Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Mapei jól teljesített – a cég 2017. évi eredményei és a 2018. évi tervei …

A Mapei Kft. bemutatta 2017. évi eredményeit és a 2018. évi terveket, március 27-én, az Academy Golf, Budapest Klubban.

A sajtótájékoztatót Luca Damia, a cég területi vezetője és Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője tartották.

A Mapei nemzetközi építõipari cég mind globálisan, mind a magyar piacot tekintve sikeres évet zárt – tudtuk meg Luca Damia, területi vezetõtõl. A Mapei globális árbevétele tavaly 5,7 százalékkal nõtt és meghaladta a 2,4 milliárd eurót. A vállalat Európában érte el a legnagyobb éves árbevételt: a 2017-es 1,425 milliárd euró 4,15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál – mondta a területi vezetõ, aki azt is hozzátette, hogy a magyar leányvállalat különösen jól teljesített, és hogy dinamikus volt a növekedés Lengyelországban és Oroszországban is.

1Belso

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetõje ismertette, hogy a magyarországi leányvállalat nettó belföldi árbevétele 2017-ben meghaladta a 12,7 milliárd forintot, míg 2016-ban megközelítõleg 10,2 milliárd forint volt. A 7500 négyzetméteres sóskúti üzemben új raktár és két gyártósor építése kezdõdött meg 2,4 milliárd forint értékben, a beruházással hamarosan duplájára nõ a raktár- és gyártási kapacitás.

A szakemberek idén 20 százalék körüli növekedést várnak az építõiparban és arra számítanak, hogy 2019-ben is rengeteg beruházás indul. A kiszámítható politikai és gazdasági helyzet miatt a befektetõk kedvelik Magyarországot, de ha fennmarad a munkaerõhiány, akkor nem a beruházások érkezése lesz a legfõbb kérdés, hanem az, hogy ki fogja ezeket megvalósítani.

Felmérést végeztek az általános iskolában a 7. és 8. osztályosok között és kiderült, hogy nem ismerik az építõ szakmát a gyerekek, sokról nem is tudják, hogy létezik. Ezért különbözõ korosztályok részére programot dolgoztak ki. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak látványos, rajzos építõipari szakmákat bemutató mesekönyv jellegû kiadványt készítettek. A múlt évben 100 darab mesekönyvet osztottak szét a sóskúti iskolában és az érdi óvodában. Mint mondták, a tapasztalatok nagyon kedvezõek, ezért további iskoláknak és óvodáknak ajándékoznak 2018-ban mesekönyvet.

1Markjo

Felismerték, hogy újra vonzóvá kell tenni a fiatalok körében az építõipart, ezért a pályaválasztás elõtt álló fiatalok számára népszerûsítették az építõ szakmákat. 2017-ben Budaörsön, Sóskúton, Solymáron és Zircen, közel 300 továbbtanulás elõtt álló diáknak tartottak elõadást, amelyben bemutatták az építõszakmák szépségeit és perspektíváit. Az elõadássorozat a Mapei Kft. által kidolgozott építõéletpálya modell keretében került megrendezésre.

A cég elkötelezett az építõipar kultúrájának fejlesztéséért. Az a küldetésünk, hogy minden tudásunkkal segítsük az építõket és építtetõket a jövõ épületeinek megalkotásában a tartós, környezetbarát termékeinkkel és megoldásainkkal – mondta Markovich Béla ügyvezetõ.

mapeiA vállalat szakemberképzésért tett erõfeszítéseit 2010-ben Gazdasági Miniszteri Kitüntetéssel ismerték el. 2006-ban elõször, majd 2015-ben másodszor is elnyerte a Legjobb Munkahely címet. 2016-ban Construma termék nagydíjat és Üzleti Etikai Díjat nyert.

Az 1937-ben Milánóban alapított Mapei 54 országban 82 leányvállalatot és 75 gyártó egységet mûködtet, 10 ezer munkavállalónak adva ezzel munkát. Éves forgalma 2,4 milliárd Euro, munkavállalóinak száma közel 9000.

A magyarországi leányvállalat 1991-ben jött létre, 178 munkavállalót foglalkoztat, nettó belföldi forgalma 2017-ben 12, 53 milliárd forint volt.

A Mapei Kft. 7800 m2 összterületû gyárat és raktárt üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 60 ezer tonna terméket állít elõ.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.