Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

GÁBOR DÉNES-DÍJ 2017

GÁBOR DÉNES-DÍJ 2017

Immár 29. alkalommal került átadásra december 14-én a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díj, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. Ez idáig 218-an részesültek ebben az elismerésben.

A díjakat a Parlament Felsőházi termében ünnepélyes keretek között adták át a Kuratórium döntése alapján kiválasztott szakembereknek. A méltó helyszín is kifejezte a kiemelkedő innovációs eredményeket létrehozó alkotók erkölcsi elismerésének országos jelentőségét. Az ünnepség fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a különböző szakmai elismerések, amelyek sorában fontosak a civil kezdeményezéssel létrejött díjak.

A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén (fenntartható fejlődés, nyersanyag-, energia- és hulladékgazdálkodás, foglalkoztatottság, gazdaság, stb.), azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítóinak szándéka egyben a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. A tudományos és szellemi teljesítményekre épülő világunkban vissza kell állítani, meg kell erősíteni az anyaggal történő bánás, a technológiai képességek, a műszaki alkotások és alkotók iránti méltó társadalmi elismerést is. A Gábor Dénes-díj és annak közel 30 éves története alapvetően erről szól. Az évente kiosztott díjak jól lefedik az egyes ipari ágazatokat: IT-távközlés; gépipar; energetika; vegyészet-gyógyszeripar; orvosi technológia/műszergyártás; mezőgazdaság-biotechnológia; „egyéb” (üzleti menedzsment, kiemelkedő oktatási teljesítmény).

1GD2017

DÍJÁTADÓK: Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Prof. Gyulai József kuratóriumi elnök, Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára; Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke; Dr. Lovász László, az MTA elnöke; Dr. Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke; Dr. Bendzsel Miklós elnök; Dr. Józsa János, a BME rektora.

DÍJAZOTTAK: Dr. Balogh Géza, Zettwitz Sándor, Dr. Bakos Gáspár, Dr. Buzsáki György, Dr. Lingvay József, Dr. Bozóki Zoltán József, Falk György Alfréd, Dr. Koppa Pál Gábor, Dr. Németh Huba, Dr. Stépán Gábor, Dr. Szente Lajos, Gál József, Dr. Weisz Ferenc, Sárdi Dávid Lajos.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.