Search
péntek 21 június 2024
  • :
  • :

IV. Béla – Az élet magja

Koronázási Szertartásjáték: IV. Béla – Az élet magja

Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után, idén augusztus 17-én, 18-án és 19-én Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen a „második honalapító”, IV. Béla király életét “Az élet magja” címmel mutatják be – mondta el Szikora János rendező július 11-én Budapesten, a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón. 2Koronazas

Már a tájékoztató helyszíne is szimbolikus volt, hiszen a Margitszigeten található domonkos rendi apácakolostorban élt Árpád-házi Szent Margit, a sziget névadó királylánya.

A sajtótájékoztatón részt vett még Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, a IV. Bélát alakító Lábodi Ádám, IV. Béla felesége Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna, Kovács Yvette Aida jelmeztervező, a zeneszerző Szirtes Edina Mókus.

A szörnyű pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között. Hétévesen végignézi, ahogyan az összeesküvők megölik anyját, Gertrudis királynét, a megtorlatlanul hagyott bűn miatt megromlik a viszonya gyengekezűnek tartott apjával. Uralkodása elején a vágyott, III. Béla idején létező dicsőséges aranykor visszaállítására tett intézkedései szembefordítják az előkelőkkel. A muhi csata után menekülni kényszerül, születendő lányát, Margitot Istennek ajánlja, ha a kegyetlen mongol sereg elhagyja az országot és véget érnek az addig nem látott borzalmak. Hazatérte után várakat épít, megerősíti a nehéz lovasságot, betelepíti a kihalt országrészeket – méltán tartjuk őt számon a „második honalapító” királyként. Az idei szertartásjátékban a rítus hangsúlyos lesz, de nem uralja az előadást, átengedi a terepet a minden szempontból kiemelkedő élettörténetnek – mondta a rendező a darabról.

A színpad képe kisebb változtatásokkal a tavalyihoz hasonlít majd, és idén is sokszereplős darabot láthat a közönség. A színészek mellett táncosokat és a Rákóczi Szövetséggel való együttműködésnek köszönhetően az előadásban részt vesz 80 határon túli diák is.

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke

Idén az előadás a „végén kezdődik”, a koronázással indul, hogy aztán szertartás további jelenetei is beleszövődjenek a történetbe: hol a koronázási rítus ad alkalmat egy meghatározó esemény bemutatására, hol a történetből térnek vissza a szertartás éppen aktuális jelenetére.

Az eseményen részt vett a IV. Bélát alakító Lábodi Ádám

Szikora János elmondta, hogy a darab többször is „visszaugrik” az előző évi előadás képeire, megerősítve a tényt, hogy a nézők egy hét éve tartó sorozat egyik epizódját látják. Fontos párhuzam a tavalyi előadással Margit jelenléte: egyszerűbb élete okán dramaturgiailag kevésbé hangsúlyos a szerepe, mint Erzsébeté, de személyében a második meghatározó szent lányt tiszteljük és ez jelentőssé teszi. Az önfegyelmezés és a keresztényi szeretet mintaképének tekintett Szent Margit mellett bemutatják Szent Kingát, aki Lengyelország és Litvánia védőszentje, valamint Boldog Jolánt, boldog emlékezetű Konstanciát, akiknek Lengyelországban és Oroszországban van nagy kultusza.

IV. Béla felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna

Az előadás alcíme „Az élet magja” kifejezés egyrészt a „második honalapító” uralkodását örökíti meg, másrészt azt a tényt, hogy nincs még egy család, amely ennyi szentet adott volna az egyháznak.


Kovács Yvette Aida jelmeztervező

A lelkekben minden előadással újra fel szeretném építeni a koronázó templomot, hogy amikor a nézők ott ülnek a Koronázási Szertartásjáték nézőterén, a Nemzeti Emlékhelyen, ne azt érezzék, hogy egy szabadtéri színházban vannak, hanem azon a szent helyen, ahol királyainkat koronázták meg – mondta Szikora János Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.

A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, narrátort Mihályi Győző, Szent Margitot Varga Lili, Batu khánt pedig Sághy Tamás alakítja.

Jegyinformáció és érdekességek: www.koronazas.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.