Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

28. Művészetek Völgye

28. Művészetek Völgye

1500 programja várja vendégeit a Művészetek Völgyében – Kapolcson, Taliándörögdö és Vigántpetenden július 20 és 29 között – mondta Oszkó-Jakab Natália a rendezvény sajtófőnöke.

A sajtótájékoztatón részt vett Zupkó Gábor az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője is, aki elmondta, hogy az Európai Unió által meghirdetett 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseménye lesz a 28. Művészetek Völgye. Mint mondta, méltán szerepel az Európai Unió által 28 országban támogatott csaknem nyolcezer program között a Művészetek Völgye, mert a hagyományokat bemutatva közösséget teremt.

Taliándörögd lesz a fesztivál színházi központja, ahol a Nemzeti Szín-Téren a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Nemzeti Színház és több más társulat együttműködésével tartanak előadásokat. A feltörekvő és alternatív zenekarok egymás melletti helyszíne a Hangfoglaló udvar és az új Klinika udvar lesz Taliándörögdön, ahol az NKA Hangfoglaló Programjának idei zenekarai mellett Müller Péter Sziámi és a tízéves Budapest Show Kórus is hallható lesz. A Fonó Budai Zeneház Udvar nép- és világzenei fellépőkkel várja a közönséget. Itt ünnepli 15 éves jubileumát a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), és a Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertsorozata is itt lesz az NKA Halmos Béla programja segítségével. Taliándörögdön idén is találkozhatnak a résztvevők Földes László Hobóval, aki ősszel megjelenő lemezének néhány dalát is bemutatja.

Kapolcson lesz a fesztivál irodalmi központja a Kaláka Versudvarral, a kapolcsi kastélyban pedig a Magyar Nemzeti Filmarchívum válogatott nagyfilmeket vetít. A komolyzenei koncerteket Kapolcs és Vigántpetend templomaiban tartják, az Óbudai Danubia Zenekar és Janklovics Péter szimfonikus zenei stand-upot szervez, a Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig Szirtes Edina Mókussal a magyar néphagyomány előtt tiszteleg. A néphagyományok megjelennek Kapolcson a Hagyományok Háza Folk Udvarában és a Muharay Udvarban is.

2CsapatA fesztivál könnyűzenei nagyszínpadán, a kapolcsi Panoráma Színpadon a külföldi sztárok közül Rebecca Ferguson, az Asian Dub Foundation, a DePhazz és a Triggerfinger is fellép. A hazai zenei életből többek közt az Anna and the Barbies, a 30Y, a Quimby, a Hiperkarma, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Csík Zenekar és a Margaret Island is itt áll színpadra.

A Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Zenei Stúdió összefogásával idén is lesz Kőbánya Udvar, ahol a Bagossy Blues Brothers és a Póka-Tátrai Regeneráció is fellép. A jazzrajongókat Harcsa Veronika udvara várja Kapolcson és a településre költözik a kultikus nagykovácsi jazzkocsma, a Muflon Itató.

Vigántpetenden az újcirkusz és a tánc lesz a középpontban, fellép a Recirquel Újcirkusz Társulat, a Firebirds, illetve Duda Éva és Frenák Pál társulata is. A Cirque du Tókert sátor melletti szabadtéri színpadon a Művészeti Középiskolák Összművészeti találkozójának, valamint az NKA Imre Zoltán Programjának produkciói láthatók majd. A Tókertben megnyílik a Cinema Hungary Völgymozi is, ahol régi klasszikusokat és most futó mozifilmeket láthat a közönség.

Új ingyenes parkolót alakítanak ki Vigántpetendnél, ahonnan a korábbinál sűrűbben közlekedik a településeket összekötő Csigabusz. A mobilitást a szervezők bérelhető biciklikkel és a mozgássérültek számára mopedekkel is segítik majd.

A Művészetek Völgye programjainak budapesti sajtótájékoztatóján bemutatták Harcsa Veronika és Iamyank által szerzett Völgyhimnuszt is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.