Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Cziffra György Fesztivál

II. Cziffra György Fesztivál

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált. Szeptember 22-én sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a nagy siker után a 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezi meg a CZF Fesztivált 2017.  február 21 – 26 között.

cziffraA tavalyi négy koncert után idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendeznek. A koncertek egyediségét a műfajok közötti átjárhatóság a tematikus felépítés és nemzetközi művészek meghívása fémjelzi. Fellép többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.

A sajtótájékoztatót tartották: Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója, művészeti vezetője. Besszer Szilvia fesztiválrendező, Doncsev András, az NKA alelnöke, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere.  Részt vettek a sajtótájékoztatón: Berkes Balázs Liszt-díjas jazzmuzsikus, bőgős, Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész, Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes, a Liszt Ferenc Kamarazenekar részéről Pista Eszter. Moderátor: Mohácsi Szilvia.

Cziffra György példaértékű és iránymutató élete mindenki számára üzenet, mely bizonyítja, hogy hátrányosabb életkörülmények és lehetőségek ellenére világkarriert lehet befutni. A CZF küldetése, hogy minden évben egy nagyszabású fesztivállal adózzon Cziffra György munkássága előtt, mellyel több évtizedes tartozását róná le a társadalom. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása a CZF Fesztiválnak is alapvető célja, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán – mondta Balázs János.

Cziffra György emlékére Országos Zongoraversenyt hirdettek 2016 október 28. és november 5. között, amely a fiatal művészek szakmai fejlődését szolgálja. A rendezvénynek a MOM Kulturális Központ ad otthont. Mesterkurzust is indítinak a CZF koncertsorozata előtt a művészoktatásban résztvevő diákok számára, amelyet 2017 február 16-19 között fognak megtartani, Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészeinek közreműködésével.

Továbbá megalakul a Cziffra György Kamarazenekar is, amelynek koncertmestere Kállai Ernő – Junior príma díjas hegedűművész lesz.

A 2017-es CZF keretein belül pedig átadásra kerül majd a Cziffra György-díj, valamint a Cziffra György-ösztöndíj, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást.

Balázs János Budapestért Díjat kap a Fővárosi Közgyűléstől. Prima Primissima díjra jelölték. Október 22-én játssza a Cziffra György 1956 koncertet az Erkel Színházban az Opera szervezésében, Cziffra 1956. október 22-ei programjával. Október 24-én szólóestet ad a Zeneakadémián. Október 28-án kezdődik a CZF Országos Zongoraverseny.

Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába is, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt adjon.

A kísérőrendezvények között az idén is lesz képzőművészet: kiállít például Kürthy Hanna, a Cziffra György Alapítvány egykori ösztöndíjasa, valamint Pajor Ildikó, aki Cziffra György felkérésére készítette el Liszt Ferenc: Transzcendens etűdök ihlette sorozatát.

A Mozart golyó mintájára a Szamos Marcipán tavaly zongorabillentyűt formázó Cziffra szeletet álmodott meg, míg az idén Cziffra-trüffellel bővíti a kínálatát. Cziffra elegáns virtuozitása a borászokat is megihlette: a Takler pincészet a fesztivál apropóján megalkotta a Cziffra cuvét– 2017. februárra ez is kóstolható lesz.