Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Operaház 2017/18-as évada …

Magyar Állami Operaház 2017-2018 évadbejelentés – Ókovács Szilveszter …

Az Operaház korszerűsítése miatt az Erkel Színházban kezdi meg 2017/18-as évadát a Magyar Állami Operaház. “A Ring gyűrűi”-évadban 28 opera- és balettpremier, köztük számos ősbemutató és Magyarországon először látható előadás is szerepel az összesen mintegy 60 különböző színpadi produkció között. Több világsztár mellett ismét az Opera vendége lesz Plácido Domingo, először látogat az intézménybe Anna Netrebko és Roberto Alagna is.

OkovacsA színpadtechnika és a gépészet régóta esedékes, kilenc hónapon át tartó felújítása miatt az évad végén bezáró Operaház szeptemberben nem nyitja meg kapuit az előadások közönsége előtt. A szeptember 9-i Évadnyitány keretei közt ismét láthatók lesznek a népszerű commedia dell’arte-kamaraoperák a Szfinx-teraszokon, de az évadnyitó premiert, a Bánk bán ritkán hallható baritonváltozatát Vidnyánszky Attila rendezésében már az Erkel Színházból közvetíti az intézmény az Andrássy úton felállított kivetítőre.

Az új operabemutatókban, repertoárdarabokban és dalesteken az Opera több mint 120 magyar művésze mellett időről időre külföldi sztárok is közreműködnek. Plácido Domingo 35 év után ismét színpadi szerepben áll az Erkel Színház színpadára: 77. születésnapja alkalmából Simon Boccanegrát formálja meg két alkalommal. Rajta kívül – többek közt – Anna Netrebko, Roberto Alagna, Ramón Vargas, Aleksandrs Antonenko, Arturo Chacón-Cruz, Stuart Neill, Leo Nucci, Johan Reuter, Rafael Rojas, Gerhard Siegel, Yusif Eyvazov, Tómas Tómasson és Alexandra Kurzak is az intézmény vendége lesz, míg a zenekart az Opera magyar karmesterei mellett Philippe Auguin, Christian Badea, Marco Comin, Eugene Kohn, Michele Mariotti, Michael Schonwandt, Sebastian Weigle, Ralf Weikert és Massimo Zanetti is vezényli.

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából az ősz folyamán több produkcióval is készül az Opera. Bő 80 év után látható újra Budapesten Meyerbeer Hugenották című műve (r. Szikora János), emellett Verdi Stiffeliójának koncertszerű előadása és a Requiem tiszteleg a félezer éves jubileum és a keresztény belviszályok áldozatainak emléke előtt.

2018 májusában lesz száz éve, hogy az Operaházban bemutatták Bartók egyetlen operáját A kékszakállú herceg várát. 100 minifesztivál keretei között négy egymást követő nap négy különböző verzióban lehet megtekinteni a világhírű magyar művet, köztük a dán Kasper Holten vadonatúj értelmezését. A Kékszakállú-előadások Madarász Iván, Vajda Gergely és Eötvös Péter egyfelvonásosaival párba állítva szerepelnek majd a műsoron.

Május végétől egy hónapon át a Best Of Fesztival, amely A kékszakállú herceg vára és Az istenek alkonya mellett A kármeliták, Az árnyék nélküli asszony és A hattyúk tava előadásait, a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát és a Csillagóra Évadzáró Gálát gyűjti csokorba.

Az Operaház bezárása alatt a társulat egy része a Müpa baráti felajánlása mentén talál átmeneti otthonra, ahol a Magyar Nemzeti Balett több sorozatban is kortárs táncprodukciókat mutat be, míg az Otello, Az árnyék nélküli asszony és a Turandot koncertszerű operaelőadásként lesz hallható Aleksandrs Antonenko, Johan Reuter és Stuart Neill főszereplésével. Ez az időszak egyben lehetőséget teremt az együtteseknek nagy létszámú, hosszabb turnék lebonyolítására is. A Kárpát-Haza OperaTúra keretében az évad folyamán Erkel Ferenc Hunyadi László c. operája és Ronald Hynd A víg özvegy című balettje bejárja a történelmi Magyarország területét. Novemberben a Lammermoori Lucia és A denevér Japánba utazik a világhírű szlovák koloratúrszoprán, Edita Gruberová közreműködésével, itt az Opera zenekara hangversenyeket is ad. A zenekar emellett augusztus végén Anna Netrebkót kíséri a berlini Waldbühnén, és májustól decemberig 10 állomásos nyugat-európai turnét bonyolít le a Plácido Domingo-rendezte Aida produkcióval, valamint az észtországi Saremaa szigetén mint fővendég, opera- és balettfesztivált is rendez a Magyar Állami Operaház.

Az Operaház felújítása miatt a bérletváltás megszokott módja átalakul, de bérlettel rendelkező nézőink számára elővásárlási lehetőséget biztosítunk az új bérletstruktúrában kínált választékból. Opera, balett, hangverseny, matinék, ifjúsági előadások – a 40-féle bérlet között mindenki talál kedvére valót. A két évvel ezelőtt bevezetett négy új kedvezményes opció újra elérhető lesz: bérletvásárlóink a Bónusz, a Bónusz+, a Szabad Bérlet és a Hatos Kártya nyújtotta előnyöket továbbra is élvezhetik.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.