Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Eszék Park a XIII. kerületben

Eszék Parkot avattak Budapesten a XIII. kerületben

A parkot Ivan Vrkić, Eszék város polgármestere képviseletében Žana Gamoš, a város alpolgármestere és dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere avatták fel április 25-én Budapesten a XIII. kerületben.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében bemutatta a horvát vendégeknek a kerület utcaneveinek történetét, a névadás hagyományait, majd a XIII. kerület és Eszék városa közötti kapcsolat alakulását. Az együttműködés területei közül kiemelte a gyermekek velencei és Krk-szigeti, majd spliti táborozási lehetőségét, a szépkorúak sportversenyét, valamint kiállítások megszervezését.

Beszédét követően jelképesen egy utca névtáblát adott át Zana Gamos alpolgármester asszonynak, aki kiemelte a két település közötti őszinte jó barátságot. A rendezvényt az egyik legfontosabbnak nevezte azok közül, amelyeken alpolgármesterként részt vett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek a jövő zálogai, így különösképp fontos a testvérvárosok közötti, fiatalokat érintő együttműködések folytatása.

A rendezvényen részt vett és köszöntő beszédet mondott Mladen Andrlic a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, aki a Horvátország és Magyarország közötti harmonikus kapcsolatról, a horvát-magyar barátságról beszélt

Jánosházi Orsolya, az Eötvös József Általános Iskola projektvezetője beszámolt iskolája, valamint az eszéki Jagod Truhelka iskola közös európai uniós projektjéről. A hasonló lehetőségek fontosságát azzal támasztotta alá, hogy több olyan egykori résztvevő is tartja egymással a kapcsolatot, akik már nem általános iskolások.

A két városvezető időkapszulát helyezett a földbe, melybe az országok érvényes pénzcímletei, együttműködési megállapodás, képek, valamint a Hírnök újság legfrissebb száma kerültek. Ezt követően a testvérvárosi kő is leleplezésére került.

Részt vett az eseményen Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, Borszéki Gyula, Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a kerület lakosai, a sajtó képviselői …

A rendezvény zárásaként az eszéki Akvarel együttes tagjai mutatták be műsorukat a megjelenteknek. Az együttes tagjai: Ozana Tomić (sopran), Nera Mamić (sopran), Marina Hlupić (alt), Ivana Marinić (alt), Dora Vestić (alt), Davor Solanović (tenor), Alan Marinić (bas), Vanja Hrvoje Dražić (vokalne udaraljke).

2EszekSzlavónia északkeleti részén, a Dráva jobb partján fekvő Eszék évszázadok óta fontos központ. A 800 éves Eszék Horvátország negyedik legnagyobb városa. Az egyeteme kilenc fakultással működik. Lakosainak száma 130.000 fő. A 10 kisebb településből álló város kulturális, mezőgazdasági és ipari központ is.

Kulturális létesítményei: a Horvát Nemzeti Színház, a Bábszínház, a Szlavon Múzeum és a Technika Háza, ezenkívül a városban számos általános szak- és középiskola található.

Az Együttműködési Megállapodást még 2001. április 20-án írta alá Prof. dr. Zlatko Kramarić és dr. Tóth József polgármester Eszéken.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.