Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Beatles Koncert Egerben

Rocktörténelem – Beatles Koncert Egerben

EgerMAz Egri Road Beatles Múzeum Eger nevezetessége. A kelet-közép-európai régió egyetlen Beatles-gyűjteménye 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a Hotel Korona Eger szálloda épületében.

A pincétől az emeletig majd 2000 tárgyi emléket felvonultató múzeumban az elmúlt években 80 ország képviselője tette tiszteletét.
Peterdi Gábor a négy éves Beatles Múzeum egyik tulajdonosa sajtótájékoztatón mesélt a The Beatleshez fűződő viszonyáról. Mint mondta, gyerekkora óta gyűjtötte a Beatles trófeákat, amely számára a szabadság szimbóluma volt.

Felkutatott minden lehetséges helyszínt, így ismerkedett meg a John Lennon, Paul McCartney és George Harrison első zenekarával a máig aktív The Quarrymennel. Barátságot kötöttek és a születésnapjukra meghívták Őket Magyarországra, amelyet elfogadott a zenekar. Óriási esemény lesz, hiszen a The Quarrymen még sosem játszott hazánkban – fotón.

QuarrymenJOHN LENNON első zenekarának tagjai május 12-én tesznek látogatást a negyedik születésnapját ünneplő Egri Road Beatles Múzeumban, ahol előbb elhelyezik Lennon eredeti aláírásával ellátott portréját.

Az egri Gárdonyi Géza Színház színpadán 16 órától a legendás formáció élő rock n’ roll koncerttel felidézi majd a Beatles kezdeti éveit és olyan dalokat játszik, melyeket John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Pete Best mellett közösen játszottak a liverpooli színpadokon.

Az este második felében színpadra lép hazánk legjobb és leghitelesebb Beatles tribute zenekara, az idén 15 éves The BlackBirds, akik a gombafejűek legnagyobb korai dalainak megszólaltatásával repítenek vissza mindenkit a csodálatos hatvanas évekbe.

Azt is megtudtuk, hogy az egész hétvégén ünneplő Egri Road Beatles Múzeum szombaton további programokat is tart a Hotel Korona Eger termeiben, melyekre lengyel, ukrán és több más nemzet képviselője is bejelentkezett már.

A sajtótájékoztatón részt vettek a The Blackbirds tagjai – Mihalik Viktor, Müller Peti Sziámi, Pulius Tibor, Szabó Sipos Barnabás, Szakcsi Lakatos Béla, Szekeres András, Takáts Tamás és Torres Dani – akik unplugged produkcióval ízelítőt adtak az eseményből.
Rocktörténelem

Colin Hanton, Len Garry és Rod Davis az ötvenes évek végén John Lennon ötletére alakította meg a zenekart, amit iskolájuk, a Quarry Bank High School után nemes egyszerűséggel The Quarrymennek neveztek el. 1957 nyarán mindhárman játszottak azon a koncerten, melynek szünetében egy közös barátjuk bemutatta egymásnak a huszadik század legnagyobb szerzőpárosának tagjait, John Lennont és Paul McCartneyt. Erről a napról, személyes élményeikről, az első dalokról, az ötvenes évek dalairól mesélnek majd azon szerencséseknek, akik bejutnak az igazi kuriózumnak számító eseményre.

A negyedik szereplő Chas Newby basszusgitáros, az 1960 decemberében Hamburgból hazatérő The Beatles tagjaként lépett fel több alkalommal, de végül John Lennon kérését elutasítva inkább egyetemi tanulmányait folytatta. Így vette kézbe a hangszert végül McCartney, a többi pedig már történelem.

VIP jegyek március 15-től korlátozott számban válthatók az Egri Road Beatles Múzeumban. További jegyek a Gárdonyi Géza színház online jegyrendszerén (https://bit.ly/2FlB41S) keresztül, illetve személyesen a színház szervezőirodájában (Eger, Széchenyi u. 5.) vásárolhatók.

Az eseményről a múzeum honlapján (beatlesmuzeum.hu) érdemes tájékozódni.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.