Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Zuglói Filharmónia Pastorale sorozat 2016-ban a Pesti Vigadóban – Záborszky Kálmán

Pesti Vígadóban a Pastorale családi hangversenysorozat …


A Magyar Művészeti Akadémia és a Zuglói Filharmónia közös sajtótájékoztatót tartott a Pesti Vígadóban, amelynek témája: a Zuglói Filharmónia februárjától új helyszínen és új támogatóval mutatja be ifjúsági sorozatát, a Pastorale családi hangversenysorozatot. A rendezvényen részt vett dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője, Liszt-díjas, érdemes művész, dr. Solymosi Tari Emőke az MMA Művészetelméleti tagozat vezetője, a Pastorale-sorozat egyik gazdája, állandó műsorvezetője és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője.

Dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárától megtudtuk, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat ellátó köztestület. A Pesti Vigadó pedig eleganciát és minőséget jelent turisztikai, idegenforgalmi, protokolláris és kulturális szempontból. És mivel azt szeretnék, hogy igényes rendezvény- és kulturális központként, lehetőség szerint minél több nívós, rendszeresen ismétlődő programot mutassanak be a falai között, ezért külön öröm, hogy a nagy múltú Pastorale-sorozat a Pesti Vigadóban valósul meg, egy sikeres együttműködés kezdeteként. A sorozat hiánypótló, több művészeti ágat ötvöző, edukációs igényű művészeti alkotás, amely a Pesti Vigadó által is képviselt magas színvonal. Szívből ajánlja a magyar közönség tisztelt figyelmébe!

Dr. Solymosi Tari Emőkétől megtudtuk, hogy az elmúlt 18 esztendő alatt kétszáz sikeres előadással több mint hatvanezer nézőt vonzottak a Zuglói Zeneházba a neves művészek közreműködésével megvalósuló programok. 2016 februárjától a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából, a Pesti Vigadó ad otthont a Pastorale-sorozatnak, havonta egy-egy hétvégén. A rendezvény összművészeti előadássorozat, amely valamennyi korosztálynak szól, de elsősorban a gyermekes családokat invitálja a muzsika és a tánc világába.

Az első előadás februárban lesz, ahol Mozart “A varázsfuvola” című operájának keresztmetszetét mutatják be. Márciusban egy különlegesen szerkesztett előadást láthat a közönség, amelynek középpontjában a vezénylés művészete lesz. Áprilisban pedig azt járják körül, hogy a humor és a meglepetés milyen módon jelenik meg a zenében és a táncban. A májusi záró előadáson magyar és moldvai csángó népzenében és néptáncban gyönyörködhet a közönség.

A sorozat gazdái Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője, Liszt-díjas, érdemes művész, és Solymosi Tari Emőke Szabolcsi-díjas zenetörténész, aki egyúttal az állandó műsorvezető is. Mindketten a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. Az előadások egyik főszereplője a Magyar Örökség díjjal is kitüntetett Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet a vezető karmester mellett Ménesi Gergely, Horváth Gábor és vendégkarmesterek vezényelnek. A programokon kiváló szólisták lépnek fel, s a rendszeresen meghívottak közé tartoznak a nemzetközi hírű Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói és növendékei is.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.