Év Pincészete 2016-ban a Patricius Borház

Az “Év Pincészete Magyarországon 2016” díjazottja a Patricius Borház 

Budapestről Bodrogkisfaludba igyekeztünk október 20-án ahol egy teljesítmény előtt tisztelegtünk. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő-és Bortermelők Szövetsége idén 15. alkalommal adta át az Év Pincészete díjat, oklevelet, emlékplakettet és a vándor díjat a Tokaji Borvidéken Bodrogkisfaludba tevékenykedő Kékessy Dezső egykori párizsi nagykövetnek, a Patricius Borház tulajdonosának és Molnár Péter birtokigazgatónak. .

1dijcimlapjoAz Év Pincészete címmel azt a borászatot jutalmazzák, amely a legtöbbet tette az bel- és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért az adott évben.

A díjátadót Nyikos István vezette a Bacchus Arts Stúdió részétől. Köszöntőt mondott Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke, Szőke Sándor Halasi Borászati Kft. a Szőke Pincészet alapítója és vezetője Kiskunhalasról, dr. Zelnik József a Magyar Bor Akadémia alelnöke, Gál Péter FM helyettes államtitkár. A díjátadón Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy a hagyományok adta lehetőségek kihasználásában példaértékű a Patrícius Borház teljesítménye. Magyarország nagyon büszke borászati hagyományaira, de komoly feladatot is jelent, hogy miként ötvözzék a hagyományos borkészítést a modern technológiával. A Patrícius Borház ebben is jó példával szolgál.

Tokaj történelmi borvidék, Széchenyi István 240 évvel ezelőtt emelte be Európa szívébe. Bécstől-Krakkóig divat volt ezen a vidéken a nemesi családoknak birtokot venni, mert híre volt a Tokaji bornak Az aszúra azt mondták, olyan arany, amely csodákra képes, életelixír!

2kekessyjoLetettük a voksunkat a minőségre – mondta Kékessy Dezső. A birtok kialakítása tudatosan történt, a sokszínűség és a gazdag talaj adottságok miatt választották a több száz éves első osztályú dűlőket. A termő területeken megtalálhatók fiatal és idős szőlőtőkék, a térség szőlőfajtáinak nagy része, a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály, a zéta és a kövérszőlő egyaránt. Majd hozzátette – itt nem a borász, hanem a bor beszél! Ugyan nem látni egy finom pohár bor elfogyasztásakor azt a sok munkát, amit a szőlő- és a bortermelők végeznek, de példásan művelt a szőlőbirtok, a hegy gyomrában pedig a tájba tökéletesen illeszkedő modern pincében születnek a borok.

Bemutatták a meghívott újságíróknak a szőlő feldolgozását is, amelynél gravitációs technológiát alkalmaznak. Ez a legkíméletesebb technológia és lehetővé teszi a szőlőben termett értékek megőrzését, megőrződik a bor gyümölcsössége, hagyják érvényesülni a talajból származó ásványosságot.

Molnár Péter birtokigazgató, a Patricius Borház Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Patricius a tokaji borvidék egyik meghatározó borászata, a borkészítésen túlmenően aktívan részt vesznek a térség kulturális életének szervezésében is. A borház filozófiájának fontos része, hogy nagyra becsülik Tokaj-Hegyalja tradícióit, “tisztában vagyunk vele, hogy elődeink sokat elértek és azt is tudjuk, hogy ezeket a hagyományokat kell újra éleszteni és tovább adni, tradíció, érték, egyediség, egyensúly” ezek fejezik ki hitvallásunkat.

A Patricius Borházat a Kékessy család alapította, amely a tizenhetedik századig visszanyúló szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkezik a tokaji borvidéken. A társaság szőlőbirtokai öt település határában, 85 hektáron, 7 dűlőben találhatóak. A pincészet 2013-ban megkapta a “Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” címet.

A borház borai Európa és a tengerentúl számos országába eljutnak. A borház értékesítési nettó árbevétele 319 millió forint volt 2015-ben, jóval meghaladva az előző év 251 millió forintos bevételt. Ebből az export-bevétel csaknem 77 millió forintot tett ki. A 300 millió forint jegyzett tőkéjű kft. 2015-re 9,5 millió forint nyereséget számolt el, a megelőző év 24 milliós vesztesége után.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.