Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám 2018

Díjazták az Év Gyógyszerészét és a Kedvenc Patikámat


A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége vezetői október 18-án a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban sajtótájékoztatót tartottak, ahol bemutatták az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányok céljait, és a két első díjat elnyert gyógyszerészt.

Mint elmondták, az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányok egyaránt nyolcadik alkalommal kerültek megrendezésre, és idén is az egészségügyi szolgáltatások javítását tűzték ki célul. Mindkét kampány során megszólításra került a lakossági és a szakmai közönség és minden eddiginél intenzívebb érdeklődés övezte mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszertárak versengését.

A sajtótájékoztatón részt vett: Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal – Gyógyszerész Gondozási Szakbizotság elnöke, az Év Gyógyszerésze címet elnyert Dr. Szilva Boglárka és a Kedvenc Patikám díjat elnyert Dr. Gődény György.

1KedvenccimlapAz eseményen elmondták, hogy megtízszereződött a gyógyszerkincs, korábban elképzelhetetlen méreteket öltött az információtechnika, közel harmincszorosára növekedtek a gyógyszerkiadások. Mindezeknek persze sok-sok leágazása érhető tetten szakterületükön. Az új időszámítás kezdete éppen ezzel függ össze.

Megtudtuk, hogy a gyógyszerbiztonság fenntartása mellett új módszerek, új eszközök, technikák és új magatartásformák beépítése vált szükségessé. Annak érdekében, hogy ma is meg tudjanak felelni az egészségügyi ellátó rendszerben betöltött szakmai és gazdasági szerepüknek NAV-online kasszát telepítettek, E-egészségügyben dolgoznak, egyedi gyógyszer azonosító struktúrát építenek és adatvédelmi rendszert fognak működtetni. Mindezek mellett jelentősen fejlesztik a betegségeket megelőző, az egészséget fenntartó magatartásformák támogatását és a hatékony gyógyszeres terápiát segítő tevékenységüket, miközben forrásteremtő képességük jócskán szűkült.

Új dimenziókat kapott a gyógyszerészi hivatás. Az új dimenziók: a hivatás – szakma – információtechnika – kereskedelem – marketing egyensúlyát most alakítják. Egyelőre iszonyatos a teher. Sajnos a fiatalok körében nem egyértelműen népszerű és megbecsült a gyógyszertári munka. Meggyőződésük pedig, hogy itt dől el a hivatás sorsa. Erről szólt Balatonalmádiban a Gyógyszerészek XXVIII. Országos Kongresszusa október 11-14-között, melyen négyszáznál többen vettek részt és harminc kiállító mutatta be újdonságait a gyógyszerész szakmának.

1MikolaA sajtótájékoztatón a Krónika munkatársa megkérdezte, mi a véleményük arról, hogy az egészségügyi kormányzat 29 új innovatív gyógyszerkészítmény befogadásáról döntött a tb-támogatásba – Dr. Mikola Bálint és Dr. Samu Antal válaszoltak.

Az új, innovatív gyógyszerek befogadása azért is fontos, mert jelentős egészségnyereség várható általuk …

A tb-támogatásba befogadott készítmények onkológiai terápiás területeken az emlő- és tüdődaganatok, a prosztatarák, valamint a melanóma egyes fajtáinak, továbbá a myeloma multiplex (a csontvelő plazmasejteinek, az ellenanyagokat termelő fehérvérsejteknek a rákos megbetegedése), az ízületi gyulladásos megbetegedések, a sclerosis multiplex vagy a Chron-betegség kezelésében segíthetnek …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.