Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Solymász napok Solymáron …

Solymász napok Solymáron

Magyar Solymászat Története – dr. Duhay Gábor, elnök Bechtold István Alapítvány – tárlatvezetése …

A “Magyar solymászat története” című kiállítás megnyitójára május 6-án, barátnőm, Duhayné Kati és fia társaságában mentem, nem véletlenül. A kiállítást a Bechtold István Alapítvány elnöke dr. Duhay Gábor – barátnőm sógora – a sólymok szerelmese szervezte meg, aki elmondta, régi vágya teljesült azzal, hogy Solymáron mutathatja be ezeknek a büszke vadászmadaraknak a történetét, amely összefonódik a magyarok történetével is.

1A rendezvény nyitónapja – ahogyan megtudtam – egyben forduló nap is Solymár életében. Az oklevél szerint, ezen a napon keresztelték Sólyom-Solymárnak ezt a Budapesthez közel lévő szép kis települést, ekkor ért véget a 750. jubileumi év, és nyílt meg a település 751. esztendeje.

A kiállítást a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára Ugron Ákos Gábor nyitotta meg. A rendezvényen díjakat adtak át, majd felléptek a Reményi Margit Táncegyüttes Hétlépés csoport tagjai, és solymokat is szemügyre vehettünk.

2SolymaszatA megnyitót követően tárlatvezetést tartott dr. Duhay Gábor, a kiállítás kurátora-rendezője, akitől sok érdekességet megtudtunk, például azt, hogy a régi solymász könyvekben a solymászmadarakat turulként említik, amely a magyarok szent madara.

A kiállításon megismertük a solymászok történetét a honfoglalástól – napjainkig. Megtudtuk, hogy a solymászmadarak őseink fontos és kiemelt vadász „háziállata” volt. Kiváló tulajdonságuk, hogy a saját test tömegüknek a többszörösét is meghaladó nagyságú prédát is eltudnak ejteni. Kiszemelt áldozatukat több mint 30 km/ órás sebességű zuhanórepüléssel vadásszák le, de soha nem ölnek kedvtelésből. Ahol megjelennek, még a náluk jóval nagyobb sas is tisztelettel odébb áll. Jól alkalmazkodnak, jól taníthatók és kitűnő társak …

A kiállítás létrehozását a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, amely megtekinthető május 31-éig a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben, nyitva tartási időben. Cím: 2083 Solymár, Templom tér 2.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.