Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Sir Karl Jenkins

Sir Karl Jenkins és a MÁV Szimfonikusok

Születésnapot ünnepeltek június 28-án a Müpában, ahol a MÁV Szimfonikus Zenekar nagysikerű hangversennyel köszöntötte Sir Karl Jenkins kortárs zeneszerzőt a 75. születésnapja alkalmából. A több mint száz fős kórust és a MÁV Szimfonikus Zenekart Jenkins is vezényelte.

A csodálatos műsort – Palladio, Over the Stone, A walesi bárdok – zárókórus, Glória, Benedictus – a közönség tapsviharral hálálta meg.

A koncerten közreműködött: MÁV Szimfonikus Zenekar, Kertesi Ingrid (szoprán), Felletár Melinda (hárfa), Bábel Klára (hárfa) Kodály Kórus – Debrecen, Arcadt Kórus – Kisvárda, Budapesti Lantos Kórus, Huszics Vendel Kórus – Sárbogárd, Prelude Kórus – Budapest. Vezényelt: Sir Karl Jenkins és Dénes István.

A zeneszerző 150. zsoltár szövegére irt művét is előadták óriási sikerrel. A 75 éves Sir Karl Jenkins és a MÁV Szimfonikus Zenekar Koncertje és köszöntése – megérdemelt szünni nem akaró taps, siker… Sir Karl Jenkins is one of the most performed living composers in the world.

Sir Karl Jenkins régi barátja a MÁV Szimfonikusoknak. A zenekar 2011. júniusában mutatta be Jenkins kantátáját a Müpában, amelyet Arany János A walesi bárdok című balladájára komponált.

Ő a világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerző, akit II. Erzsébet királynő 2015-ben ütött lovaggá. Zenéje sajátosan egyedi hangzású, amely átlépi a stílushatárokat, műveiben felfedezhetők jazz-rockos elemek éppúgy, mint a későbbi Adiemus-albumok crossoveres hangulata.

Anyja svéd, apja walesi. Fiatal éveiben szaxofonos volt különböző jazz és jazz-rock együttesekben. De játszott billentyűs hangszereken és oboán is. 1980-tól reklámzenék szerzésével és előadásával foglalkozott, kétszer nyert úgynevezett „ipari díjat” és ezzel párhuzamosan kezdett klasszikus stílusban komponálni. Ebben az időben írta Palladio című művét. Zeneszerzőként az áttörést az Adiemus című crossover projekt hozta meg számára, ebben találta meg a maga igazi hangját. Az egyházi zene foglalkoztatta. 1999-ben komponálta a Mise a békéért című művét, amely azóta is egyik legtöbbet játszott darabja. 2012-ben A béketeremtők címmel komponált kórusművet, amelynek szövegében Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, a Dalai Láma, Anna Frank, Teréz anya, a Biblia és a Korán idézetei szerepelnek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.