Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

20. Gödöllői Hárfafesztivál

20. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Immár hagyomány, hogy minden év októberében világhírű hárfások látogatnak el Gödöllőre az MVM Koncertek keretében. 1MVM

2018. október 5 és 14 között már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Királyi Kastélyban a nemzetközi hárfafesztivál. A gyönyörűen felújított Lovarda és a Díszterem ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek.

A Gálakoncert a korábbi jubileumi fesztiválokhoz hasonlóan ismét a Zeneakadémia Nagytermében kerül megrendezésre.

1VighcimlapA fesztivált Vigh Andrea Prima- és Liszt-díjas hárfaművésznő nyitja meg október 5-én pénteken este a Gödöllői Kastély Dísztermében. A koncerten a Junior Prima-díjas Razvaljajeva Anasztázia közreműködésével kéthárfás művek is elhangzanak. A Debussy évforduló alkalmából a nagyon népszerű Kis szvitet is műsorra tűzik. A hét további koncertjein a Camac művészei lépnek fel: 6-án szombaton este Ben Creighton Griffiths jazz-hárfaestje, 7-én vasárnap este pedig Isabelle Moretti nagy érdeklődéssel várt francia-spanyol estje lesz hallható.

Szombaton és vasárnap (október 6–7-én és 13-án egyaránt) ingyenesen látogatható koncerteket is lesznek 11 és 14 óra között bőséges kínálatban: Vigh Andrea gyerekeknek szóló koncertjei (A hárfa sokszínűsége) mellett fiatal tehetségek és hárfaegyüttesek mutatkoznak be, valamint ekkor kerül megrendezésre a Kezdő Hárfások Tücsökfesztiválja is. Ezekre a koncertekre regisztrálni kell a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen.
Az első hétvégén a Camac hárfagyár hangszereit tekinthetik meg az érdeklődők a Lovardában.

Október 14-én a Fesztivál Budapestre a Zeneakadémia Nagytermében költözik, ahol a korábban szólóesteket adó művészek és a Budapesti Vonósok közreműködésével izgalmas és különleges hangversenyre kerül sor. A Gálakoncerten a világ zenei élvonalához tartozó hárfaművészek, Jana Bousková, Sasha Boldachev és Vigh Andrea szólóhárfadarabok mellett hárfaversenyeket is megszólaltatnak. Chopin, Smetana és Debussy művei mellett ezen a koncerten hangzik el először Fekete Gyula erre az alkalomra írt hárfaversenye, így a zárókoncert közönsége ősbemutató élményével búcsúzhat a már 20. alkalommal megrendezett eseménytől.

Ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

A fesztivál részletes programja megtekinthető a www.jakobikoncert.hu honlapon a főoldalon.

20. Jubileumi Nemzetközi Hárfafesztivál – MVM Koncertek 2018. október 5–14. a Gödöllői Királyi Kastélyban és a Zeneakadémia Nagytermében. Jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu és a www.jakobikoncert.hu honlapokon (Jegyvásárlás menüpont), megrendelhetők a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen és a 30-468-8898-as mobilszámon munkanapokon 9–16 óra között. Jegyárak: 2.000–3.000–4.000–5.000 Ft.

Vigh Andrea 

3VighLiszt- és Prima-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze jóvoltából.

1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett.

Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban szóló hárfakoncertet tartott, 2017-ben pedig Perényi Miklóssal adott hangversenyt.

A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Vigh Andrea 2002-ben habilitált, 2009-ben szerezte meg a „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.