Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Tánc Világnapja

Tánc Világnapja –  új programok, pályázatok, életjáradék …

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén.

1TanckissIdén az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője adja át a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjakat. A havi bruttó 100.000 forint összeggel járó ösztöndíjat évente tíz tehetséges fiatal pályakezdő nyerheti el. A Magyar Táncművészek Szövetségének ugyanezen a napon átadandó szakmai díjait a tárca 1 350 000 forinttal támogatja. A díjazottakat név szerint felsorolta Bozsik Yvette, a Magyar Táncművészek szövetsége elnökségének tagja a Művészetek Palotája, Bohém Éttermében megtartott sajtótájékoztatón.

Megtudtuk, hogy az esti Gála műsorban közreműködik a Bozsik Yvette Társulat, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem, Maurer Milán, a Pécsi Balett, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, valamint Pirók Zsófia. A gálát Velekei László, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője rendezi.

A sajtótájékoztatón Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója bejelentette, a Táncszínház új játszóhelyét 2018 tavaszán vehetik birtokba a Millenárison, amely multifunkcionális és nemzetközi mércével mérve is korszerű épület lesz. Továbbá beszámolt az elmúlt hónapok fontosabb eseményeiről, előadásairól, bemutatóiról, és az új darabokról …

1LilyA hazai táncszakma program naptárát Kiss János a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója mutatta be, kiemelve a Tánc Fesztivált, a XIII. Magyar Táncfesztivált, a VI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a XI. Pécsi Nemzetközi tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XIII. Találkozóját, az Októberpest TangóFestet és a 6. Sissi Őszi Tánchetet.

A tánc üzenetétSzögi Csaba, aki Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas táncművész, koreográfus, táncpedagógus, és a Közép-Európa Táncszínház igazgatója foglalta össze, ami engem nagyon megfogott: ” A tánc energiát termel, áraszt és közvetít, önismeretre tanít, önfegyelemre nevel, egymásra figyelést és toleranciát igényel, csapatszellemet ad és közösséget teremt, megteremti a test és a lélek harmóniáját, egyszerre kapcsol össze másokkal és önmagunkkal és mivel a szavak előtti világban született, a táncolók megértik egymást, bármilyen nyelven is beszélnek. A közös tánclépések az emberiség első kulturális lépéseinek lenyomatai”.

Fontos információkat is megtudtunk: – Életjáradék – Új program – Pályázat

1TancoregA Kormány a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül új programot indított a magyarországi táncművészet fiatal alkotói számára. A 2013-ban bevezetett, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett tagjait érintő életjáradék 2017. január 1-jétől további négy, nemzeti minősítésű társulat tagjaira is kiterjed, mindazokra, akik a Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes és a Budapesti Operettszínház társulatában vagy ezek jogelődjeinél összesen legalább 25 éven át magántáncosi vagy tánckari tevékenységet főfoglalkozásszerűen folytattak.

A Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program néven 2017-ben új programot hirdetett táncművészek és koreográfusok számára pályakezdésük, a pályájukon való előrejutásuk és a nemzetközi színtéren való bemutatkozásuk támogatására 100 millió forint keretösszeggel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nemzeti és kiemelt balett- és táncegyütteseket 2017-ben 182,9 millió forinttal támogatja, melyből 57 millió forint szolgálja a nemzeti minősítésű, 125,9 millió forint a kiemelt minősítésű táncművészeti szervezetek működését. A tárca a kortárs táncművészeti produkciók létrehozása érdekében 100 millió forintot biztosít a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett szakmai feladatainak ellátásához.

A nemzeti vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősülő balett- és táncegyüttesek működését és programját, valamint a határon túli professzionális táncegyüttesek programját 277 millió forinttal pályázati úton támogatja a minisztérium, a keret 22,8 millió forinttal emelkedett az előző évihez képest.

Az NKA Táncművészeti Kollégiuma által meghirdetett pályázati források 173 millió forintra nőttek a tavalyi 122,8 millió forintról. Ebből új produkciók létrehozása, forgalmazása, külföldi vendégművészek, szakemberek fogadása, szakmai utak finanszírozása, valamint produkciók felújítása támogatható. Emellett az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által Kulturális, művészeti fesztiválok támogatására meghirdetett pályázat útján a táncfesztiválok három évre szóló támogatásban részesülnek 69 millió forint összegben. A 2017. évi táncművészeti fesztiválok e támogatáson felül további 10 millió forint támogatást nyernek a Kiemelt és/vagy közösségi nemzetközi és hazai kulturális fesztiválok és események támogatására rendelkezésre álló előirányzatból.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.