Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Év Fagylaltja 2020

Év Fagylaltja 2020

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon – idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt, amelyet nagy érdeklődés övezett. Az indulók két fordulóban versenyeztek és a  régiós elődöntők után, a döntőbe jutott fagylaltokat az Ipartestület tanműhelyében kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.  Honlap: https://www.cukraszat.net/

Az országos döntőt követően, július 7-én ünnepélyes díjátadót és sajtótájékoztatót tartottak Budapesten a hangulatos Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában.

 Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője elmondta, hogy  kezdetben, több mint húsz évvel ezelőtt egy szűk körű szakmai verseny volt, majd évről évre fejlesztették, hogy minél szélesebb körben bemutathassák a hagyományos és kiváló minőségű hazai kézműves fagylaltokat. Mint mondta, a versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesíthetők és díszíthetők.

Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke arról beszélt, hogy már a régiós elődöntőkben kimondottan jó tapasztalatokat szereztek a fagylaltokról, a döntőbe került tizenhárom alkotás pedig nagyon magas színvonalú versenyben volt egymással.

Kiss Zoltán, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy a minőségi fagylaltnak híre és jövője is van Magyarországon.

1Julcsi

A 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek be, öt régiós elődöntőből 13 készítmény jutott a budapesti döntőbe. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Céges kategóriában 19-en vehettek át elismerő oklevelet.

A döntős fagylaltokat és készítőiket Selmeczi László, Erdélyi Balázs és Pécsváradi Aliz mutatták be: Mámoros málna, Zöldcitrom egy csipetnyi mentával, Mámoros fügés csoki, Tonka-mogyoró Affogato, Passió-karamell, Törökmézes vanília, Szőke Tündér, Őrült szezám, Arany dió, Modena Kincse, Narancsos kávé, Alföldi angyalbögyörő, Vidróczki.

A második helyen is a Füredi Cukrászda végzett Törökmézes vanília fagyijával.

1Fagylalt

A harmadik helyet – pontegyenlőséggel – ketten kapták: a Modena kincseiKoncz Andrea, Sissi Kézműves Fagyizó, Gödöllő, és a Zöldcitrom egy csipetnyi mentával

Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye: Aranyérem: Ropogós pisztácia sorbet – Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. – Nagytarcsa), Ezüstérem: Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. – Budapest), Bronzérem: Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. – Üllő).

A díjkiosztó után a kézműves kategória döntős fagylaltjai mellett a céges kategória 19 fagylaltja is kóstolható volt. Mi is megkóstoltuk és megállapítottuk, nem volt könnyű dolga a zsűrinek, mert mind nagyon finom volt!

2Fagylalt

Év Fagylaltja verseny támogatója: az Ipartestületek Országos Szövetsége  IPOSZ  http://www.iposz.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.