Search
vasárnap 21 április 2024
  • :
  • :

Inkák Aranya

Budapesten az Inkák Aranya

1InkakcimLetűnt birodalmak misztikus titkai, az inkák arany kincsének 1000 éves története tárulnak fel az Inkák Aranya kiállításon, amely március 13-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a belvárosi Komplexben. A tárlatot az a JVS Group Magyarország szervezte, amely korábban a nagysikerű Titanic, a BODY és A világ múmiái kiállításokat hozta el Budapestre.

Az arany iránti vágy örök. Az arany az istenek és uralkodók szimbóluma, univerzális fizetőeszköz és egyben átok is.

1AranyfotelPeruból több, mint 100 féltve őrzött ékszer, maszk, vallási, kultikus tárgy, hatalmi jelkép érkezett Budapestre – mind-mind egykori ötvösök kezeinek alkotásai, egyik-másik értéke bőven meghaladja a 100 millió forintot, az összértékük pedig a három milliárd forintot. A Mujica Gallo alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum páratlan arany és ezüst gyűjteménye a Magyarországon fellelhető, különleges kerámia leletekkel gazdagítva, nagyszerű betekintést adnak a felsorakoztatott kultúrák életébe, amelyek a mai Peru területén és azon túl, Közép- és Dél-Amerikában virágoztak.

5InkakMacAz Andok párás hegyvonulataitól az óceán sivatagos partjáig évszázadokon keresztül egyedi civilizációt építő, hatalmukat több ezer kilométerre kiterjesztő inkák az aranyban a Napot és az isteneiket látták. E ragyogó nemesfém testesítette meg számukra a meleget, a fényt, az életet. Uralkodóik, a Nap leszármazottjaiként, aranytárgyak tömegével vették körbe magukat. A különleges, már-már földöntúlinak tetsző műalkotások megidézik az európaiak érkezése előtt virágzó kultúrákat, valamint bemutatják, hogyan borította vérbe a dél-amerikai kontinenst a nemesfém csillogása.

Az aranynak, mint isteni eszenciának a kultusza, egy titokzatos birodalmat teremtett, amelyet inka civilizációként ismert meg az emberiség. Ez a birodalom mind a mai napig ugyanúgy csodálatot és tiszteletet parancsol, mint ahogyan régen ámulatba ejtette a spanyol hódítókat is.

7InkakA kiállítás több ezer éves eredeti tárgyakat, valós építmények és rituális helyszínek modelljeit, és hatalmas mennyiségű tudományos ismeretet mutat be, melyet látványosan kialakított grafikus panelek, mozi és TV képernyők egészítenek ki. Továbbá egy interaktív terem, ahol a 3D-s valóság segítségével a látogatók szó szerint beléphetnek a szentélyekbe, illetve valóságos múltbeli harcossá válhatnak.

Megtekinthető: Budapest Király utca 26-ban, 1500 négyzetméternyi kiállító téren.
Ne hagyja ki! www.azinkakaranya.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.