Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Fesztivál Akadémia

Fesztivál Akadémia Budapest – Szívbe a zenét

Fesztivál Akadémia Budapest témában sajtótájékoztatót tartottak 2019. május 7-én a Hagyományok Háza, Borbély Jolán teremben – Budai Vigadó, ahol bemutatták a 2019. július 20-28. között megrendezésre kerülő Fesztivál Akadémia Budapest minden eddigit felülmúló koncert és versenyprogramját. szóba került a nemzetközi kommunikációs és arculati léptékváltás, a fellépő zenei világsztárok személye, a gyökeresen új arculat. És megismerhettük az új imázsfilmet.

1FesztjoA sajtótájékoztatót tartották: Fekete Péter, államtitkár EMMI, Vígh Andrea, rektor Zeneakadémia, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás alapítók, Szabó Stein Imre kommunikációs tanácsadó, Fazekas Gergely egyetemi docens, zenetörténész  Zeneakadémia.

Vígh Andrea a Zeneakadémia rektora a sajtótájékoztatón elmondta, örül, hogy náluk talált otthonra a Fesztivál Akadémia. Mint mondta, azért segítik a fiatalokat, hogy a világba eltudják azt vinni. A Zeneakadémiának egyik arcéle a kamarazene, amely a magas kultúrának egyik kifejeződése. De nagyon fontosnak tartja a magyar zenét is, ebből gyökerezünk, gazdagabban térnek haza azok, akik ezt hallgatják. Majd hozzátette, a zene teszi az embernek az emberé formálását …

1Kelemen-KokasJúlius utolsó hetében a nemzetközi komolyzenei élet szíve Budapesten fog dobogni. A Zeneakadémián július 20-án indul a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével megvalósuló Fesztivál Akadémia Budapest. Miként a megelőző években, idén is három pilléren áll a fesztivál.

Az első pillér, a kamarazenei hangversenyek, ahol a világ legkeresettebb és legjelentősebb művészei lépnek fel és a zeneirodalom slágerei – Vivaldi Négy évszak, vagy Schubert Pisztrángötöse – éppúgy elhangoznak, mint valódi ritkaságok, például Pierre Boulez Messagesquisse című hét csellós darabja, illetve két ősbemutató is lesz fiatal magyar zeneszerzőktől.

Második pillér a mesterkurzus, amelyeket a legrangosabb nemzetközi professzorok tartanak. Erre szerte a világból érkeznek zeneakadémista növendékek.

És újra megrendezik a Magyarországon egyedülálló, tizenkilenc év alatti gyerekeknek meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi hegedűversenyt, amelyre több mint hatvan diák jelentkezett három földrészről, s amelynek zsűrielnöki tisztét a legendás Shlomo Mintz tölti be. Komoly zenei világsztárok érkeznek Budapestre – Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, Maxim Rysanov, Dejan Lazič, Ránki Dezső, José Gallardo és sokan mások. A művészeti vezetés csapatát Fazekas Gergely zenetörténész erősíti.

Ehhez a három pillérhez kapcsolódnak különböző kísérőprogramok:

Az Országház kupolacsarnokában például Liszt Ferenc Koronázási miséjéből adnak elő két tételt a Szent Korona tiszteletére. Esti koncert a Széchenyi fürdőben, zenés séta Budapest legszebb könyvtárai között, privát koncertek a történelmi Hubay- szalonban, Dobos Tamás fotókiállítása, Élőzenés zenetörténeti előadások, kerekasztalbeszélgetések, autentikus kávéházi cigányzenével kísért vacsorák ..

Idén először mindezt tudatosan a nemzetközi média homlokterébe állítják a szervezők. Szabó Stein Imrét kérték fel a nemzetközi brand felépítésére és a kommunikációs „világpremierre”, akinek nevéhez a Zeneakadémia nemzetközi újrapozícionálása, a Bartók Világverseny és a Nemzetközi Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megalkotása is fűződik.

A Fesztivál Akadémiához tartozó III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny helyszíne a Hagyományok háza (Budai Vígadó, Budapest, Corvin tér 8.

Bővebb információ: www.fesztivalakademia.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.