Search
csütörtök 20 június 2024
  • :
  • :

Bethesda Gyermekkórház

Bethesda Gyermekkórház miniló terápia

A kórház rehabilitációs osztályán mutatták be a sajtónak, hogyan zajlik egy speciális lovas terápia, miként hat a súlyos, beteg gyerekekre Vertigo, a miniló jelenléte. Két hónapja engedélyezte a Bethesda Gyermekkórház – Magyarországon elsőként, hogy alkalmazzák terápiás célokra a direkt erre a célra kitenyésztett, külföldön már nagy sikernek örvendő amerikai minilovat. Az eseményen elmondták, miért tartja fontosnak az intézmény, hogy az állatterápiáknak is helyet adjon.

2MiniloA sajtótájékoztatón részt vett Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Dr. Kincses- Szabó Magdolna gyermekpszichiáter szakorvosjelölt, Ács Franciska lovas terapeuta és Vertigo, a miniló.

Megtudtuk, hogy az állat és ember kapcsolatának terápiás célú alkalmazása egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. Az állat-asszisztált aktivitás, mint intézményesített terápiás módszer még ugyanebben a században, Angliában öltött formát. A módszer magyarországi elterjedése az 1980-as években kezdődött, mellyel kapcsolatban számos pozitív tapasztalat sarkallta a szakembereket hazai és nemzetközi szinten is tudományos kutatások elindítására. Jelen esetben a lóterápiát Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hagyta jóvá, aki vallja: “A betegre figyelő gyógyító munka tabukat döntöget.

Dr. Velkey György – Néhány évtizede még az számított szentségtörésnek, ha a hozzátartozók bementek egy betegosztályra, aztán, ha ott akartak aludni. Majd a jól idomított kutyák hellyel-közzel megjelenhettek a betegek mellett, és íme, most egy újabb furcsa lépés, egy ló van a gyermekosztályon.  A tabuk döntögetése nem öncélú, jól megfontolt és megtervezett úton haladunk és a biztonsági szempontokat is komolyan vesszük. A miniló gyermekrehabilitációs osztályon való használatával reméljük, hogy a gyerekeknek újabb felmérhetetlen segítséget adunk az élni akaráshoz, ami – jól tudjuk, akik súlyos betegekkel foglalkozunk – a gyógyulás nagyon fontos feltétele.”

Dr. Kincses-Szabó Magdolna, gyermekpszichiáter szakorvosjelölt, aki a Bethesda Gyermekkórházban kutatja az állatterápiák hatását. Arról beszélt, hogy az eredmények hormonális szinten igazolták az állatok stressz csökkentő, kötődést elősegítő, szív- és érrendszeri működést javító hatását. A speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitáció neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak, vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami gyógyulásukban épp szükséges. Mint mondta, kórházunk kis betegeinek a lovak jelenléte rendkívüli segítséget nyújtanak, jobb közérzetet és kedélyállapotot biztosít számukra, valamint fejleszti a szociális és kommunikációs készségeiket is.

Ács Franciska, lovasterapeuta, a miniló gazdája arról mesélt, hogyan is élnek együtt ezekkel a minilovakkal, miként készítik fel őket a terápiára. Vertigo 4 éves amerikai miniló, egyenesen Texasból repült Magyarországra 3 hónaposan, anyukájával.  “Az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. Arányosak, kecsesek, rendkívül barátságosak, megbízhatóak, kiszámíthatóak. Azokat az egyedeket, melyeket kimondottan terápiás célokra szeretnék használni, már nagyon korán emberközeli környezetben neveljük. Beengedjük otthonunkba, szobába, lépcsőzni, liftezni tanulnak, szűk folyosón közlekedni, így a furcsa zaj, hirtelen mozdulat érintés számukra teljesen természetes és egyáltalán nem billenti ki nyugalmából.” A terápiában nagyon fontos elem, hogy ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak. “Néhol csak mozdulatlanságba burkolózva átadják magukat a gyermek érintésének, máshol finom orrböködéssel érintésre, mozdulatokra ösztönzik a gyermeket. A terápiát a ló végzi, a jelenlétével, gyermekkel való páratlan összehangolódással.” – vallja a lovasterapeuta.

Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus minden alkalommal ott van a terápiákon, ő orvosi szempontból támasztja alá a ló pozitív hatásait. “A mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló,  például lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orrocskája, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.”

A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.

Minden élményterápia új lehetőséget ad a gyógyuló gyermekeknek, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.