Search
csütörtök 13 június 2024
  • :
  • :

Globális Fenntarthatósági Divathét

Globális Fenntarthatósági Divathét Magyarországon!


A divat jövője a következő nemzedék jövője – 2017. június 7-10. között. A GSFW 2017 fővédnöke: Tarlós István, Budapest főváros főpolgármestere.

Budapest második alkalommal ad otthont a Globális Fenntarthatósági Divathétnek (Global Sustainable Fashion Week) 2017. június 7-10. között. A GSFW alapítója, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület már hosszú évek óta tevékeny részt vállal a hazai divatipar értékeinek bemutatásában Európában és a világon.

1EloadokMányiné Dr. Walek Gabriella, az egyesület és a divathét alapító elnöke álmodta meg és hívta életre Magyarországon azt a koncepciót, amely a divatban is a fenntarthatóságot helyezi a középpontba, lehetővé téve, hogy a hazai divatipar szereplői minél jobban követhessék a divat jövőjét jelentő globális tendenciákat, ahol a tudatosság, a környezetre való odafigyelés, az etikus és szociális szempontok, a társadalmi felelősségvállalás előtérbe kerülnek.

A Global Sustainable Fashion Week különlegességét és egyediségét két fő dolog adja. Egyrészt olyan elismert tervezőket, divatipari szakembereket gyűjt egybe, akiknek szívügye és missziója a fenntarthatóság (öko-tudatosság, környezetkímélő alapanyagok és – technológia használata, újrahasznosítás, tisztességes kereskedelem) és a társadalmi hasznosság. Másrészt egyszerre szakmai fórum – előadások és workshopok formájában -, termék- és tevékenység-ismertető és természetesen divatbemutató is.

Magyarország 2017 márciusában csatlakozott a Fashion Revolution globális mozgalomhoz, amely a divatipar fenntarthatóságáért és méltányosságáért szólal fel a világ 92 országában. Ennek ország koordinátoraként Mányiné Dr. Walek Gabriella aktív teamjével áprilisban már egy igen széleskörű és hatékony kampányt folytatott, ami erősítette azt a törekvést, hogy a fiataloknak és a tehetséggondozásnak kiemelt szerep jusson az egyesület és a GSFW missziójában. A cél, hogy a fiatalok ne csak részt vegyenek vagy bemutatkozzanak egy nemzetközi rangú eseményen – akár önkéntesként, segítőként -, de tanulhassanak a szakmától – hazaiaktól és külföldiektől egyaránt. Továbbá sajátítsák el a fenntarthatósági és öko-szemléletet, amely tervezőként, de akár csak vásárlóként is a hasznukra lehet.

Az idei évi Globális Fenntarthatósági Divathét díszvendége Olaszország. A program június 7-én 17 órakor sajtófogadással kezdődött az Olasz Kultúrintézetben. A nemzetközi konferencia-megnyitót június 8-án délelőtt 10 órakor tartják, amelyen Mányiné Dr. Walek Gabriella alapító elnök, Őexcellenciája Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság nagykövete, Dr. Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Őexcellenciája Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság Nagykövete és Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója is felszólal. Az első nap kiemelt előadói Michele Orzan, az EuCham elnöke és Vittorio Giomo, a GSFW főtanácsadója, elnökségi tagja lesznek.

A találkozón előadást tart Rossana Diana ruhatervező, a Waste Couture (Venette Waste) alapítója, aki Olaszországban maga köré gyűjti a tehetséges öko-tervezőket, és magyar tervezőknek is ajánl közös külföldi lehetőséget. Dr. Csanák Edit (Óbudai Egyetem) denim tervezőként mutat be egy szerb farmergyártási projektet, amely remekül példázza a térségben rejlő intellektuális, piaci és gazdasági lehetőségeket. Bemutatkozik a Radici Group, Olaszország egyik legnagyobb fenntarthatósági éllovas gyártója, Benjamin Itter a Lebensbekleidung Berlin igazgatója, a Green Fashion Consortium India tanács tagja.

Szó lesz a fenntarthatóság mainstream divatba illesztéséről Kasi Martin amerikai marketingszakember és Fashion Revolution-területi képviselő előadásában. Panelbeszélgetést vezet Silvia Gaiani, a Fashion Fair Parade olasz verseny szervezője, a Bolognai Egyetem tanára a körforgásos divatról, és lesznek egyéb kultúrtörténeti, etikai és szociális vonatkozású előadások is amerikai és kanadai előadóktól.

Június 8-án, este 6 órakor ünnepélyes divatbemutatóra kerül sor, amelyen az olasz sztártervező, Samanta Russo etikus, hagyományos kézi munkával készített ruhakollekciójával ismerkedhetünk meg, valamint bemutatkoznak a Venette Waste kiváló olasz öko-tervezői is. Ausztráliából érdekes öko-kollekcióval érkezik Charlene O’Brien (COB Design), Németországból pedig a magyar hagyományokat a mai divatba átültető tehetséges tervezőnk, Anna Hegedűs a Piroshka márkával. Megtekinthetjük a szerbiai CBJ farmerkollekcióját is.

1InterjuThebajoRészt vesz divatbemutatón a Théba Művészeti Akadémia is, fehér, szitakötő által inspirált ruhakölteménnyel.

A helyszínen Ying Luo tervező, az Anthyia cég alapítója bemutatja az ún. ramie (hócsalán) ökoanyagból készített alkotásait, találkozhatunk magyar népművészünk, Révész Márta (Csipkeház) csipkével díszített ruháival, valamint Molnár Nelli (Nelli Molinari) aranyból készült csipkeékszerei is kiállításra kerülnek Lettner Imán néhány munkájával.

A június 9-én 10 órakor kezdődő konferenciához ,,25 éves az ÖKO-TEX tanúsítvány” címmel szakmai program is csatlakozik. Őexcellenciája Syrus Sajjad Qazi, a Pakisztáni Iszlám Köztársaság nagykövete, Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója és Prof. Dr. Stefan Mecheels, a Hohenstein Intézet elnökének megnyitó beszéde után előadást hallhatunk a Hohenstein Intézet nemzetközi igazgatójától, Jörg Diekmann-tól, valamint előadásokat a németországi és európai (Andreas Georg Suhr), illetve az ázsiai (Muhammad Fawad Noori) etikus és fenntartható tapasztalatokról. Külön figyelemre tarthat számot Monika Zabel (Crossxculture) közgazdász, tervező, táncművész bemutatkozása is, akinek ruháit a Hohenstein Csoport/Innovatex ünnepélyes díszoklevél-átadása keretében láthatjuk. A program június 9-én 14 órakor a European Enterprise Network b2b találkozójával zárul.

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület és a Global Sustainable Fashion Week vezetősége és nemzetközi menedzsmentje bízik abban, hogy ez a kiemelkedő esemény komoly érdeklődésre tarthat számot a szakma, de a fenntartható szemléletre érzékeny és fogékony nagyközönség körében is.

,,Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a globális és interkulturális együttműködésnek – nemzetek és kultúrák között – nemcsak résztvevői, de elindítói vagyunk a fenntartható divat területén. Budapest és Magyarország egy világszínvonalú szakmai eseménynek lehet a részese és bízunk abban, a nyertese is! Ne feledjük: a divat jövője a következő nemzedék jövője. Rajtunk is múlik!”

A június 7-8-i programok helyszíne: Olasz Kultúrintézet, Bp, Bródy Sándor u.8., a június 9-i programoké: az MKB Bank Váci utcai épülete.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.