Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

A biblia és a menedzsment III.

Tomka János, Bőgel György: Mit hagyunk magunk után?
A biblia és a menedzsment III.

MithagyunkA mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével mi lesz az ember szerepe a jövőben? Az önvezető autóban számítógép fogja a volánt, a banki hitelkérelmekről mesterséges intelligencia mond véleményt. Az ember morális szempontokat is mérlegelhet, de vajon így járnak el a gépek is? Ki írja be a programjukba, hogy mi a jó és mi a rossz?

A kommunikáció modern világában döntéseinket és tetteinket sokan, sokféle érdekből igyekeznek befolyásolni. Milyen eszközökkel élhet az, aki kereskedelmi, politikai vagy egyéb céllal manipulálni akar másokat? Józan és jóindulatú polgárokat nevelünk, vagy könnyen manipulálható, egyszerű trükkökkel becsapható bábokat?

Hány embert képes élelemmel és vízzel ellátni a Föld? Mi lesz, ha egy-két milliárddal többen leszünk? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mezőgazdaság termelékenysége fokozható, de meddig, és mi az ár?

Miközben egy vezető döntéseket hoz, cselekszik és számon kér, a jövőt is alakítja. A Biblia és a menedzsment trilógia harmadik kötetében a szerzőpáros olyan általános sorskérdésekre kereste a választ, amelyek kapcsolódnak a vezetői munkához, sokakat érintenek, többféle lehetséges kimenetelük van, összefüggenek egymással, és komoly dilemmák elé állítják ma a vezetőket.

Ilyenek például a mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődése kapcsán felmerülő gazdasági és etikai kérdések, a meggyőzés és a manipuláció, de a családi vállalkozások sikerei és buktatói, az etikus programozás, vagy akár a „sharing economy” térhódításának kérdései is terítékre kerülnek, mindezek a modern menedzsment szemszögéből és többezer éves bibliai történetek tapasztalataiból is merítve. Ez a kettős látószög adja meg a választott területek feldolgozásának különlegességét, és készteti gondolkodásra, saját álláspontjának átgondolására az olvasót.

Harmat Kiadó: 1113 Budapest, Karolina út 62. Honlap: http://www.harmat.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.