Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Cziffra Fesztivál Díjai és Gálakoncert

Átadták a Cziffra Fesztivál díjait – Cziffra Fesztivál Gálakoncert

A Cziffra Fesztivál az emlékév részeként idén is több helyszínen rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket február 14. és 27. között. A programsorozat hagyományosan a díjátadóval és gálahangversennyel zárult a Zeneakadémia Nagytermében, amely zsúfolásig megtelt.

Először a Cziffra Fesztivál díjait adták át három kategóriában: Ifjú Tehetség-díj, Tehetség-díj és Életműdíj.

A műsorvezető Bősze Ádám volt, aki elmondta, hogy 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán a díjakat, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják.

Idén a zsűri tagjai: dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (elnök), Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas koloratúrszoprán operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője.

Életműdíjat kapta

PERÉNYI ESZTER hegedűművész

 

LANTOS ISTVÁN zongoraművész

Évente két személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus, vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az Életműdíj személyenként bruttó 500.000 Ft pénzjutalommal és a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével jár.

Korábbi díjazottak: Vásáry Tamás zongoraművész (2017), Jakobi László hangversenyrendező (2017), Ránki Dezső zongoraművész (2018), Csonka András kulturális szakember (2018), Jandó Jenő zongoraművész (2019), Becht Erika zenepedagógus (2019), Kovács János karmester (2020), Takács-Nagy Gábor karmester, hegedűművész (2020), Dráfi Kálmán zongoraművész (2021), Konrád György brácsaművész (2021)

Tehetség-díjat kapta

ESZENYI ZSOMBOR klarinétművész

BERECZ MIHÁLY zongoraművész

 

Évente két zeneművésznek ítélhető oda, 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1.000.000 Ft pénzjutalommal, valamint a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár.

Korábbi díjazottak: Ránki Fülöp zongoraművész (2017), Kállai Ernő hegedűművész (2017), Devich Gergely csellóművész (2018), Horti Lilla énekművész (2018), Szabó Marcell zongoraművész (2019), Pusker Júlia hegedűművész (2019), Kovács Gergely zongoraművész (2020), Pálfalvi Tamás trombitaművész (2020), ifj. Sárközy Lajos hegedűművész (2021), Balogh Ádám zongoraművész (2021)

Ifjú Tehetség-díjat kapta

DEÁK BENCE (ütőhangszerek) – megosztott díj

GESZLER JÁNOS (ütőhangszerek) – megosztott díj

BALOGH HANNA (zongora)

Évente két személynek ítélhető oda 18 éves korig.  Az Ifjú Tehetség-díj személyenként bruttó 300.000 Ft pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár. A díjakat Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat támogatta.

Korábbi díjazottak: Kokics Dorina Fanni klarinét (2017), Naim Tichiti hegedű (2018), Antalóczy Máté hegedű (2018), Báró Lili hegedű (2019), Sas Veronika hegedű (2019), Agárdi Balázs cselló (2019), Gyúró András ütőhangszerek (2020), Haraszti Emma hegedű – megosztott díj (2020), Dénes András harsona – megosztott díj (2020), Tichiti Emma Barka cselló (2021), Bakos Evelin cselló – megosztott díj (2021) és Szegvári Roland kürt – megosztott díj (2021)

Majd a Gálahangverseny következett. Balázs János Liszt négy versenyművét szólaltatta meg a Concerto Budapesttel, Keller András vezényletével.

A zongoraművész csodálatos játékát a lelkes közönség szűnni nemakaró tapssal díjazta, amelyet Balázs János három ráadással köszönt meg. Ez az este méltó befejezése volt a Fesztiválnak, amelyet Áder János köztársasági elnök és felesége Herczeg Anita is megtisztelt jelenlétével.

A fesztivál kiemelt szponzora: MVM Zrt.  Szervező: Besszer Koncert Kft.

(Fotó: Asszonyi Eszter)

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.