Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Bukta a Kieselbach Galériában

Bukta Imre kiállítás a Kieselbach Galériában …

Az utóbbi idők legátfogóbb Bukta tárlata nyílt meg január 24-én a Kieselbach Galéria termeiben. Bukta Imre: Nálunk, vidéken – kiállítás egyszerre karakteres, mégis melankolikusan lírai világ.

A Kieselbach Galériában és a vele egy időben megjelenő könyvben korai műveket ugyanúgy láthatunk, mint újakat, a kisebb és nagyobb termek pedig lehetővé tették, hogy megmutassák azt a sokszínű és gazdag változatosságot, ami Bukta Imre világát jellemzi.

1BuktakonyvA bemutatón Kieselbach Tamás bevezető mondatai után Lévai Balázs beszélgetett a művésszel.

A kötetben Bukta Imre művei mellett Földényi F. László, Feuer András, Jerger Krisztina, Kollár Lajos, Kónya Réka, Kozák Gábor, Pataki János és Szirtes János képzőművész Bukta Imréről, illetve Bukta Imréhez szóló írásai olvashatók.

Bukta Imre az egyik legismertebb kortárs képzőművész, aki Budapesttől 130 kilométerre, keletre, Heves megye déli határán fekvő Mezőszemerén él, fest, dolgozik. A mai magyar vidék nem éppen festői világ, közel hajolva hozzá semmi nem látszik például a Budapestről elképzelt falusi kurzusromantika idilljéből, viszont annál több Bukta személyes hitelességéből – ő ismeri és szereti is ezt a nem éppen festői világot.

Jerger Krisztina művészettörténész – a kötet íróinak egyike – egy korábbi kiállítás megnyitójában utalt arra, hogy ha ma nem valóság show-k léptek volna a társadalom leíró szociológia helyére, talán Bukta Imre sem festő, hanem szociológus lenne. Nyelvezete a festményektől a legkorszerűbb technikákig terjed, mindezeket egy cél érdekében alkalmazza, Mezőszemerére pedig úgy tekint, mint egy vizuális univerzumra, aminek kifogyhatatlan motívumait úgy jeleníti meg, hogy a világ legrangosabb kiállítótermeiben is értik.

2Bukta

Bukta Imre Mezőszemerén született 1952-ben, ma a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőszakos mestere. Művészetét négy évtizede övezik elismerések, 1980-ban, 1988-ban és 1999-ben, összesen háromszor képviselte Magyarországot a Velencei Képzőművészeti Biennálén. Munkácsy-díjas és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, 2009 óta Palládium díjas, 2010-ben a Heves Megyei Prima Díjat, 2016-ban pedig a Prima díjat kapta meg. Civilben helyi társadalmi szerepvállalásával küzd faluja és a kistérség fejlődéséért, 2001 óta nyaranként művésztelepet is működtet itt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.