Search
hétfő 24 június 2024
  • :
  • :

Elvis Presley

A Király visszatér – Elvis Presley a mozikban

1Elvis_68posterÖtven év telt el a rock’n’roll vitathatatlan királya, Elvis Presley legendás 1968-as televíziós koncertje óta. “A nagy visszatérés” (Comeback Special) eredeti felvételét az 50. évforduló alkalmából digitálisan felújították és újrakeverték. A 90 perces koncertfilm augusztus 16-tól kezdve – egyúttal Elvis halálának évfordulójára is emlékezve – limitált vetítéssorozatban, egy-egy estére világszerte visszatér a mozikba, ahol a rock’n’roll rajongók szinte testközelből tapasztalhatják meg az ikonikus zenész kirobbanóan energikus előadóművészi tehetségét és utánozhatatlan kisugárzását.

Elvis Presley szupersztárként fürdött a népszerűségben 1958 – ban. Lemezei rekordokat döntöttek a slágerlista élén, a rajongók szinte mindenhová követték. Tíz évvel később 1968-ban már alig maradt nyoma ennek a rajongótábornak, miután Elvis két évre bevonult katonának, majd éveken át csak filmezéssel foglalkozott. A rocktörténet eme rendkívül izgalmas korszakában olyan zenekarok kerültek egyre inkább a figyelem középpontjába, mint a Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, The Doors, vagy Jimi Hendrix, James Brown és Bob Dylan.

2Elvis PresleyElvis karrierjének megmentése érdekében a menedzsere leszervezett 1968 decemberére egy műsort az országos NBC televízióba. Az eredeti elképzelés egy szmokingos karácsonyi műsor lett volna, ám John Bindernek az agilis rendezőnek más volt az elképzelése: Ő az „igazi” Elvist akarta megmutatni, aki annak idején forradalmasította a rock’n’roll muzsikát – a saját dalaival, élőben, közönség előtt, szmoking helyett bőrszerkóban. Hogy meggyőzze az eleinte kétkedő Elvist, a legenda szerint Binder elvitte sétálni Los Angeles legforgalmasabb sugárútjára, ahol a Király testközelből tapasztalhatta, hogy mekkorát csappant az ismertsége – konkrétan senki sem ismerte fel. Ezután Elvis szinte beköltözött a tévéstúdióba, és többet dolgozott a próbákon, mint korábbi filmjein együttvéve.

Binder koncepciója remekül működött. Elvis mellett régi zenésztársai is közreműködtek, a sok felkészülés egy laza és közvetlen hangulatú „unplugged” koncert-showt eredményezett, sok rögtönzéssel, sztorizással, és persze a legnagyobb slágerekkel.

4Elvis PresleyA tévéműsor hatalmas siker lett, a Király visszatérését több mint 30 millióan nézték meg. Soha többé nem fogok olyan dalt énekelni, amiben nem hiszek – mondta a show után Elvis. A közvetítés feltámasztotta Elvis karrierjét, aki azt követően végleg visszatért a koncertezéshez, és 1977-ben bekövetkezett haláláig több mint 1000 koncertet adott. Ezek az évek adták zenei pályája csúcspontját, ekkor születtek legérettebb dalai.

A filmet Magyarországon a színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment  www.pannonia-entertainment.com mutatja be, augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.