Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Kiskunmajsa – Szank

Élmény-túra – Kiskunmajsa – Szank

A Kiskunság ma még sokaknak felfedezetlen terep Magyarországon, pedig a térség rengeteg meglepetéssel és számos kulturális látnivalóval várja a látogatókat. Ezekről személyesen győződhettünk meg a Duna-Tisza közén található Kiskunmajsa – Szank élménytúra kapcsán, ahová turisztikai szak-újságíróként hívtak meg. Házigazdánk Patkós Zsolt, Szank polgármestere volt.

Kiskunmajsa – Jonathermál Gyógy – és Élményfürdő

Első állomásunk a Jonathermál Gyógy – és Élményfürdő volt. Ez az a hely, ahol a család minden tagja felüdülhet a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben, a külső- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben.

Juhász Sándor, fürdővezető vezetett végig az élmény fürdőn, akitől megtudtuk, hogy már 35 éves múlttal rendelkezik a fürdő, és 2018-ban az Év versenyen a feltörekvők között harmadik helyezést ért el. Mint mondta, a termálvizes és gyógymedencék zömében a fedett csarnokban kaptak helyet, kivéve a kültéri körmedence. Az élménymedencék nyitva vannak minden évszakban.

1Furdo

Van éjszakai fürdőzés is pénteken és szombaton. A csúszdapark 2 elkülönülő medencetérrel rendelkezik. A kicsik részére egy kis csúszda és 6 élményelem áll rendelkezésre, míg a nagyobbak szórakoztatására 4 óriás csúszda van különböző hosszúságban és lejtésben. Végül a hullámmedencéjüket mutatta, amely a tenger hangulatát idézve, akár 80 cm-es hullámokat is kelt, és 4 féle élményelemmel rendelkezik. Irigykedve néztük a fürdőzőket, sajnos nekünk fürdésre nem volt időnk.

Miközben a parkon keresztül vágtunk, hogy megnézzük a fürdő közelében lévő szálláslehetőségeket, az igazgató még elmondta, hogy a vendégeket gyógy- frissítő- és aromamasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, csoportos víz alatti gyógytorna, a fürdő csarnokában pedig szauna-sziget, gőzkabin és mártózó medence is várja. Majd hozzátette, számos sportolási lehetőség is rendelkezésre áll: futball pálya, röplabda pálya, óriás sakk, lengőteke … A kicsikre is gondoltak, 2 db játszótér és emellett a nyári szezonban játszóház is üzemel, ahol a gyermekek foglalkoztatására, kézügyesség fejlesztésére több játék, készségfejlesztési lehetőség kínálkozik.

Szálláslehetőség

Megtekintettük a szálláslehetőségeket, melyek valóban a fürdőhöz egy kis sétával elérhető közelségben voltak. A motelben a családoknak 1-2-3 ágyas szobák vannak, de választhatók összkomfortos faházak, apartmanok, vagy az üdülőfalu üdülőházai, illetve Mustang Ranch Panzió. A sátorral, lakókocsival érkező vendégeket a mintegy 5 hektáros kemping is várja.

Kirándulások

Vendégeink itt tartózkodásuk alkalmával kirándulásokat is tehetnek saját, vagy nálunk kölcsönzött kerékpárral. Turisztikai szempontból is igen jelentős az új kerékpárút, mert végighalad Jászszentlászlón, Móricgáton, és betér Bugacra is. A kiskunmajsai gyógyfürdőt, és Bugacpusztaházát köti össze – mondta az igazgató úr, akin látszott, hogy szívvel – lélekkel végzi a munkáját.

Ebéd a Lópofa Csárdában

Mivel dél volt, ebédelni mentünk a Lópofa Csárdába ami a Jonathermál kempingtől és a fürdőtől gyalogosan is elérhető. A Csárda már 1989-ben megnyitotta kapuit egy múlt században épült parasztházban és a hozzá tartozó gazdasági épületeiben – mondta vendéglátónk. Megtudtuk, hogy azóta felújították, és idén 2019 márciusában újra nyitották.

Nevét a vele együtt üzemelő lovarda miatt kapta, de ma már nem tartanak lovat. Míg az ételre vártunk, azt is megtudtuk, hogy az étterem gyerekbarát, melyet a gyerekmenü, etetőszék és játszótér is jelezett. A Konyháját a magyar hagyományokon alapuló ízvilág jellemzi, de megtalálhatók a kíméletesebb szárnyas ételek és frissítő saláták is. Borai alföldi, környékbeli, könnyed. Nagyon kellemes, tanyasi hangulatot árasztott a ház és a körülötte lévő parkosított terület.

1Pava

Nekem az is tetszett, hogy a kert madárbarát, érdekessége egy telefonfülke, amelyben a kagylót felvéve, különféle madárdalok hallgathatók. A baromfiudvarban pedig tyúkok helyett pávák vonultak.

Részt vettünk kenyér sütésen

1Kenyersutes

A csárda kertjében volt a mesebeli búbos kemence, hozzá hatalmas kenyérsütő lapát. Mindnyájan beleszerettünk! Bemutatták a kenyérsütést, miközben megtudtuk, hogy az igazi jó kenyérhez csak liszt, víz, só és kovász kell, mert így tökéletes. Egyetértettünk, miután megkóstoltuk! Ropogósabb, ízesebb volt a kenyérhéja és lazább, foszlósabb a bele. Miután azt mondták, hogy a vendégek is kipróbálhatják a kenyérsütést, egy páran neki álltak.

Levendula szüret

A közel 500 tőből álló levendulás kert (ami az Alföldön ritkaság) a Lópofa Csárda udvarán van. Ráadásul a levendula három fajtája is megtalálható itt: az orvosi levendula, melyet hajdan – ahogy neve is mutatja – elsősorban orvosi felhasználásra termesztettek, a törpe levendula, melyet sokszor láthatunk kiskertek dísznövényeként is, és a többitől eltérő rózsaszín virágú levendula – tájékoztatott minket a kísérőnk. Majd hozzátette, amit leszüretelünk, az a miénk. A levendulák aromás illata csábító volt – beálltunk hát szüretelni.

Kiskun Emlékhely

1KiskunCim

A Szank határában frissen átadott Kiskun Emlékhelyről megtudtuk Patkós Zsolt polgármestertől, hogy harminchárom kiskun település közös múltjának beteljesítése a küldetése. A még helyhez nem kötött, de már Magyarországon élő kunok életét ismertetik meg a látogatókkal. Modern eszközökkel mutatják be a kiskun identitást: azt a magyarságba beolvadó népet, amely nem csak harcos volt, hanem a térségben megtartott, illetve abban a korban jövőt épített. Megnéztünk lakóházakat, az Árpád-kori templomot a kettős körárokkal és a védművel, amivel a mongol támadás ellen védekeztek. Megtudtuk, hogy a későbbiekben folyamatos régészeti feltárás is zajlik majd az emlékhely területe mellett, ahová táborokat terveznek szervezni a gyerekeknek.

„Olyan korban élünk, amikor minden viszonylagossá válik, ami nem ad olyan stabil alapokat az embereknek, főként nem a gyerekeknek. Azért, hogy kicsit segítsük őket, megírattam a településnek a legendameséjét Szank vezérről, amit aztán egy táncjátékba is átültettünk. Ez egy olyan mű, amit a mai gyerekek élveznek és szeretnek. Nekünk az a dolgunk, hogy büszkévé tegyük őket. Hagyományainkat ismerve olyan gyerekeket szeretnénk felnevelni, akik tudnak majd választani az érték és értéktelen között” – mondta a polgármester.

Szank – Büszkeségpont

1956

Bemutatták a Büszkeségpontot, amely az 1956-os eseményekre emlékezik, és az oda vezető utat éppúgy a látogatók elé tárja, mint ahogy az akkori események megtorlását is megkísérli érzékeltetni. A történelmi előzmények bemutatása mellett helyi és a közelben élő embereknek is emléket állít.

Kézműves konyakmeggy készítés

A szanki Ízek Házában megkóstoltuk a falu jellegzetes édességét a kézműves konyakmeggyet. Ritzelné Orbán Mária az Ízek Háza vezetője elmondta, hogy a falu környékén termett meggyből és kiváló minőségű étcsokoládéból a vendégek szeme előtt készítik a finomságot. Azt is megtudtuk, hogy konyakmeggy gyártással már korábban is foglalkoztak Szank környékén, néhány éve az Ízek Házában megnyíló látványüzemben ezt a hagyományt ébresztették fel. A kisüzemben készített Ritz Csokoládé márkanéven kapható kézműves konyakmeggy a korábban felszámolásra került állami üzem féltve őrzött, negyvenéves kiskunmajsai receptúrája szerint készül.

Be is mutatta a konyakmeggy készítés folyamatát: Az alkoholba áztatott meggyet cukrászati keményítő anyaggal, fondannal bevonta, amit előzetesen, vízgőz fölött 70 Celsius fokos hőmérsékletűre hevített. Az így elkészült, fehér színű félkész terméket tálcára helyezte és hűlni hagyta. Kihűlés után étcsokoládéból talpacskákat készíttet a desszertnek, majd a csokitalp száradása után a meleg csokifürdőbe helyezte. Mint mondta, az étcsokoládé kakaótartalma 40-60% között kell, hogy legyen, mert a hevítés, és visszahűtés hatására csak így marad ropogós a késztermék.

A Kézműves manufaktúrában az 53%-os étcsokoládéba mártott finomságon kívül más fajtákat is készítenek, fehér csokis, és rózsaszín konyakmeggyet. A fehér konyakmeggy alapját a belga Callebaut által gyártott fehér csoki adja, a rózsaszínét pedig egy nemesített kakaó szemeiből készített csokoládé.

Selyemfűméz készítés

Hét méhész méhei szorgoskodnak Szankon, ahol a termelők nagy szakértelemmel készítik a selyemfűmézet és a vaddohány mézet, ami csak itt készül – helyi specialitás. Mint mondták, nagyon egészséges, a virágporra allergiások is fogyaszthatják. Megkóstoltuk, igen finom! A méz készítés fortélyait Csontos Zoltán termelő mutatta be, és aki bátor volt, mézet is pörgethetett.

Méz és Meggyfesztivál

Az édes ízek kedvelőinek remek lehetőség a szanki Méz és Meggyfesztivál, amelyet 11 éve rendeznek meg a településen. A kétnapos rendezvényen minden a helyi mézről és meggyről szól. A jó hangulatról pedig a Meggykirálynő és Mézkirály választás, Erős-ember vetélkedő, Aranytepsi süteménykészítő verseny, valamint neves fellépők gondoskodnak.

Sok mindent láttunk és – immár sokadszor – meggyőződtünk arról, hogy ez az ország tele van felfedezni való csodákkal.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.