Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Kaláka 50!

Kaláka 50!

1GrillusAz együttes zenés sajtótájékoztató keretében jelentette be a Marczibányi Téri Művelődési Központban, hogy a jubileumi évad november 24-én kezdődik a szokásos Marczibányi téri klubkoncerttel, ahol a zenekar volt tagja, Huzella Péter lesz a vendég. Ebben az épületben azóta játszunk rendszeresen, amióta átadták – mondta Gryllus Dániel, akitől megtudtuk, hogy az ötlet, hogy legyen egy zenekar amely énekelt verseket ad elő, Mikó Istvántól származik, ők ketten alapították meg a Kalákát 1969 novemberében a fővárosban. Az első próbán csatlakozott hozzájuk Gryllus Vilmos. Mikó István 1973-ig volt az együttes tagja, akkor vették fel a Színművészeti Főiskolára.

A sajtótájékoztatón az együttes tagjai egymásnak adva a szót, meséltek és időnként zenéltek …

1969 decemberében már előadtunk öt dalt a Tolcsvay-klubban, néhány hónappal később lépett be Radványi Balázs, aki Vilit pótolta, akit behívták katonának. A zenekarral azóta is jóban vagyok, a jubileumi év során magam is fellépek velük néhányszor – emlékezett Mikó István.

Huzella Péter húsz éven át, 1975-től 1995-ig játszott a zenekarban, a mai felállás 1996-ra alakult ki – Gryllus Dániel (fúvós hangszerek, citera) és Vilmos (cselló, gitár), valamint Radványi Balázs (mandolin, gitár, ukulele, cuatro, brácsa) mellett, csaknem négy évtizede Becze Gábor a bőgős.

1996-tól állandó közreműködő a Kaláka Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsorában Major Gábor gitáros, aki ha kell, helyettesít is. A betlehemes műsorral újra elmegyünk Erdélybe, és december 2-án a Nemzeti Színházban is előadjuk a programot – tudtuk meg Gryllus Dánieltől.

A jubileumi évad különlegessége a Kaláka 50 hét határon át című turné, amelynek során a szomszédos országok egy-egy határ menti városába látogatnak el, ami után a magyar területen fekvő szomszédos településen is koncerteznek. Így ellátogatnak: Sopron-Felsőőr, Miskolc-Kassa, Mátészalka-Beregszász, Debrecen- Nagyvárad, Szeged-Szabadka, Pécs-Drávaszög, Zalaegerszeg-Lendva városokba.

3KalakajoElhangzott, január 28-án a Vigadóban ünnepli Kiss Anna költőnő 80. születésnapját a Kaláka – az együttes a kezdetektől fogva zenésíti meg és énekli Kiss Anna költeményeit. Az ünnepi koncerten ott lesz Novák Péter és az Etnofon Társulás, Bognár Szilvia, Paár Julcsi, Ferenczi György és csapata, valamint az Eszterlánc is. A Kaláka története során Kányádi Sándor is kiemelten fontos szereplő volt.

Jövő júniusban rendezik a 50. Kaláka Fesztivált Egerben, júliusban a magyarföldi Fatemplom Fesztiválon és Kapolcson a Művészetek Völgyében, a Kaláka Versudvarban játszik a zenekar. 2019 őszén negyedik alkalommal mennek Dél-Amerikába az ottani magyar diaszpórához. A tervek szerint Argentínában, Brazíliában, Chilében, Uruguayban és Peruban lesznek fellépések.

Az évad záróeseménye 2019. november 30-án egy dupla koncert lesz a Müpában. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közösen játszanak, ahol bemutatják a Hangol már a zenekar című műsorukat. Az esti gálán a Kaláka nagykoncertet ad vendégművészek közreműködésével.

A 2000-ban Kossuth-díjjal elismert Kaláka a már említettek mellett például Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Lackfi János verseinek megzenésítéseivel lett népszerű. Eddig mintegy harminc lemezt készítettek, a következő jövőre jelenik meg Őszi rigódal címmel. Ezen új és eddig hanghordozón nem kiadott Kaláka-dalok szerepelnek: a címadó Áprily Lajos-vers mellett többek között Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János megzenésített művei mellett a már régóta énekelt Örkény-egyperces, a Rossz álom is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.