Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

Salvador Dalí

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában

DaliA szürrealizmus mesterét, Salvador Dalít bemutató ismeretterjesztő film január 24-én érkezik a mozikba. Bár nagyon megosztó a vélemény a Dalí festményekről, mégis érdemes megnézni a filmet, mert mire a végére érünk, garantáltan egy szerethető embertől búcsúzunk el!

A film rendhagyó módon, Salvador Dalí és múzsája, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film, mindazokat a helyszíneket végig látogatja, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont.  Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak. 1Dali

A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

A film kiemelt budapesti vetítőhelye A művészet templomai sorozat többi epizódjához hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-étől műsorrenden látható. Emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik. A rendező: David Pujol

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.