Search
hétfő 24 június 2024
  • :
  • :

Black Friday

Fogyasztási boom – Black Friday és a kereskedelem Karácsonya

Konferenciát szervezett november 23-án a HG Media, melynek témája: A fogyasztási boom, avagy a kereskedelem karácsonya. A rendezvényen elhangzott, hogy 25-30 milliárd forintos forgalmat hozhat 2017. november 24-én a Black Friday, ami a tavalyinál is eredményesebb, sikeresebb lesz.

1MarczinkojoA nyitó előadást Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tartotta. Elmondta, hogy idén szeptemberben éves szinten 6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, így már több mint 4 éve (51 hónapja) tart a szektor növekedése. 2010 januárjához képest mintegy negyedével nőtt a forgalom, 2014. év elejéhez viszonyítva pedig 20 százalékkal. A fogyasztás bővülésének okaként többek között azt említette, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma: szeptemberben elérte a 4 millió 451 ezret. Ez 1992 óta számítva rekord magas érték, ami jelentős vásárlóerőt jelent, emellett emelkednek a nettó reálbérek is.

A szektor forgalma 2016-ban 300,5 milliárd forintot tett ki, amely 28 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. Tavaly az online forgalom a teljes kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékát tette ki. Várhatóan a teljes internetes és csomagküldő kiskereskedelmi forgalom idén tovább fog bővülni 2016-hoz képest.

1KrisanKrisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a kiskereskedelmi szektort sújtó munkaerő-hiányról beszélt. Mint mondta, ez a kérdés egyre komolyabb problémát jelent a leginkább élőmunka-igényes szektornak számító kiskereskedelemben. Jelenleg mintegy 540 ezer embert foglalkoztat a szektor, ugyanakkor 30-40 ezer fő hiányzik. A jelenlegi problémákra az online kiskereskedelem jelentheti az egyik megoldást, mivel alacsony az élőmunka-igénye. Most még munkaerőhiányról beszélünk, de 3-4 év múlva a robotizáció miatt talán megint munkanélküliségre fogunk panaszkodni. A munkaerőhiány problémájára az e-kereskedelem és a robotizáció mellett megoldást jelenthet a nyugdíjasok bevonása a foglalkoztatásba vagy a részmunkaidőben dolgozók arányának növelése. Az idősebbek intenzív foglalkoztatásával a kereskedelem csak követné a nemzetgazdasági trendeket, hiszen míg 2006-ban a foglalkoztatottak alig 2,4 százalékát alkották a 60 év felettiek, 2016-ra arányuk elérte az 6,2 százalékot.

1VamosGyVámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a kiskereskedelmi forgalom idén meghaladhatja a 10 ezer milliárd forintot. A tavaly decemberi érték már átlépte az ezer milliárdot, idén pedig további 3-4 százalékos növekedés várható. A webáruházi költések forgalma tíz év alatt a tízszeresére nőtt.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség – MNKSZ – főtitkára a magyar termék fontosságáról beszélt.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy januártól az internet áfája 5 százalékra csökken, ami szintén fontos húzóerő lehet az e-kereskedelem további bővülésében. Az idei Black Friday-re Madar Norbert, a GKI Digital üzletágvezetője 25-30 milliárd forintos forgalmat vár. Az idei karácsonyi szezon fő kérdése, hogy meg fog-e érkezni időben a webáruházaktól megrendelt ajándék, ugyanis a logisztikai szektor jelentős munkaerő-hiánnyal küzd. Várhatóan egymillió rendelés fog befutni a webáruházakhoz. Ha a vásárlók biztosak akarnak lenni abban, hogy időben megérkezik hozzájuk a vásárolt termék, érdemes a kiszállítást átvevőpontokra, úgynevezett Pick Pack Pontokra kérni.

Csillag-Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója az FMCG-szektor decemberi forgalmáról elmondta: az év utolsó hónapjában átlagosan 20-25 százalékkal költenek többet a háztartások. Sztupár Andrea, a GfK Hungária non-food területének vezetője arra hívta fel a figyelmet: a műszaki cikkek terén (például a szórakoztató elektronikai vagy IT-cikkek esetében) a novemberi online forgalom a Black Friday hatása miatt már nagyobb, mint a decemberi. Akár az is kijelenthető, hogy a november az új december.

Gém Zoltán, a Playersroom-üzlethálózatot működtető Szinga Sport Kft. ügyvezetője szerint hosszú távon behozhatatlan hátrányt jelent a magyar kiskereskedelmi szektor szereplői számára, hogy a szektornak 7-8 százalékos áfa hátránya van a nemzetközi versenytársakhoz képest. „Ha ezt nem orvosolják, akkor a közeljövőben már csak külföldi cégek fognak online értékesíteni Magyarországon.

1KerekjoBenedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az utóbbi években pozitívan változott a vásárlók magyar termékekhez való hozzáállása, az ár és a minőség mellett ma már az eredet a legfontosabb szempont. Azonos ár mellett a magyar terméket választja a fogyasztó Noszlopy Zoltán, CBA vezérigazgató-helyettes szerint. Grestyák Attila, a Naturland kereskedelmi igazgatója és Bokros Gábor, a Gyermelyi Zrt. marketing igazgatóhelyettese egyet értettek abban, hogy a magyar fogyasztó továbbra is nagyon árérzékeny, a vásárlási döntéseknél az ár szerepel az első helyen.

Megvalósult projektek és aktuális lehetőségek témában Kerekasztal – beszélgetést rendeztek, melynek résztvevői: Kollár Csaba a Mizsetáp Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Maros Róbert a Rézangyal kft. tulajdonosa, Papp Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK szakmai főigazgató-helyettese, Pantl Péter a Hell Energy kommunikációs és marketing igazgatója volt. A moderátor szerepét Szilágyi László a Forward Progress Consulting alapító-tulajdonosa vállalta.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.