Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál – Fekete Péter – Novák Katalin – Herczeg Dávid és Dorisz …

12CirkuszA cirkuszművészek és a teljes művészeti ág Budapestre figyelt  2018. január 8 – 14 között, hiszen a magyar seregszemle nyitotta meg az európai cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi év programsorozatát.

A magyar cirkuszművészet komoly múltra tekint vissza, hiszen a 19. század közepén alakult meg. Folyamatos fejlesztése, tradícióinak megtartása mindig fontos volt az ország számára. A magyar cirkuszművészet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére is felkerült – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Cirkuszfesztivál megnyitó ünnepségén. A miniszter köszönetét fejezte ki a művészeknek, hogy a magyar cirkuszművészetet világszerte ismertté és elismertté tették.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az elődök munkájának járó elismerésként a megnyitón Pro Cultura Hungarica díjat adott át Endrész László artistaművésznek, a londoni The Blackpool Tower cirkusz igazgatójának, több évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatásának elismeréseként. Arról beszélt, hogy a Magyar Művészeti Akadémia rangsorában 10 olyan művészeti ág van, amelynek képviselőit a Nemzet Művésze címmel ismerik el, ezek közül egyik a cirkuszművészet.

1ZsurijoFekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója beszámolt arról, hogy 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és menedzser ünnepel ezen a héten Budapesten.

A fesztivál az Arany Bohóc díjas Richter Flórián és fia, Kevin, valamint a Rippel Brothers produkciójával vette kezdetét. A fesztivál vasárnap este ünnepi díjátadó gálaműsorral zárult.

A Cirkuszfesztivál kísérőrendezvényeként megrendezett Newcomer Showban a cirkuszművészek tehetséges ifjú generációja mutatkozott be.

1NovakKatalinAz eseményen ünnepi köszöntőt mondott Novák Katalin az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára, aki emlékeztetett arra, hogy 2018 a családok éve, és ennek az évnek a legfontosabb üzenetei kiemelten megjelennek a manézson kívül és belül egyaránt. A közönség soraiban leginkább három generáció tagjai vesznek részt egy közös programon, a manézsban pedig cirkuszdinasztiák tagjai tanulnak egymástól és örökítik tovább a cirkuszművészet tudományát apáról – fiúra.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója köszönetet mondott Kristóf Istvánnak és Kristóf Krisztiánnak, hogy 20 évvel ezelőtt megszervezték az első budapesti cirkuszfesztivált, hagyományt teremtve ezzel, valamint Vincze Tündének, a Newcomer Show rendezőjének. A videó felvételen Herczeg Dávid és partnere Dorisz …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.