Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Soproni Ünnepi Hetek

Soproni Ünnepi Hetek és a Fertőrákosi Barlangszínház programjai …

1SopronbItt a tavasz, és hamarosan a nyár is, így aztán nem volt meglepő, hogy március 2-án beharangozták sajtótájékoztató keretében a Soproni Ünnepi Hetek és a Fertőrákosi Barlangszínház június 8-tól július 15-ig tartó nyári programjait, amelyet a Columbus Rendezvényhajón tartottak Budapesten.

A tájékoztató résztvevői: Pataki András ügyvezető igazgató, Pro Kultúra Nonprofit Kft., Horváth Kornél Kossuth-díjas magyar ütőhangszeres, Szakál Attila táncművész, koreográfus és Feke Pál színművész – videó felvételen. Moderátor Seregély Dóra volt, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketingigazgatója.

A több mint fél évszázados múltra visszatekintő Soproni Ünnepi Hetek a város egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja. A rendezvénysorozat neves művészek és helyi művészeti csoportok közreműködésével közel egy hónapon át várja a látogatókat. Ez idő alatt színházi előadások, szabadtéri programok, kirakodóvásár, folklórbemutatók, templomi hangversenyek, könnyűzenei koncertek, térzene, gyermekprogramok, képző- és iparművészeti kiállítások töltik meg a történelmi belváros tereit, udvarait. A sport szerelmeseit pedig rangos hazai és nemzetközi versenyek várják. De maga a város, Sopron is megér egy misét! 1Barlangjo

A Soproni Ünnepi Hetek tematikájához illeszkedő Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház nyári programsorozatát is bemutatták, ahol egész nyáron szórakoztató előadások lesznek neves hazai és külföldi színházak vendégelőadásában, a külföldi vendégekre gondolva pedig német nyelvű előadások is láthatóak.

Néhány programot, előadót kiemelve: Richard Bona és a Mandecan Cubano együttes,az ExperiDance, Christopher Deviney és Rolando Morales-Matos ütőhangszeres csillagok, a legendás amerikai zenész, dobos, zeneszerző Billy Cobham, a tHUNder Duo, azaz Dörnyei Gábor és Horváth Kornél, valamint a Sopron Balett egyedülálló produkciókra készül a rendezvénysorozat szintén egyedülálló helyszínén, a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Megújul a SÜH, mert még az eddigieknél is nagyobb dinamikával szeretnének a turisztikai szezonhoz kapcsolódni és így tervezhetővé tenni a nyári soproni kulturális eseményeket. Ezért tematikus heteket alakítottak ki, amikor egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva koncentráltan jelennek meg különböző programok és mesterkurzusok a településen és a Fertőrákosi Barlangszínházban is.

Júliusban „Csak Rock n’ Roll” koncerten Feke Pál, Szulák Andrea, Radics Gigi látványos koncert show műsorát láthatjuk.

A SingSingSing musical show fellépői: Feke Pál, Füredi Nikolett, Vastag Tamás, Buch Tibor, valamint külföldi vendégművészek: Joel Wood (London) Stépanie Schlesser (Párizs) és Yannick Schlesser (Brüsszel), 20 fős tánckarral.

11. alkalommal rendezik meg a Soproni Tündérfesztivált, ami idén három napos programsorozattá bővül. A családi rendezvény június 9-én, az Erzsébet-kertben indul, 10-én a Fő téren folytatódik. Június 8-9-10-én az ExperiDance első vidéki premierjét a Cinderella című produkciót láthatjuk a Fertőrákosi Barlangszínházban.

3Sajto-JulcsijoEurópában először a leghűségesebb város ad otthont a világsztárokat felvonultató nemzetközi ütős fesztiválnak, a SopronDrumnak június 11. és június 17. között. Művészeti vezető Horváth Kornél Kossuth-díjas ütős lesz. A fesztivál keretében világhírű zenészek lépnek fel.

A Sopron Drum fesztivál alatt nem csak koncertekre, hanem mesterkurzusokra is várják az érdeklődőket. Mesterkurzust vezet Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e WU, Rolando Morales-Matos, Aaron Spears.

HétTánc Fest keretében rendezik meg a hagyományos bor- és néptánc fesztivált, a Sopron FolkFest-et. Az esemény díszvendége a Maros Művészegyüttes, a Sopron Táncegyüttes és a Zalai Néptáncegyüttes.

A Sopron Classic két hetében a klasszikus zene kap főszerepet az egész városban. Horgas Eszter fuvolaművész is koncertet ad. A Barlangszínházban Rossini Sevillai borbélya és Verdi Falstaffja várja a közönséget.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.