Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Prof. Dr. Dörnyei József – Dr. Fitokup Kft.

 

1Homoktovisfocim

A Dr. Fitokup Kft. tulajdonosával, Prof. Dr. Dörnyei Józseffel beszélgettünk … 

A Dr. Fitokup Kft. üzemébe igyekszem, ahol Dr. Dörnyei Professzor úrral, a Homoktövis növénynek a mindentudójával találkozom. Gondolataim e sárga, közel borsónagyságú bogyók körül forognak, amely a természet csodája! A növény 3-4 m magasra is megnövő tövises bokor, sokszor az út szélén találkozhatunk vele mert igénytelen, megél (szó szerint) a jég hátán is, hiszen Szibériában nagy kultusza van. Ki gondolná, hogy ez a növény a gyógyítás királynője? Pedig az! Hogy miért? Olvassa el, kiderül az interjúból .. Én rendszeres homoktövis-fogyasztó vagyok, és ezt ajánlom mindenkinek!

Ön a Kémiai Tudományok, a Műszaki Tudományok kandidátusa, fejlesztő és feltaláló, immár több évtizede vállalkozó lett. A Dr. Fitokup Kft. tulajdonosa, amely egészség megőrző termékeket készít és forgalmaz. Így szereti a kihívásokat? Mert azt mindenki tudja, Magyarországon a családi vállalkozás nem könnyű feladat. Mi az ami inspirálja?

Az igaz, hogy egy családi vállalkozónak nem könnyű, de kompenzálja a sikerélmény! Mindig boldog vagyok, mikor személyes találkozások és visszajelzések megerősítik termékeink egészségvédő és -helyreállító hatását. Példa rá a saját édesapám, akinek 53 éves korában három infarktusa és két tüdőembóliája volt. Elkezdte fogyasztani a termékeinket – főleg a Homoktövis húsolajat és a FLAVONAX 100 PLUSZ multiplex antioxidáns étrend-kiegészítőnket és az érrendszere jobb állapotban lett mint a korabelieké, szellemileg, testileg is fitt lett, 93 éves korában halt meg, túlélte a kezelőorvosait. Hasonló példák százai, ezrei bizonyítják számomra a termékeink fontosságát, úgy gerontológiai-prevenciós, mint sok más jellegű dokumentált hatás szempontjából. Büszke vagyok rá, hogy reformélelmiszerek, gyógytermékek és étrend-kiegészítők egész sorát jó ár/érték mutatóval fejlesztettük ki, amelyek hosszú ideje sikeresek a magyar és a külföldi fogyasztók körében.

A Dr. Fitokup Kft. hogyan fejlődött?

7HomoktovisEgyetlen termékkel, a Homoktövis húsolajjal indultunk, ami nagyon sikeres lett. Majd jött az egyik termék a másik után, saját K+F -ben. Jelenleg már 40 féle terméket gyártunk saját forgalmazásra, ebből két tucatot a Homoktövisből és másik két tucat étrend-kiegészítőt más prevenciós célokra. A kiemelt termékeink védjegyekkel és aláírással kerülnek forgalomba, ezek – Újjászületés, Fitokorrektor, Biokorrektor, Flavonax 100 PLUSZ, MINUSSZ. Külön kiemelném a sorból a FLAVONAX-termékcsaládot. Fogyasztásukkal egész bensőnket egészségvédő vegyületek zuhanyával mossuk át, amellyel esélyt kapunk életünk időtartamának jelentős meghosszabbítására.

A vállalkozásuk a Homoktövissel indult. Mikor és hol figyelt fel erre a növényre?

Moszkvában az Élelmiszeripari Egyetemre jártam és bekerültem 1966-ban a tudományos diákkörbe, ott tudtam meg, hogy már 30 éve titkosított kutatás keretében nemesítik a homoktövist az űrhajósoknak és a felsővezetőknek. Ez számomra nagyon meghatározó volt! A délnyugat – szibériai kutatóintézet azóta is létezik, amely évtizedekig ezt az egyetlen növényt nemesítette. Eddig 133 fajtát jegyeztek be. Nálunk az éghajlati viszonyok miatt csak 12-13 fajta életképes. A feleségemet is akkor ismertem meg, egy egyetemre, sőt egy szakra jártunk. A Homoktövis növénybe mindketten beleszerettünk. A szaporítóanyagot elhoztuk Magyarországra délnyugat – szibériából, ezekből készítjük immár 27 éve a Homoktövis termékeinket. Szabolcs – Szatmár megyében van több nemesített homoktövis ültetvényünk. Csak a laza talajt szereti, és úgy kell művelni, metszeni, mint a szőlőt. Egyszer szüretelünk, júliusban vagy augusztusban.

A Tibetiek a Homoktövist csodanövénynek nevezik. Milyen hatóanyag van benne?

Ez egy nagyon erős természetes vitamin és bioaktív anyag koncentrátum. Kétszáz fölött van a benne megtalált hasznos bioaktiv komponensek száma. Például míg egy mesterséges vitaminkoncentrátumban az A-vitamin elővitaminját egy vegyülettel letudják(béta-karotinnal), addig a nemesített homoktövisbogyó gyümölcshúsolajában 42 féle karotinoid vegyület van, amelyből a szervezet maga választja ki mire van szüksége, melyik szervet kell megtámogatnia, a szemideget, a gyomrot, a nyálkahártyát .. ahol gyulladás van.

Az űrhajósoknak miért volt olyan jó a Homoktövis?

Vannak olyan részei, mint például a Homoktövis “méz”, ami nem más, mint a szűrt homoktövis lésűrítmény hűtésre kicsapódó, kikristályosodott frakciója. Olyan erős hatása van a szervezetre, hogy amikor az űrből visszatértek az űrhajósok és tántorogva kiléptek a kabinból, ezzel a Homoktövis „mézzel „ etették meg őket, és pár óra elteltével már erejük teljében, mosolyogva adtak sajtótájékoztatót. Ebben a kristályos anyagban már készen kapja a szervezet a C -vitamin felszívódás intermedier komplexeit (például aszkorbinsav-borostyánkősav), hatása biokémiailag bizonyított. Gyakorlatilag órák alatt lábra lehet állni tőle. De ahhoz, hogy ez a “méz” elkészülhessen sok tonna homoktövis bogyó szükséges.

Önök készítenek Homoktövis mézet is? Mert ami jó az asztronautáknak az nekünk is jó!

Tervezzük, hogy kihozzuk az asztronauták táplálékát a magyar piacra kis mennyiségben, korlátozott db számban, prémium termékként. Viszont a szűrt homoktövis lésűritményt jelenleg is gyártjuk és jó eredménnyel forgalmazzuk, mint olyan terméket mely a vízoldható vitaminokat és a makro-, mikroelemeket tartalmazza nagy koncentrációban, természetes módon – továbbá ez a sűrítmény az alapja a 26 éve gyártott Homoktövis Tablettánknak is.

A Dr. Fitokup Kft. családi vállalkozás. Hogyan működik a munkamegosztás?

2Dornyei-felesegevelFeleségemmel dr Dörnyei Józsefnével (aki született Kutuzova Varvara – hadtörtész édesapja szerint- a Napóleon verő Kutuzov generális egyenes ági leszármazottja), 1971-től 1990-ig a magyar élelmiszeriparban dolgoztunk, míg meg nem szűnt a munkahelyünk. Ekkor kezdtük el együtt a vállalkozásunkat jóban – rosszban, minden nehézségen át. Korábban a vállalkozásra senki nem tanított minket, és mégis sikeres lett.

Az első cégünk a Dr. Fitokup Ipari-, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a homoktövis termékek első magyarországi gyártója és forgalmazója. A kutatást, a fejlesztést, a termékek létrehozását végeztem én elsősorban. A feleségem 27 éve a termékek eladásával, reklám-, marketing tevékenységgel foglalkozik. 2007-ben bankhitelre vásároltunk egy bolt-ingatlant a Thököly úton.

Ekkor alapította Anna leányom a második céget Homoktövis Magyarország Kft. néven, a „Homoktövis Mintabolt” üzemeltetésére.

3Varvarabolt2011-évtől feleségem az ügyvezetője ennek a boltnak. A mintabolt akkora forgalmat bonyolít a DR FITOKUP KFT-nek mint egy nagykereskedés. Feleségem és a bolt dolgozói egyre több emberrel ismertetik meg a homoktövis készítményeket és magát a fagyasztott bogyót is. Nő az érdeklődés a termékek iránt.

Dörnyei Anna Lányom GYES után 2,5 éve vezeti a DR FITOKUP KFT komplett reklám-marketing tevékenységét. A vejem pedig az üzemben dolgozik, mint a gyártásért felelős főmunkatárs.

Úgy tudom, van még egy lánya ..

Dörnyei Olga lányom Németországban él és orvosként támogatja vállalkozásunkat. Gracba járt egyetemre négy évet, majd a SOTE-n diplomázott. A diploma munkáját az egyik szabadalmamból, a flavonoidokról készítette, amelyek antioxidáns hatású színanyagok. A cég tudományos hátterét biztosítja. A francia Phytothérápie szaklapban (Springer Kiadvány) jelent meg cikke a “Nemesített homoktövis fitoterápiás különlegességei” címmel. Belgyógyász szakorvos, a Fekete Erdő Klinikán dolgozott korábban, most közelebb költözött az osztrák határhoz, négy és fél óra alatt itthon van. Ő szervezi készítményeink orvosbiológiai és klinikai vizsgálatát.

Most is vannak közös munkáik?

Igen, küldetésünk a Csicsóka pozitív élettani hatásainak a megismertetése. Olga lányom német professzorokkal volt kapcsolatban, akik megállapították, hogy nem elég a jó baktériumot táplálni a bélrendszerben, a vastagbélben. Ráadásul a jó baktériumok között is van többféle, például van amely a fogyást segíti elő, és van ami nem segíti. A Csicsókának prebiotikus hatása van a benne lévő inulinnak, másrészt a bélrendszerben a jó “bacik” lesznek táplálva, ami segíti a normális bélműködést. Cukorbeteg, túlsúlyos ismerős, ennek a csicsókának köszönhetően négy hónap alatt öt kilót fogyott.. A Tápióságban kikísérleteztek egy “Tápiói sima” elnevezésű Csicsóka fajtát amely könnyebben tisztítható, nem rücskös mint úgy általában. Ebből kezdtünk el több terméket csinálni. Kifejlesztettük a Csicsóka chipset amely teljesen olaj és só mentes, két étkezés között lehet elrágcsálni. Az egy zacskóban lévő 40 gramm nyolc étkezésre elég. Evés helyett, vagy evés előtt 10 perccel ha elfogyasztunk 3-4 Csicsóka szirmot, akkor már kevésbé leszünk éhesek, kevesebbet fogunk enni. Készítettünk egy Homoktövis – Csicsóka zselét is. Védőnőktől hallottuk több megyéből, hogy amikor a kis gyermekeknek hasmenésük van ezt adják nekik, mert helyre állítja a jó baciknak az egyensúlyát. Antibiotikum kúra után is nagyon fontos a szedése felnőtteknek is. Korábban már volt Csicsóka tablettánk fogyókúrás csomagban. Most három terméket teszünk egy külön csomagba Ragyogó bélflóra néven, nagyon megy, sokan vásárolják! Használata előnyös lehet cukorbetegeknek, magas koleszterinszint esetén, diétázóknak, fogyókúrázóknak, aktív sportolóknak, antibiotikumos kezelések alkalmával, gyomor vagy bélprobléma megléte, szív – és érrendszeri betegségek esetében. A Csicsóka szirmunk 67% polifruktozánt (INULIN, levuloz szinantrin) tartalmaz.

Még milyen termékekkel foglalkoznak?

Két Szibériából származó különleges terméket helyeztünk előtérbe. Az egyik a Szibériai Cédrusnak az olaja, a másiknak a magyar neve az illatos, Rózsás Varjúháj, a latin neve Rhodiola Rosea. Valamikor a magas Kárpátokban is volt, de sajnos kihalt.

A Rózsás Varjúhájnak milyen hatása van az emberi szervezetre?

A Rózsás Varjúháj, vagyis a Rhodiola Rosea – orvosi tudományos-, orvosbiológiai tudományos publikációk szerint immunvédő, növeli a szexuális energiát, cukorbetegeknél serkenti az inzulin termelést. Kettes típusú cukorbetegség esetén ajánlott. Segít abban, hogy a szervezet felismerje a saját maga által termelt inzulint, mert az a probléma, ha nem ismeri fel. Van benne rosavin nevű hatóanyag, ami az agyban növeli a szeretonin szintet, így csökkenti a depressziót. Nagyon sokat lehetne róla mondani, de az OGYÉI előírások, amelyek az EU irányelvek (EFSA) alapján születtek, csak annyit enged mondani, leírni, hogy javítja az általános közérzetet, a szellemi frissességet és a fizikai teljesítő képességet. Ezen kívül egy csomó pozitív hatása van a tudományos publikációk alapján, mint például az antioxidáns hatás. Még DNS károsodásokat is reparál.

A Szibériai Cédrus fenyő magja mire jó?

A Szibériai Cédrus fenyő magolajában több a telítetlen zsírsav, mint a halolajokban. Ezen kívül még finom is! A mediterrán fenyő magja csak részben tudja ezeket a hatásokat. Az OÉTI bevizsgálta az összetételét. Természetes, nem finomított olaj és emeli az értékét, hogy nagy mennyiségű benne az E, A, D vitamin. Az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Tagozata publikációi szerint a gyomorproblémákra nagyon jó! Az idegrendszer működését normalizálja! Különösen előnyös a fejlődő, gyermeki szervezet számára, növeszt és okosít! A szép szál, szibériai legények nem véletlenül nőnek meg olyan nagyra, ezt fogyasztják kiskoruk óta. ( Unokám is nagyon szereti, évek óta rendszeresen fogyasztja.) Orvosilag javasolt megfázás esetén, influenzára, bőrproblémákra. Nagyon jó a gyomorrák műtét utáni rehabilitációban, például ha valakinek kiveszik a fél gyomrát, utána klinikailag javasolják a fogyasztását. Ezen kívül hatásos kopaszodás, száraz, törékeny haj és köröm esetén. A szélsőséges klimatikus viszonyok – mint amelyek most vannak – a szmog, sőt még a rádióaktív fertőzöttség esetén is ajánlott, csökkenti a sugárterhelést. Az is különleges benne, hogy szoptató édesanyák is fogyaszthatják. A fenyőmagból kivesszük az olajat, amely háromszor hatékonyabb a halolajnál. A visszamaradó fenyőmag liszt pedig nagyon jó nyomelemek pótlására. Olyan fehérjék vannak benne, amelyeket az emberi szervezet nem állít elő és nagyon fontos, hogy kívülről vigyük be.

Hány db szabadalma van és mire vonatkoznak?

Tizenkettő, most van folyamatban a 13. A szabadalom részben flavonoidokról szól, például a FLAVONAX 100 PLUSZ multiplex antioxidáns étrend-kiegészítőnél, amely bogyós gyümölcsökből készült – homoktövis, fekete áfonya, fekete szeder …- ezek egymás hatását erősítik. A körzeti orvosom aki már 75 felett van, rendszeresen szedi és mint mondta, növeli a vitalitását. A legújabb szabadalmam a homoktövis csira felhasználására vonatkozik, amely több komponensű készítmény. Sajnos most olyan a jogi helyzet, hogy a saját szabadalmamról nem írhatok, nem jelentethetem meg a termékek szóróanyagában, ami egy vicc! De vannak eljárási szabadalmaim is, amelyeket azért használunk, mert minden terméket 20 fok celsius alatt dolgozunk fel, hogy a hasznos anyagok, vitaminok, nyomelemek megmaradjanak. Ilyenek a mikrohullám élelmiszeripari alkalmazása, a mikrohullámú fűtés, bizonyos vákuum technikák. Ezek az eljárások is szabadalommal védettek.

Vállalnak megbízásokat is?

Nagyon sokféle eljárást meg tudunk csinálni, több pilot rendszer működik az üzemben. Kutatás-fejlesztési témákban 2012 utáni időszakban bérmunkákat is végeztünk. Például egy magyar szabadalomhoz – női tamponra – mi készítettük el a növényi kivonatokat amelyek elszíneződnek bakteriális, vagy vírus fertőzés esetén. Ez egy EU kutatási projekt volt, ami három évig tartott. Egy másik megbízás Dr. Somlyaitól volt, a deutériummal csökkentett vízzel itatott tyúkok tojásainak különböző frakcióit szárítottuk le. Ezeket klinikailag tovább vizsgálták, hogy mennyire használható a rák ellen. Ha valakinek van rá igénye, elfogadunk ilyen megbízásokat, mert meg tudjuk oldani.

Milyen tervei vannak a jövőre?

Továbbra is visszük a saját üzletünket és üzleti filozófiánkat, hogy az egészség prevencióért dolgozunk. Szeretnék még a homoktövisből egy-két új, prémium terméket készíteni. Sajnos ehhez farmakolológiai vizsgálatok szükségesek. A klinikai, a labor munkát más végezné, én az eljárást csinálnám, hogy a növényből hogyan vegyük ki a hatóanyagot, ami csodát tesz. De a terveink attól függnek, milyen K+F forrásokhoz juthatunk a törökbálinti telephelyünkön.

Sokat dolgozik, mivel szokta magát kipihenni?

Boldogok vagyunk a feleségemmel amikor összejön az egész család érdi házunkban. Horgász vagyok. Szerencsém van, mert Anna lányomék pont egy víztározó partján laknak. Ha elmegyek hozzájuk unokázni, a partra is kimegyek pecázni és teljesen kikapcsolódóm.

(Szabados)

Prof. Dr. Dörnyei József a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja (Kémiai Tudományok kandidátusa), az Orosz Tudományos Akadémia minősítésében (Műszaki Tudományok kandidátusa). Élelmiszeripari Mérnöki diplomáját 1971-ben szerezte az élelmiszer és vegyi folyamatok komplex gépesítése és automatizálása szakterületen, ahol később levelező aspirantúra keretében élelmiszeripari műveletek, gépek és berendezések, élelmiszerkémia, élettan, kolloidkémia, biokémia és biofizika területeken folytatva tanulmányokat 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett. A hetvenes években a Szabolcs Tejnél tevékenykedett élelmiszeripari kutatóként, ahol gyártásfejlesztés, tejpor-, túró- és túródesszert üzemek létesítése és gyártmányaik (többek között kiemelten a pöttyös túró rúdi) fejlesztése volt a feladata. A nyolcvanas évtizedben a Compack Rt.-nél technológiai osztályvezető, később fejlesztési igazgató lett, ahol kávé, tea, só, fűszer és gyógynövény termékek fejlesztésével foglalkozott. Majd családi vállalkozásba kezdett Dr. Fitokup Kft. néven, ahol feleségével (Dr. Dörnyei Józsefné) közösen, elkötelezetten fejleszti az emberek egészségének támogatásához szükséges étrend kiegészítőket és komplex hatóanyag tartalmú készítményeiket Szibériából származó nemesített homoktövisből és más fontos- és értékes gyógynövényekből. Gyártó és feltaláló, tudományos publikációinak és konferencia előadásainak száma meghaladja a 120-at. Jedlik Ányos Díjas, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adományozott 2012-ben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenysége, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkássága elismeréseként.

(Az interjúalany és a szerkesztő jogi nyilatkozata: Az interjúban semmiképpen nem szándékoztunk konkrét terméket reklámozni. Aki a DR FITOKUP KFT termékeit kívánja megvásárolni kérjük, hogy kizárólag a termékek címkéin szereplő adatokat vegye figyelembe, mert azok megfelelnek a hatályos jogszabályoknak.)

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.