gyors további 8 kocsijával, majd össznemzeti zarándokvonatként hajnali 5 előtt nem sokkal indul, és halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé, így 16 kocsis szerelvény fog közlekedni.

A nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol a Csíksomlyó expressz Madéfalváig közlekedik, kiszolgálva az alcsíki falvakat, míg a Székely gyors tovább közlekedik Tusnádfürdőig, ahol útközben a felcsíki falvakban megszálló utasokat szállítja.

A 2020-as program újdonsága, hogy a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai a Gyimesekben, Gyimesközéplokon a „Pünkösdi Forgatag” magyar-székely-csángó találkozón vesznek részt. Megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról, majd átadják a zarándokvonatokon összegyűjtött adományokat a Böjte Csaba által nevelt erdélyi gyermekeknek.

Ezt követően zenés táncos műsor következik a helyi és környékbeli hagyományőrzőkkel, Böjte Csaba neveltjeivel, székely-csángó táncosokkal, zenekarokkal, kirakodó vásárral, Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész koncertjével.

1Karpatcim

Június 1-én hajnalban a Székely gyors Sepsibükszádról indul vissza, amire útközben felszállnak az alcsíki falvakban elszállásolt utasok, majd Madéfalván egyesül a Csíksomlyó expressz vonattal. Az egyesített szerelvény a reggeli órákban elindul Magyarország irányába, felveszi az alcsíki falvakban elszállásolt utasokat, majd eltérő útirányon Gyergyószentmiklós–Maroshévíz–Déda–Dés–Zsibó–Zilah–Nagykároly–Érmihályfalva–Nyírábrány–Debrecen–Püspökladány–Szolnok útirányon közlekedik budapesti Keleti pályaudvarra, ahol a Székely gyors kocsik leakadnak, a 8 kocsiból álló Csíksomlyó expressz pedig tovább indul Tatabánya, Komárom, Győr és Sopron megállásokkal Szombathelyre. Várható érkezése június 2-án, hajnali 4 óra.

Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy részt vehetünk a hazai és a határon túli magyarság összekötésének missziójában a nemzetközi szolgáltatások fejlesztésével. A MÁV-START 2019-ben 61 különvonatot közlekedtetett, 11 543 belföldi és 241 nemzetközi csoport utazásában közreműködött, az utasok száma meghaladta az 1,2 millió főt. 2020-ban is jelentős csoportos utazás iránti érdeklődés mutatkozik, nemzetközi forgalomban elsősorban a kormány külföldi nyelvtanulási programjához kapcsolódóan, belföldi forgalomban az Erzsébet-táborok és az Eucharisztikus Kongresszus idején számít jelentős csoportos utazási igényre a vasúttársaság. A brassói Corona InterCity járaton ősszel vezették be újra az étkezőkocsi-szolgáltatást. Erre a járatra nagy hangsúlyt fektetnek, mivel a határon túli magyarság és az odalátogató rokonság körében is keresett és jelentős számban igénybe vett járatról van szó. A tervek szerint az öt kocsiból álló Corona InterCity a határon túli, elsősorban az erdélyi és székelyföldi kínálat „zászlósvonata” lehet a jövőben.

 

A sajtótájékoztatón a vonat díszvendége Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas és érdemes művész több csodálatos dalt énekelt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.