Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

47. Varasdi Barokk Fesztivál

47. Varasdi Barokk Fesztivál vendége idén Magyarország …

A 47. Varasdi Barokk Esték horvát nemzeti fesztivált szeptember 22. és október 3. között rendezik meg, amelynek idén Magyarország a vendége. A leggazdagabb és a legjobb állapotban fennmaradt barokk város kivételes élményt nyújt az idelátogatóknak. Az Óváros együttese mellett viszonylag kis területen barokk, rokokó és szecessziós stílusú paloták és villák sorakoznak. Évente közel 10 000 látogatót vonzanak ebbe a meseszép városba a koncertek és a barokk pompáját felidéző események.

1VashegyiSzeptember 22-én a Varasdi székesegyházban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nyitja meg a fesztivált – vezényel Vashegyi György. Majd a Marquise Együttes ad hangversenyt a Trakoscan idilli hangulatú kastélyban. Varnus Xavér szeptember 23-i koncertjén Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével. Szeptember 24-én a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara játszik. Különleges élménynek ígérkezik szeptember 25-én Kónya István lantművész gyertyafényes koncertje. Szeptember 27-én a Savaria Barokk Zenekar A. Caldara: Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő. A fesztivál 12 napján közel 20 hangversenyt hallgathat majd meg a közönség.

De nem csak zenei csemegét nyújt a fesztivál, az idelátogatók minden évben más-más ország kultúrájával ismerkedhetnek meg. Idén számos könyv,- kotta- és hanghordozó-bemutató lesz, virágkiállítás és természetesen a gasztronómia élvezete sem maradhat ki, amely a barokk konyhával ismerteti meg a résztvevőket.

A magyar vonatkozású kulturális programok lehetőséget nyújtanak a horvát-magyar kapcsolatok és együttműködések erősítésére. A fesztivál idei programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet- Zágrábi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg.

A Varasdi Barokk Esték az elmúlt 10 évben kialakított partnerségek keretében vendégül látta már Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Németország, Izrael, Ausztria, Olaszország, Spanyolország zenészeit, zenekarát.

1IjgyartoA Varasdi Barokk Esték programjait bemutató ünnepélyes sajtótájékoztatón részt vett Vesna Haluga főkonzul, Magyar József, nagykövet, Davor Bobić, igazgató, Varasdi Barokk Esték, Raymond Rojnik igazgató Varasdi Koncert Igazgatóság, Pacsay-Tomassich Orsolya helyettes államtitkár, EMMI, Íjgyártó István államtitkár, KKM, Gordan Grlić Radman nagykövet, Hammerstein Judit helyettes államtitkár, KKM, Iva Hraste Sočo helyettes államtitkár, Vashegyi György karmester, MMA levelező tagja, Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, Horváth Zsolt, Pannon Filharmonikusok Kórus és Zenekar, Németh Pál, Savaria Barokk Zenekar, Kucsera Tamás Gergely főtitkár.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.