Search
hétfő 22 július 2024
  • :
  • :

Neumann János regényes élete

Wisinger István – Egy elme az örökkévalóságnak

Neumann János regényes élete

Első diplomájának témavezetője, a híres matematikus Fejér Lipót, így nevezte el: … az ország legnagyobb Jancsija!

NeumannNeumann Jánost ma elsősorban a számítógép atyjaként ismerik, pedig jelentős eredményeket ért el a kvantummechanika terén, megalapozta a játékelmélet közgazdasági összefüggéseit, elvégezte a legfontosabb számításokat az atombomba elkészítéséhez, és foglalkozott más matematikai és fizikai problémákkal is.

Akik olyan szerencsések voltak, hogy megismerhették gondolkodásának és szellemi képességeinek rendkívüli eredményeit, és egyetlen szóval akarták jellemezni, azok pontosan felismerték: zsenivel van dolguk.

„Tényleg sok tehetséges magyar származású tudós dolgozott Amerikában, de zseni csak egy: Neumann János.” Így emlékezett barátjára, iskola- és munkatársára Wigner Jenő Nobel-díjas tudós.

Neumann Jánosnak jó humora és emlékezőtehetsége is volt, a princetoni házában tartott társasági eseményeken viccekkel és ókori történetekkel szórakoztatta vendégeit.

Wisinger István dokumentumregénye Neumann János rövid életének (1903–1957) rendkívüli krónikája. Elsősorban arról szól, hogyan jutott el Neumann Budapestről az Egyesült Államokba, és hagyatékából hogyan lett az örökkévalóság egyik legnagyobb kincse. Tudományos eredményeit a szakemberek Galilei, Newton és Einstein életművével mérik össze.

Athenaeum Kiadó   https://www.athenaeum.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.