Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

69. BÁV Művészeti Aukció

69. Művészeti Aukció – November 9-10. BÁV – Kalapács alá kerülnek …


A BÁV 69. Művészeti Aukcióját a tavaly, sikeres árverési helyszínen, a MOM Kulturális Központban rendezi november 9-10 én. Az érdeklődőket ezúttal is több száz tételből álló, gondosan válogatott, igényes ékszer-, festmény- és műtárgykínálat várja, benne számos művészettörténeti ritkasággal. Az aukciót Gundel Takács Gábor vezeti.

1vargabalazs Az Aukció anyagát sajtótájékoztató keretében mutatta be – Varga Balázs kereskedelmi igazgató, Tűzkő Péter műkereskedelmi üzletágvezető, Kovácsné Racskó Szilvia nemesfém kereskedelem vezetője, Nagy Tamás aukciósház vezető. Az aukción kalapács alá kerülnek:

Rippl-Rónai József árverésre bocsátott képe A Róma-villa ősszel a hátoldalán lévő felirat szerint Grünwald Vilmos részére készült. Grünwald annak a gyűjtői, vállalkozói körnek a tagja volt, akik nemcsak Rippl-Rónai művészetének, hanem az egész modern magyar művészetnek is elkötelezett, és anyagilag is rendkívül áldozatkész támogatói voltak. Gyűjteményében olyan alkotók műveivel találkozhattunk, mint pl. Vaszary János, Fényes Adolf, Ferenczy Károly, vagy a régi mesterek közül Lotz Károly.

1tuzkoA festmény Rippl-Rónai kaposvári otthonát, a Róma-villát ábrázolja. Az 1910-es évek elejétől szép számmal készültek a házat, annak kertjét, vagy éppen a művész oda épített műtermét ábrázoló kompozíciók. A jelen festményen, hangsúlyos módon semmi más nincs, mint az épület, a kert és a fák őszies színekben pompázó motívumai. Igazi dekoratív kompozíció, amin semmi narratív elem nem vonja el a figyelmet a színes foltok, motívumok, és a világos vonalvezetésű rajz ritmusáról.

1927 februárjában Aba-Novák Vilmos pompás kollekcióval jelentkezett az Ernst Múzeum aktuális csoportkiállításán. A tárlaton bemutatott műveinek fele Felsőbányán, a másik része pedig Zugligeten készült.

Olyan ritkaságok is kalapács alá kerülnek, mint Czóbel Béla több mint 100 év után előkerült képe, a Körhinta. Nem csupán az életmű egyik utolsó láncszeme, de fontos adalék a nagybányai festészet történetének feldolgozásában.

1nagytamasA műtárgynap sztárja lehet a fejedelmi Zsolnay-kandalló. Bónis Malvin színésznő a János Vitéz centenáriumi előadására kapta egy rajongójától azt a Thököly úti villát, ahol később Zsolnay megépíttette a román stílusú eozinmázas kandallót. A házasság nem tartott soká, de a kivételes alkotás, a BÁV szakértői felfedezése nyomán, kerül aukcióra 18 millió forintos kikiáltási áron.

Az ékszernap is bővelkedik a gyűjtői darabokban, de a mindig érdeklődésre számot tartó, nagy karátszámú brilles ékszerek sem maradnak el. Az első tétel megszokott módon jótékonysági célokat szolgál. Imrei Boglárka, ékszertervező nyuszis medálját a beteg gyerekek gyógyulását segítő Mosoly Alapítvány javára kerül árverésre. A magyar piacon egyedülálló, 5 karátos brillel ékített szoliter gyűrű 6,5 millió forintos kikiáltási áron próbálja a magyar ékszeraukciós rekordokat megdönteni. A megszokottan erős órakollekcióból egy 429 briliánssal (összesen 6,17 karát) díszített Ebel ékszeróra emelkedik ki 5,5 milliós kikiáltási árával. Az ezüst műtárgyak között egy pazarul kidolgozott pesti neorokokó kandelláber párra licitálhatnak 1 millió forinttól.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.