Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Airport, Hungary

Kordos Szabolcs: Airport, Hungary

XXI. Század Kiadó

1AirportjoAz író a repülős szakmában dolgozó magyarok tapasztalatait mutatja be. Hogyan viselkedik repülőn a magyar, illetve más nemzet hogyan repül? Megismerhetjük a légikisasszonyok, pilóták, repülőjegy-értékesítők szemszögéből is a repülőzés rejtélyes világát.

Megtudjuk, miként vészelte át egy stewardess, pilóta vagy repülőjegy-értékesítő, utazási irodás a válságot, miként trükköztek a repjegy-visszatérítési szabályokkal a légitársaságok a fantomjáratok indításával, milyen horribilis áron jutottak vissza sokszor a járvány alatt kint ragadt magyarok. Mire számíthat egy hazai utazó, ha repül, korona után, közben, második hullám előtt? Csupa aktuális téma, mely a második hullám előtt még inkább érdekelheti az embereket.

Kiderül, hogy milyen furcsaságokra kell figyelni a privát repülők személyzetének, ahol olyan érdekes utasokkal is találkoznak, akik még a kerozintartályhoz is külön biztonsági őrt rendelnek, és hogy egy magángép bérleti díja 5 millió forint óránként, a legbizarrabb utasa pedig egy öleb volt, akit egy kisgyerekes gazdag család hiányolt a vakációja során, ezért hazaküldték érte a privát gépet. Az is kiderül, hogy mi az a banks, a repülőgép rejtett zuga, ahol a légi kísérők kipihenhetik magukat, ahol egyszer Göncz Árpád is aludt, sőt még a szolgálati pizsamát is kölcsönkapta.

Kardos2A szerző, Kordos Szabolcs bemutatja, hogy kik azok a rampások, ismertebb nevükön légiforgalmi tisztek, és hogy a Hotel Ozora nem egy különös szálloda, hanem a reptéren dolgozók hívják így a terminálokat, amikor a fesztiválozó fiatalok kitalálják, hogy szállásnak használják a területet. Érdekességekkel szolgál a kötet Ferihegy élővilágával kapcsolatban is, ahol fácán, nyúl és ürge is gyakran felbukkan, de nagyobb gondot okoznak a repülést ténylegesen zavaró madarak. Ez utóbbiak elriasztására sokáig egy border collie-t alkalmaztak, akinek még fényképes belépőkártyája is volt.

A kötet legviccesebb eleme azonban az, amikor csak úgy sorjáznak a történetek, melyik nemzet hogyan repül. A japánoknál jobb utas nincs: ők még mielőtt elájulnának, akkor is elnézést kérnek, majd ha magukhoz tértek, szintén, és tisztábban hagyják az üléseiket, mint amilyenek azelőtt voltak, hogy elfoglalták volna őket. És hogy miként fordulhatott elő, hogy egy repülés során egy intimbetét egészen furcsa helyre került? Amikor egy stewardess feltűnés nélkül egy kis csomagot csúsztatott egy női utas kezébe, egy indiai úr reklamálni kezdett, hogy ő is szeretne olyan ajándékot kapni, hiszen ugyanannyit fizetett. A légi kísérő hiába próbálta meggyőzni, hogy nincs rá szüksége, végül csak kierőszakolta. Mivel fogalma sem volt róla, mire kell használni, úgy döntött szemtakaróként használja. A látványra, a fején intimbetéttel boldogan hortyogó indiai férfi képére, még a pilóta is kijött a fülkéből. Egyszóval a mókás, elgondolkodtató sztorik ebből a kötetből sem hiányoznak. Csak úgy szárnyal benne a humor, és persze szárnyal az önkritika is.

Ez a könyv a második, átdolgozott, 2020-ban frissített kiadás. Most a koronavírus-járványhoz kapcsolódó új részekkel, friss interjúkkal is kiegészült.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.