Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Shalimar Indiai Étterem – konyhaművészet és kifinomult fűszerhasználat …

Shalimar

A Shalimar Indiai Étteremben jártunk, ahol Dr. Amar Kumar Sinha tulajdonos fogadta a “szakértőket”. Kivételesen még a konyhába is beengedték a kamerát … ! Természetesen éltünk a lehetőséggel, így a saját szemünkkel győződtünk meg arról, hogy a hazánkban ritkaságnak számító faszéntüzelésű tandoori kemencével dolgoznak.

Dr. Amar Kumar Sinha 1968-tól él Budapesten magyar feleségével és két fiával. Mint mondta, szereti Magyarországot, otthon van nálunk. A Salimar Éttermet 1996-ban indította, amelyhez indiai szakácsokat alkalmaz. Az indiai konyha azért különleges, mert az ételek elkészítése és fűszerezése az Ayurvedán alapul, ami az ember testi-lelki egészségét szolgálja. Indiában már gyerekkorban megtanulják milyen kombinációban lehet használni a fűszereket és hogyan párosítsák az ételeket, például a karfiolt gyömbérrel főzik, mert különben puffadást okozhat – magyarázta az étterem tulajdonosa, aki a vendéglátás előtt felhívta figyelmünket arra is, hogy az indiai ételek erősen fűszeresek és csípősek! Náluk az étteremben több mint hatvanféle fűszert használnak, ezek közül csupán három csípős és a vendégek választhatnak az enyhén fűszerestől a csípősig, európai vagy indiai ízlés szerint.

Indiai ételt enni elmélyült tevékenység. Mintha minden kanálban újabb összetevőket fedeznénk fel, csicseriborsó, gyömbér sejlik fel itt – ott. Az indiaiak sok zöldséget használnak fel, aminek külön örültem, mert vegetáriánus vagyok. Ettem többféle ízű és színű lencsét (pirosat is) bársonyos tejszínes szószban görögszénával, karfiolt bundában, sült paprikát, kurkumával párolt rizst hagymával és zöldborsóval, töltött burgonyát és fűszeres csicseriborsóliszt-bundában rántva zöldségeket. Nagyon ízlett a kenyerük is, ami lepényszerű és különböző ízesítésű, mint például mentaleveles, házi túróval töltött vagy fokhagymás. Én a fokhagymásra szavaztam így influenza idején. Kollégáim, akik a húsfélét is szeretik, mint mondták, nem mindennapi gasztronómiai élvezetben volt részük. Ők mandulás, kesudiós mártásban lévő csirkével kezdték, majd spenótos bárányhúst ettek, folytatták pikáns korianderes-mentás pácban érlelt csirkemellfilé-darabokkal, és azt mondták róla, omlósra volt sütve. Majd következett a Tandúrban sült csirkemell darabok, tejszínes paradicsomos és fűszeres mártásban, görögszénával. Annyi félét kóstoltunk, a felénél elakadtam .. Az ételeket kérésünkre erősen vagy enyhén fűszerezték. Már azt hittük, mozdulni sem tudunk, de akkor megjelent a pincér az indiai fagylalttal, ami gyümölcsös és krémes volt, ezentúl mindenkinek ajánlom!

A Shalimar Éttermet többször is a város legjobb indiai éttermének választották, nem véletlenül, a klasszikus indiai ételeket készíti, amely a mughlai hagyományt követi. Másfél évtizedes fennállása alatt tízszer nyerte el a “Best of Budapest” címet, sőt egy napilap gasztronómiai szerkesztői az ország 100 legjobb étterme közé sorolták. Ma is töretlen népszerűségnek örvend – mondta Nánási Zsolt az étterem vezetője, akitől megtudtuk, hogy a hét közepétől – csütörtök-péntek- szombat- vasárnap- annyi vendégük van, hogy aki ezeken a napokon szeretne náluk vacsorázni, feltétlenül jelentkezzen be, mert enélkül nem tudják leültetni, nincs szabad asztal.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.