Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

9. Frankofón Fesztivál

9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál – 19 film 8 országból … 

A frankofón világból a cannes-i, berlini, torontói fesztiválsikerek után, ismét egy hétig Budapesten lesz műsoron az új francia és frankofón filmek legjava a 9. Frankofón Fesztiválon a Corvin, Toldi és Puskin moziban, a Széchenyi Fürdőben, illetve a Francia Intézetben, valamint az ország 12 városában.

1FrankofonFebruár 27 – március 8.  között a nagyközönség a saját szemével győződhet meg arról, hogy a francia filmművészet folyamatosan képes megújulni. Izgalmas alkotások, premierek, premier előtti vetítések Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel, Audrey Tautou játékával.

A fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók Franciaországban nemcsak hangos közönségsikert, de jelentős kritikai elismerést is aratott, amiről mi sem tanúskodik jobban, mint a film cannes-i szereplése, vagy a 6 César-díj jelölés, köztük a Legjobb Film kategóriában. Hogyan próbálja kézbe venni a sorsát egy csapatnyi középkorú, az élet által már kellőképpen megviselt, pocakosodó férfi? Belevetik magukat… a vízbe: úszógatyát húznak, és mozognak, nem is akárhogyan. Hasizomfejlesztés indul! A vízimádók a mozivásznon látottakat akár azonnal a gyakorlatba is átültethetik, ugyanis a Széchenyi Fürdő termál-medencéjében egyszeri alkalommal különleges szabadtéri vetítést is szerveznek.

Az Életrevalókban egy csapásra szinte az egész világ megismerte Omar Syt és méltán megkedvelte. Legújabb filmjében egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A film címét ugyanakkor nem az övé, hanem egy másik név adja, egy 13 éves kisfiúé: Yao ugyanis bármit megtenne, hogy találkozzon messziről csodált bálványával. A kisfiú rajongása pedig annyira megindítja a sztárt, hogy kibújik a kötelezettségei alól, és maga viszi vissza a gyereket a falujába. A Filmnapok alatt itt lesz Philippe Godeau, a film rendezője, aki nemcsak a nézők kérdéseire válaszol majd a vetítés utáni közönségtalálkozón, de mesterkurzust is tart.

Claire Darling utolsó húzása című filmben Catherine Deneuve az utóbbi évek legnagyszerűbb alakítását nyújtja, arról nem is beszélve, hogy a vásznon a lányát nem más, mint saját lánya, Chiara Mastroianni játssza. A Claire Darling utolsó húzásának cselekménye a nyár első napjának reggelén kezdődik, amikor is Claire Darling arra ébred, hogy valószínűleg ez lesz élete utolsó napja. És úgy dönt, megszabadul földi javaitól. A különös kirakodóvásár hírére pedig Claire húsz éve nem látott lánya is hazatér. A film máris kiváló kritikákat kapott, és a franciaországi bemutató után alig néhány héttel kerül a Toldi moziba.

Az Eksztázis napjaink egyik legmegosztóbb filmrendezőjének alkotása. Gaspar Noé tabudöntögető víziójának lehetünk részesei. Egy erdő közepén táncosok buliznak, hogy a próbák után levezessék magukat. Szól a zene, folyik a sangría, ez utóbbi egy kis LSD-vel feljavítva, ami meg is teszi a kellő hatást – lüktetés, hallucináció, transz, felszínre törő neurózisok, röviden – elszakad a gyeplő.

De a Frankofón Fesztivál nem csak filmnapokat jelent, egész márciusban komoly- és könnyűzenei, valamint jazz koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várják a francia kultúra szerelmeseit Budapesen a MÜPA, a BMC, a Liszt Emlékmúzeum, az A38 Hajón, a Francia Intézetben  https://www.franciaintezet.hu/ és természetesen az ország számos városában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.